عملیات «بیتالمقدس ۴» در ششمین روز فروردین ماه ۱۳۶۷ با رمز یا «ابا عبدالله الحسین (ع)» در محور «حلبچه- شاخ شمیران» به صورت نیمه گسترده به فرماندهی سپاه پاسداران آغاز شد و تا ۷ فروردین ادامه داشت.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، عملیات «بیت المقدس ۴» در شش فروردین ۱۳۶۷ با رمز «یا ابا عبدالله الحسین (ع)» آغاز شد. این عملیات با هدف تکمیل و تامین جناح چپ منطقه عملیاتی «والفجر ۱۰» و پاسخگویی به تجاوز و شرارتهای دشمن جنایتکار بعثی در حمله به مناطق مسکونی و نیز به دادخواهی شهدای مظلوم شهرها و روستاهای کردنشین عراق از جمله «حلبچه»، فتح ارتفاعات مشرف برسد «دربندیخان» استان «سلیمانیه» عراق و تکمیل عملیات «والفجر ۱۰» در پنجم فروردین ماه ۱۳۶۷ با رمز یا «ابا عبدالله الحسین (ع)» در محور «حلبچه- شاخ شمیران» به صورت نیمه گسترده به فرماندهی سپاه پاسداران آغاز شد.
در عملیات «والفجر ۱۰» علاوه بر آزادسازی شهر «حلبچه» و تصرف چند ارتفاع مهم در منطقه، رزمندگان اسلام به تأسیسات سد «دربندیخان» نزدیک شدند. همین امر باعث شد که طراحان جنگ و فرمانددهان نظامی کشورمان به عملیاتی دیگر در این منطقه و همچنین تصرف ارتفاعات مشرف به سد بیندیشند.
حساسیت عراق به منطقه عملیاتی «بیت المقدس ۴»
ارتش عراق همیشه به این منطقه حساس بود، با اجرای عملیات «والفجر ۱۰» هوشیاری دشمن افزایش یافت. حضور ۱۰ یگان عراقی در حد فاصل شاخ شمیران تا سد «دربندیخان» از میزان اهمیت منطقه حکایت میکرد. یگانهای عراقی با حضور در ارتفاعات مسلط منطقه، شاهد بسیاری از تحرکات یگانهای سپاه در منطقه بوده و از عملیات رزمندگان اسلام در این منطقه آگاهی کاملی داشتند
یگانهای شرکت کننده در عملیات «بیت المقدس ۴»
قرارگاه فتح، لشکر ۲۷ محمدرسولالله صلی الله علیه و آله و سلم با ۶ گردان پیاده، لشکر ۵۷ ابوالفضل علیه السلام با ۵ گردان پیاده، ط لشکر ۱۰ سیدالشهدا علیه السلام با ۹ گردان پیاده، تیپ مستقل ۱۸ الغدیر با ۳ گردان پیاده.
موقعیت منطقه عملیاتی «بیت المقدس ۴»
منطقه عملیاتی «بیت المقدس ۴» منطقهای کوهستانی است که از شمال به دریاچه «دربندیخان» و شاخ «تمورژنان»، از جنوب به دشت «مرتکه» و ارتفاعات شاخ «خشیک» و «بمو»، از شرق به رودخانه «زیمکان» و کوه «بیزل» و ازغرب به سد «دربندیخان» و ارتفاعات «قاشتی» منتهی میگردد.
نقش لشکر ۵۷ حضرت ابوالفضل لرستان در عملیات «بیت المقدس ۴»
در زمان سقوط ارتفاعات «شاخ شمیران»، گردان «انبیاء» از لشکر ۵۷ ابوالفضل (ع) لرستان، در برابر چندین گردان مجهز دشمن قرار گرفته بود، متأسفانه تلاش و از جان گذشتگی رزمندگان نتوانست مانع از سقوط این ارتفاعات شود و با وجود شهادت تعداد زیادی از رزمندگان لرستانی، ارتفاعات «شاخ شمیران» از سیطره نیروهای خودی خارج شد و شهادت مظلومانه تعدادی از رزمندگان ایرانی به عنوان خاطرهای تلخ و جانسوز در دلها و قلوب همرزمان شان باقی ماند و همواره در صدد انتقام گرفتن از دشمن بودند.
چندین بار عملیاتهایی برای باز پس گیری این ارتفاعات طرح ریزی شد، اما یکی پس از دیگری به دلایل معتددی منتفی گردید، ولی در عملیات «بیت المقدس ۴» لشکر ۵۷ حضرت ابوالفضل (ع) به آرزوی دیرین خود یعنی تصرف ارتفاعات «شاخ شمیران» رسید.
ابتکار نیروهای لرستانی در عملیات «بیت المقدس ۴»
با توجه به اینکه نیروهایی که در عملیات «والفجر ۱۰» مأمور تصرف ارتفاعات شاخ شمیران بودند بطور مستقیم و از طریق پل «جمهوری» دشمن را مورد هجوم خود قرار داده بودند و در این کار موفقیتی برای آنها حاصل نگردید؛ لذا این بار تصمیم گرفته شد در این عملیات از مقابل پل «جمهوری» عملیات صورت نگیرد بلکه لشکر «۵۷ ابوالفضل (ع)» و دیگر یگانها از پشت به ارتفاعات هجوم برده تا با استفاده از عملیات احاطهای بتوانند مواضع دشمن را تصرف نمایند؛ بنابراین لشکر «۵۷ حضرت ابوالفضل (ع)» لرستان شبانه با استفاده از یگان دریایی) گردان یونس (و کمکهایی از قرار گاه نیروهای سه گردان پیادهی «کمیل»، «بعثت» و «محرم» را از در یاچهی «دربندیخان» عبور داده و در دامنهی ارتفاعات «شاخ شمیران» مستقر ساختند. به بیانی، نیروهای رزمنده ایرانی در پشت مواضع دشمن آرایش جنگی پیدا کرده و مهیای آغاز عملیات شدند این نقل و انتقالات که با رعایت تمام موارد امنیتی و حفاظتی در طول ۵ ساعت انجام گرفت در نوع خود کم نظیر بود و رزمندگان این یگان و دیگران با مشقات فراوان و تلاش زیاد توانستند این مهم را به نحو مطلوبی به پایان برسانند و ارتفاعات «شاخ شمیران» به تصرف در آمد و دشمن از طریق ادامهی ارتفاعات «شاخ شمیران» به طرف ارتفاعات برددکان عقب نشینی کرد.
