مهندس فرهادی ، معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت : امروز شروع برنامه سلامت نوروزی است که از سوم فروردین ماه توام میشود با برنامههای تشدید کنترلها و نظارتها در ایام ماه مبارک رمضان و یکی از محورهای اصلی ما، مساجد، اماکن متبرکه و شهرهای زیارتی است .
سوال: دهه آخر ماه شعبان و منتهی به ماه مبارک رمضان دهه تکریم مساجد است که در سراسر کشور ما شاهد خانه تکانی در مساجد هستیم و امسال هم این خانه تکانی همزمان با خانه تکانی هموطنان در سال نو شده است. توصیههای شما درباره بهداشت مساجد، اقداماتی که باید صورت بگیرد و همچنین مراقبتهایی که باید باشد، چیست ؟
فرهادی: همانطور که فرمودید بهرحال این دهه تکریم با پایان سال و نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان توام شده است. امروز که ۲۴ اسفندماه است، آغاز به کار تیمهای عملیاتی بهداشت محیط در سراسر کشور است. طبیعتا مساجد که برای ما اهمیت ویژهای دارند، توجه ویژهای هم در سیستم بازرسی خودمان داریم، ضمن این که مساجد بعنوان مرکزی محسوب میشوند که همه تجمع میکنیم و نمازهای یومیه را میخوانیم و مراسم توام با شادی هم در آنجا برگزار میشود. مثل ولیمهها و چیزهای دیگر، انشاالله که مراسم ختمها و اینها در آنها کمتر برگزار شود ما آرزو داریم که کمتر باشد، ولی اینجا تهویه اهمیت مهمی دارد بهداشت فردی و رعایت بهداشت عمومی اهمیت مهمی دارد. سرویسهای بهداشتی و فرشهایی که در مساجد انداخته شده و جاهایی که پرتماس هستند، مثل کتابها، مهر، تسبیح و ...، بهرحال ما توصیه میکنیم که این شرایط، شرایطی هست که با فروکش کرونا توام بوده، ولی کرونا وجود دارد، و سایر بیماریهای تنفسی که خود من الان دچارش هستم یعنی سرماخوردگی دارم، بنابراین رعایت بهداشت فردی و عمومی در درجه اول اهمیت دارد، همکاران ما با دیدگاه ارائه مشاوره، حتما به مساجد سر خواهند زد، مسئولین مساجد، هیات امنا و تیمهای عملیاتی ما که ارتباط خیلی خوبی با آنها در دوره کرونا و بعد از آن داشتند را ادامه خواهند داد و امیدواریم که مردم هم که به مساجد حاضر میشوند، حتما لوازم شخصی با خودشان ببرند، حتی الامکان توصیه میکنیم که از ماسک استفاده کنند، هیات امنای مساجد، سرویسهای بهداشتی و وضوخانهها را همیشه تمیز و گندزدایی و ضدعفونی شده نگه دارند که انتقال بیماریهای تنفسی و بیماریهای گوارشی را هم که ممکن است داشته باشیم منجر به گسترش آنها نشود. بهرحال به طور خلاصه عرض کنم توصیه ما این است که به تهویه مساجد اهمیت ویژه بدهیم، رعایت بهداشت فردی و خودمراقبتی را خودمان حتما داشته باشیم و در هنگام حضور در مساجد حتما از لوازم شخصی حتی سجادههای شخصی استفاده کنیم.
سوال: آنچه که در این ایام در مساجد ما شاهد هستیم توسط مردم دارد انجام میشود و یک اقدام مردمی هست که همه ساله یک سنت هست که در دهه پایانی ماه شعبان به نوعی تمیزکاری در مساجد را ما شاهد هستیم، در این راستا چه توصیههایی را به مردم دارید و چه مراقبتهایی را مردم باید داشته باشند.
فرهادی : همانطور که خدمت شما عرض کردم ما در تمام نقاط کشور، امروز که شروع برنامه سلامت نوروزی هست تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ ادامه خواهد داشت و از سوم فروردین ماه توام میشود با برنامههای تشدید کنترلها و نظارتها در ایام ماه مبارک رمضان، یکی از محورهای اصلی ما، مساجد، اماکن متبرکه و شهرهای زیارتی است. من باز کماکان توصیه میکنم که برای این که ما بتوانیم ضمن حضور در مساجد سلامت خودمان را حفظ کنیم، این دو سه شرطی را که خدمت شما عرض کردم توصیه میکنم باز مجدد که حتما بهداشت فردی را خود مردم رعایت کنند، ضمن اینکه ما در رابطه با سایر مسائل مثل رعایت تهویه و بهداشت آن اماکن و یا ساختمان و یا احیانا طبخ و پخت و پزی که در مساجد رخ میدهد، مثل نذورات و سایر موارد، خصوصا در ماه مبارک رمضان که قرار میگیریم، احتمالا افطارها و سحریها، همکاران ما حتما به مساجد سر خواهند زد و این نکاتی که خدمت شما عرض کردم از جمله در رابطه با طبخ غذا یا استفاده از ابزار و تجهیزات مناسب، ظروف یک بار مصرف مناسب احتمالا برای توزیع غذا یا مواد نذری و همین طور هنگام سرو غذا را به متولیان مساجد یاری خواهند داد.