رئیس ستاد توسعه سلولهای بنیادی معاونت علم و فناوری از دستاوردهای کشور در زمینه سلولهای بنیادی در سال ۱۴۰۱ توضیح داد و گفت: بیش از ۲۵۰ شرکت در حوزه سلولهای بنیادی در کشور فعالیت میکنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای دکتر امیرعلی حمیدیه ، رئیس ستاد توسعه سلول های بنیادی معاونت علم و فناوری در مصاحبه با رادیو گفتگو از دستاوردهای کشور در زمینه سلولهای بنیادی در سال ۱۴۰۱ گفت.
سوال : از آغاز سال ۱۴۰۱ شروع کنیم ، سال ۱۴۰۱ برای سلول های بنیادی در معاونت شما چگونه گذشت ؟ چه دستاوردهایی حاصل شد ؟ چه اتفاقات خوبی افتاد ؟ چه چالش هایی داشتید ؟
حمیدیه : در تمام زمینه ها تقریبا می شود گفت پیشرفت خوبی اتفاق افتاد ، در حوزه توسعه منابع انسانی و آموزش، تعداد رشته ها و مقاطعی که لازم بود فارغ التحصیلان این رشته را تربیت کند ، گسترش پیدا کرد هم در مجموعه وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری و هم در مجموعه وزارت بهداشت همین طور مجموعه قوانین و آئین نامه هایی که باید بازبینی می شد در وزارت بهداشت برای توسعه فعالیت های شرکت های دانش بنیان و بحث درمان و استفاده از محصولات ایرانی برای سلول درمانی ، آئین نامه های این ها چند سال بود که مغفول مانده بود که با پیگیری های ستاد و با همکاری وزارت بهداشت مشکل آن هم حل شد.این آئین نامه ها کمک می کند افراد بیشتری جذب این رشته شوند ، در حوزه شرکت های دانش بنیان به لطف خدا تعداد شرکت های فعال در این حوزه باز هم گسترش پیدا کرد و به بیش از ۲۵۰ شرکت در حوزه سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی رسیدیم ، این شرکت ها از تولیدکننده های دستگاه های مورد نیاز تولید سلول گرفته تا ملزومات مورد نیاز مثل محیط کشت، ظرف کشت و غیره برای سلول ، روز به روز شرکت ها بیشتر تولید کردند به طوری که الان ظرفیت تولید آن ها بیشتر از نیاز کشور است ، موردی که امسال نتوانستیم خوب توسعه دهیم کریدور صادرات بود در حال حاضر شرکت های ما واقعا شرکت های خوبی شدند و آماده صادرات هستند باید دستگاه های مختلف کمک کنند که شرکت های ما بتوانند ارتباطات بین المللی شان را بیشتر کنند ، البته یکی از فعالیت های مهمی که امسال در حوزه سلول های بنیادی صورت گرفت در حوزه شرکت های دانش بنیان ، کمک به گسترش شرکت ها و محصولات شرکت هایی بوده که در حوزه درمان ناباروری فعالیت می کنند . با توجه به قانون جوانی جمعیت ، موفق شدیم تعداد زیادی طرح در حوزه هم پژوهش و هم فناوری و نوآوری در زمینه درمان ناباروری کار کنیم و به انجام برسانیم ضمن این که تعدادی شرکت هایی هم که به این سمت کشیده شدند را افزایش دهیم .
سوال : آقای دکتر شاید الان شنوندگانی داشته باشیم که برای اولین بار است که راجع به این موضوع می شنوند و خیلی آشنا نیستند با فعالیت های موسسه رویان ، برای این عزیزان بفرمائید که این موسسه چه کارهایی را انجام می دهد و چه خدماتی را به مردم ارائه می دهد ؟
حمیدیه : پژوهشگاه رویان هم مثل سایر مراکز که در حوزه سلول های بنیادی کار می کنند ، در حوزه ناباروری و سلول های بنیادی از سال ها پیش این فعالیت را شروع کرده در حوزه پژوهش می شود گفت بزرگترین و مهم ترین مجموعه ایرانی است که در زمینه سلول های بنیادی کار می کند و اگر بخواهیم ریشه کارهای عمده پژوهشی کشور را در حوزه سلول های بنیادی پیدا کنیم باید به سراغ نام رویان برویم این قدر در این مجموعه زحمت کشیده شده که الان یک برند بین المللی شده است و در خارج از کشور پژوهش های این مجموعه را به خوبی می شناسند و مایه افتخار کشور است . فارغ التحصیلان این مجموعه پژوهشگاه رویان هم امروز در کشور پخش شدند به علاوه فعالیت هایی که در دانشگاه های علوم پزشکی بوده و همین باعث شده که تعداد زیادی مجموعه های پژوهشی و فناوری نوآوری دیگر هم در کشور شکل بگیرد و امروزه در دانشگاه های وزارت بهداشت و وزارت علوم هم شاهد مراکز نوآوری سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی باشیم .
سوال : بله خیلی زحمت کشیده شده که پژوهشگاه رویان الان به این مرحله رسیده که در دنیا این پژوهشگاه را می شناسند و از خیلی از کشورهای همسایه و کشورهای حوزه خلیج فارس به این پژوهشگاه برای درمان هایی که به آن نیاز دارند و از این بابت خوشحالیم و افتخار می کنیم .آقای دکتر آینده را چگونه می بینید ؟ برای پژوهشگاه رویان و برای کارهایی که در حوزه سلول های بنیادی در کشور ما صورت می گیرد و برای تحقیقاتی که دارد می شود و زحماتی که دارد در این آزمایشگاه ها کشیده می شود و شاید خیلی ها از آن خبر ندارند ؟
حمیدیه : ما در زمینه سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی که سه حوزه سلول درمانی، ژن درمانی و مهندسی بافت است توسعه بسیار خوبی را در حوزه آموزش و پژوهش ، تجاری سازی و بازار و ارائه خدمات درمانی پیدا کردیم ولی خود این علم این قدر سرعت پیشرفتش زیاد است که در حال حاضر در حال گذار از مرحله سلول درمانی به مرحله ژن درمانی رسیدیم که نیاز به سرمایه گذاری چند برابری ، ده برابری ، صدبرابری شاید داشته باشد که تمام مراکز سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی که در کشور تشکیل شدند بتوانند خدمات نوین تر درمانی ، ببینید مطالبه مردم ده سال پیش در حوزه پزشکی با مطالبه مردم در حوزه پزشکی در ده سال آینده زمین تا آسمان فرق خواهد کرد و لازم است که یک سرمایه گذاری بسیار زیادی شود که این هم تنها با کار دولت امکان پذیر نیست و باید بخش خصوصی بیش از پیش وارد شود و خیرین ما هم اگر می خواهند کار خیر کنند در حوزه فناوری وارد شوند و شاید دیگر به جای مدرسه سازی ...
سوال : در واقع بازنگری شود اگرچه که باز هم به آن نیاز است ولی در حوزه علم نیاز بیشتری داریم که خیرین بیایند به میدان و کمک کنند به محققین .
حمیدیه : بله در حال حاضر ما بیشتر نیاز به تاسیس پژوهشکده و کارهای فناوری داریم .
سوال : که می تواند در سطح کلان تر در خدمت مردم باشد . چه پیشنهاد خوبی دادید و امیدوارم که خیرین صدای شما را شنیده باشند و مسئولین و کسانی که دست اندرکار هستند و در توانشان است که این کارهای بزرگ را انجام دهند .