پاکسازی استحکامات دشمن
در روز عملیات کلیه سنگرها و موانع و استحکامات دشمن پاکسازی شد و، چون راه تدارکاتی نیروهای رزمنده به محور پل «جمهوری» گشایش یافت، از این راه گردان «حمزه» را نیز جهت تقویت گردانهای مستقر در خط مقدم جبهه، در محور عملیاتی مستقر ساختند و گردان «مالک اشتر» نیز مدتی به پدافند پرداخت.
پاتکهای شدید دشمن نیز با مقاومت جانانه رزمندگان اسلام سد گردید و خط مقدم به طور کامل تثبیت شد و تا چند روز نیروهای ایرانی در منطقه حضور داشتند وبه پدافند از مناطق به دست آمده پرداختند و نیروهای عمل کننده از پشتیبانی بسیار خوب قهرمانان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بر خور دار بودند.
تصرفات رزمندگان در عملیات «بیت المقدس ۴»
در عملیات «بیت المقدس ۴» مناطق مهمی از جمله ارتفاعات مهم «شاخ شمیران»، «سورمر»، «پشت قلعه» و «کبیره» و قلههای دیگر و روستاهای «تولمی»، «شمیران»، «کانی کوه»، «سرشات خوار» و ... به دست رزمندگان اسلام در آمد.
رشادت نیروی هوایی ارتش و هوانیروز
با روشنایی صبح، هواپیماهای نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایرانو بالگردهای هوانیروز وارد عمل شد و محل تجمع و جاده مواصلاتی دشمن را بمباران کردند. حدود ساعت ۱۰ صبح نیروهای تکاور ضمن جنگ تن به تن با نیروهای عراقی در شاخ شمیران، به پاکسازی این ارتفاعات مبادرت ورزیدند.
حملات شیمیایی عراق
در حالی که نیروهای خودی جهت انجام مرحله دوم عملیات آماده میشدند، در ساعت ۰۰:۳۰ بامداد روز ششم فروردین سال ۶۷ عراق پس از گلولهباران شیمیایی عقبه یگانهای رزمندگان در ارتفاعات «تمورژنان»، از سه محور به سمت شاخ شمیران پاتک کرد و با اجرای آتش سنگین و دقیق روی جاده «چم سراژین»، آن را کاملاً مسدود نمود و امکان کمک رسانی به نیروهای در خط را به صفر رساند. تا نزدیک صبح نیز تعدادی از مواضع رزمندگان در پایین «شاخ شمیران» در اختیار دشمن قرار گرفت که با حمله قوای سپاه و بسیج، این مواضع مجدداً به تصرف رزمندگان اسلام درآمد.
به این ترتیب، در حالی که ادامه عملیات در شب دوم میسر نشده بود، فرماندهی عملیات با در نظر گرفتن کمبود نیرو و اوضاع ناشی از بمبارانهای شیمیایی دشمن، فرمان پدافند مناسب و قوی از شاخ شمیران را صادر کرد.
نتایج عملیات
تصرف کامل ارتفاعات «شاخ شمیران» و» شاخ سورمر»، تصرف قسمتی از «دشت تولبی» و ارتفاعات «برددکان»، کشته و زخمی شدن حدود ۵۰۰۰ عراقی و به اسارت درآمدن ۴۹۸ تن از نیروهای دشمن از توفیقات این عملیات غرور آفرین رزمندگان اسلامی بود همچنین انهدام بیش از ۱۵ تانک و نفربر و ۵۰ خودرو، به غنیمت در آمدن ۱۱ تانک، ۵۴ خمپاره، یک دستگاه مهندسی، ۵ قبضه سلاح پدافند هوایی، ۱۴ تیربار، یک دستگاه خودرو حامل تفنگ ۱۰۶ و دو قبضه آرپیجی یازده ضرباتی سختی را بر رژیم بعث عراق وارد کرد.
اسامی تعدادی از شهدای لرستانی عملیات بیت المقدس ۴
شهید «هوشنگ آرش»، شهید «صفرعلی احمدی گیزه رود»، شهید «علی جعفری مطلق»، شهید «کرم خدا رضایی»، شهید «مصطفی کرمی»، شهید «علی نوری»، شهید «حمیدرضا نظریانی»، شهید «عبدالرضا خلیلی»، شهید «اسماعیل مرادی زاده»، شهید «کریم دوستی»، شهید «عزیز قاسمیان (قاسم پور)»، شهید «حسین حیدری میرزایی»، شهید «احمد خلیلی»، شهید «حاجی محمد مرادیان»، شهید «علی اکبر نظری»، شهید «سید ابدال حسینی اشرفی» و شهید «حمید رضا کاوه ای».
در مجموع از هر نظر این عملیات پیروز مندانه بود و با موفقیت نیروهای عمل کننده در این مقطع برگ زرین دیگری بر افتخارات آن در حماسههای هشت سال دفاع مقدس افزوده شد.