آئین تکم گردانی در آستانه سال نو در استان اردبیل برگزار و تکم گردانان با اجرای این نمایش کهن و خواندن اشعار مرتبط با آن از عید نوروز استقبال میکنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اردبیل؛ رواج بازیها و سرگرمیهای نوظهور و دیجیتال و زندگی مبتنی بر ماشین، سبب رسوخ بسیاری از آئینها و سنتهای فاخر گذشته شده است. امروز شاید تماشای فردی به عنوان "تکم چی" در کوچه و خیابان که عروسکی از بُز را روی چوبی دایرهای شکل شبیه میز سفالگری قرار داده و با خوانش اشعار ترکی، بز را به حرکت در میآورد، از سوی نوجوانان و جوانانی که غرق در تفریحات فضای مجازی هستند، عجیب و غیرمنتظره باشد، اما قدیمیها این قبیل رسوم کهن و دیرپای را دوست دارند و به ترویج آن علاقه نشان میدهند.
تعریف تَکم
واژه تَکَم Takam در زبان ترکی از دو بخش ˈتکهˈ و ˈمˈ به معنی بُز نر قوی هیکل که در راس گله حرکت و به چراگاه هدایت میکند و ˈمˈ به عنوان ضمیر، معنی "بُز نر من" را تداعی میکند و تکم یک عروسک چوبی سنتی است و به کسی که این عروسک را بگرداند و همراه با شعر در شهر نوید آمدن نوروز را بدهد، تکمچی میگویند.
تکم خوانها اشعاری درباره نوروز، زایش و نوزایی طبیعت میخوانند و علامت مشخصه آنها همین بز تزیین شده و تکم است و تکم خوانی یک نمایش عروسکی است که نادیده گرفته شدن آن به معنی بیتوجهی به میراث فرهنگی این سرزمین است که نخستین نتیجه آن، خودباختگی و تمکین به فرهنگ و سنن وارداتی خواهد بود.
تکم گردانها مژده بهار را میدهند و از مردم مژدگانی میگیرند و به این مژدگانی ”پای“ یا سهم گفته میشود. متاسفانه آیین تکم خوانی در حال فراموشی است، اما با بازشناسی و توجه فرهنگی به آن، میتوان این رسم دیرینه را احیا کرد.
قسمتهای تشکیل دهنده تکم
عروسک چوبی تکم به قطر حدود چهار، طول ۲۵ و عرض ۱۲ الی ۱۵ سانتیمتر ساخته میشود و آن را با مخمل و پارچههای رنگارنگ و بخصوص قرمز میپوشانند و روی پارچه را با پولک، زنگوله، سکه و گاه آینه تزیین میکنند.
رنگانگ بودن تکم در واقع بهار را تداعی میکند و رنگ سرخ آن به معنی شادی و نشاط است و این رنگ در مناطق آذربایجان و اردبیل بیشتر استفاده میشود به طوری که لباس عروسهای این سرزمینها در ادوار نه چندان دور، سرخ بوده و بعدها با ترویج فرهنگهای دیگر رنگ سفید به خود گرفته است.
برخی تکم چیها به جای عروسک بُز، از عروسک شتر در این آئین استفاده میکنند و در زیر این عروسک، میلهای چوبی وصل میکنند که آن میله از وسط چوبی دایرهای و سینی شکل، عبور داده میشود و تکم چی با یک دست، آن دایره چوبی را میگیرد و با دست دیگر از زیر آن، میله را میگیرد و همزمان با بالا و پایین بردن میله و گرداندن و رقص عروسک، شعرخوانی میکند.