ایکوموس، ۱۸ آوریل ۲۰۲۳ (۲۹ فرودین ۱۴۰۲) روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی را به عنوان «تحولات میراثی» نامگذاری کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، ایکوموس ایران در صفحه اختصاصی خود در فضای مجازی نوشت: در تداوم روحیۀ گفتوگوی باز، خلاق، سازنده و بینانسلی و تمرکز راهبردی ایکوموس بر برنامۀ علمی سهسالۀ ۲۰۲۱-۲۰۲۴، روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی ۲۰۲۳ با موضوع «تحولات میراثی» انتخاب شده است.
ایکوموس اعلام کرد: ۱۸ آوریل ۲۰۲۳ (۲۹ فرودین ۱۴۰۲) روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی، فرصتی مناسب برای ارائۀ راهبردهایی است که ظرفیت کامل پژوهش و اقدام در زمینۀ میراث را برای راههای اقلیم تابآور نشان میدهند و میتوانند نمایندهای باشند برای تحولی فراگیر به سوی آیندهه ایی کمکربن.
به گفته ایکوموس، این بخشی از برنامۀ علمی سهسالۀ ۲۰۲۱ـ۲۰۲۴ ایکوموس و در هماهنگی با بیانیۀ ایکوموس دربارۀ رویکردهای مردممبنا به میراث فرهنگی در سال ۲۰۲۰ است.
ایکوموس اعلام کرد: از همۀ گروهها برای همکاری از راه مشارکت، اقدامات همهشمول، و در مشارکت با بخشهای دولتی، صنایع، بخش خصوصی، بخش دانشگاهی، نهادهای اجتماعی، جامعۀ مدنی، دانشمندان، مردم بومی، جوامع آسیبپذیر محلی دعوت میکنیم.
ایکوموس تأکید کرد: تبادل دانش باید مبتنی بر مناظر چندگانۀ محترمانه و معنادار باشد که تکثر نظامهای دانش را به رسمیت بشناسد.
ایکوموس بیان کرد: از کمیتهها و اعضای ایکوموس و همۀ آنها که قصد دارند روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی را جشن بگیرند به گرمی دعوت میکنیم که روشهای بیشماری را که دانش سنتی میتواند به نحوی متحولکننده برای پاسخ به تغییرات اقلیمی به کار رود یا به کار رفته، نمایش دهند.
ایکوموس اعلام کرد: رویدادها میتوانند مرتبط با گفتمانهایی دربارۀ خطر بلایا (اقلیمی و انسانی)، انرژی و پایداری، میراث فرهنگی بومی، تحولات صحیح، مدیریت زمین، و آیندههای متنوع میراث باشند.
نمونههای توانمندسازی جوامعی که بر اثر تغییرات اقلیمی نقل مکان یافتهاند، مداخلات کمهزینه برای مدیریت خطرهای ناشی از بلایا در بسترهای میراثی، میراث و آموزش اقلیمی و تحولات صحیح، اشاعۀ روایتهای آگاه از جنسیت برای انطباق اقلیمی و تحولات زیستبومی بسیار سودمند خواهند بود.
موضوع «تحولات میراثی» فرصتی است برای واکنش به پرسشهایی دربارۀ آموختن از راههای سنتی و نظامهای سنتی دانش در نسبت با اقدام اقلیمی و چگونگی استفاده از توجه میراث فرهنگی برای حمایت از جوامع آسیبپذیر از راه اقدامات اقلیمی در عین هماهنگی با دهۀ اقدام سازمان ملل متحد.