تحقیقات جدید در مورد درک چگونگی تاثیر عوامل مختلف بر تصمیم گیری قضات تأیید می کنند که روزه داری با نرمخویی بیشتر در میان قضات مسلمان ارتباط دارد. و این برخلاف نظریه رایج در مورد اثر قضات گرسنه است.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزتری صدا و سیما ، نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد: روزه در ماه رمضان با نرم خویی بیشتری در تصمیم گیریهای سیستم قضایی توسط برخی کشورها مانند قضات هند و پاکستان مرتبط است. این اطلاعات بر اساس دادههای مشاهدهای از بیش از ۳۷۰ هزار پرونده و ۸ هزار و ۵۰۰ قاضی مسلمان به دست آمده است.
محققان به طور فزایندهای علاقهمند به درک چگونگی تأثیر عوامل مختلف بر تصمیم گیری، به ویژه در زمینه تصمیمات قضایی هستند. به عنوان مثال، تحقیقات قبلی نشان داده است که گرسنگی قضات با تصمیمهای خشنتر مرتبط است و این پدیده به عنوان اثر قضات گرسنه نیز شناخته میشود.
در مطالعات فوق الذکر، پژوهشگری به نام سلطان محمود و همکارانش با استفاده از دادههای نیم قرن بررسی کردند که آیا روزه گرفتن در ماه رمضان بر تصمیمات کیفری قضات در پاکستان و هند تأثیر میگذارد یا خیر؟
آنها با استفاده از تعیین پرونده تصادفی قضات و تفاوت در تصمیم های آنها طی دوران روزه داری و عادی، ارتباط بین شدت روزه (چند ساعت طول روز روزه در روز) و تصمیمات قضایی را بررسی کردند.
محققان دریافتند: قضاتی که ماه رمضان را با روزه داری میگذرانند، تعداد بیشتری از متهمین را تبرئه می کنند و احتمال تجدید نظرخواهی و لغو این احکام در دادگاههای بالاتر ۵ درصد کمتر است. به طور خاص، آنها دریافتند که: با هر ساعت روزه اضافی (نسبت به خط پایه) ۱۰٪ افزایش در تعداد برائتها و ۳۳ درصد کاهش در تجدید نظر در ماه رمضان وجود دارد.
شرح کامل این مطالعات در آخرین شماره مجله تخصصی Nature Human Behaviour منتشر شده است.