وزیر اقتصاد گفت: جذب نقدینگی به سمت فعالیتهای اقتصادی رسمی باعث عمق بخشیدن به بازارها، حرکت در مسیر شفافیت اقتصادی و از بین بردن رانتهای موجود و کاهش حبابهای بازارها میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شادا، سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی در مراسم افتتاح معاملات شمش طلا در بازارهای مالی و مشتقه بورس کالای ایران، گفت: از مدت ها قبل منتظر چنین روزی بودیم و حالا با پیگیریهای مجدانه رییس جمهوری برای تنوع بخشی در حوزه ابزارهای سرمایه گذاری اکنون شاهد چنین اتفاقی هستیم.
سخنگوی اقتصادی دولت در ادامه بیان کرد: امیدواریم که تقارن این اتفاق با ثبات و آرامش روزهای اخیر بازار ارز نوید بخش این مساله باشد که ما در چشم انداز پیش رو هرگز شرایط هفته و ماه های گذشته را در این خصوص تجربه نکنیم.
خاندوزی افزود: ما در اقتصاد ایران بازارهای عمیق و رسمی برای دارایی هایی که مصون از تورم باشند را نداریم و در فقدان چنین بازارهایی، زمانی که دشمن تلاش میکند انتظارات تورمی در کشور ایجاد کند، فعالان اقتصادی به ابزارهایی متوسل شوند که سبب نوسان میشود و نوسانات ایجاد شده، فعل و انفعالات خود را در متغیرهای اساسی و حیاتی نشان می دهند.
وزیر اقتصاد در ادامه اظهار کرد: اگر در سالهای قبل به فکر ایجاد دارایی های مصون از تورم بودیم که هر گاه بخشی از فعالان اقتصادی در صدد مصون نگه داشتن خود در مقابل خطرات تورم های احتمالی هستند، به سراغ این ابزارها بروند که بدون شکلگیری سفته بازی در بازار ارز و یا مسکن این مصونیت رخ دهد؛ شاهد بسیاری از مصیبتهایی که به شکل نوسانی گریبانگیر اقتصاد ایران نمی شدیم که هرازگاهی بخش زیادی از ارزش دارایی های واقعی مردم را از بین ببرد و این سیلاب های نقدینگی اقتصاد کشور را خراب نکند.
خاندوزی همچنین گفت: وقتی عده ای در طول یک ماه یا یک هفته گذشته تا 40 درصد از میزان دارایی ارزی خود را خرید کردهاند، امروز این دارایی ارزش خود را از دست داده و زیان بزرگی را تجربه کرده اند،در حالی که متغیرهای بنیادی بازار ارز ما چنان با مشکل مواجه نشده است و در عین حال، منابع مصارف و منابع ارزی ما در وضعیت باثباتی هم هست.
وی افزود: پس مساله این است که بازار این داراییها بازارهای کم عمق غیر رسمی است، از این جهت چند بازیگر میتوانند سبب نوسان در این بخش شوند، یعنی وقتی عدهای در این بازار خرید می کنند این ورود و خروج سرمایه نباید سبب ایجاد آشفتگی مردم و برخی نارضایتی های اجتماعی شود و همه این مسائل در فقدان حضور بازارهای عمیق در اقتصاد ایران رخ داد.
وزیر اقتصاد همچنین در خصوص لزوم افتتاح معاملات شمش طلا در بازارهای مالی و مشتقه بورس کالای ایران نیز ابراز کرد: در حوزه طلا اگر مسئولان این بخش در گذشته برای چنین مساله ای زودتر اقدام می کردند، می توانستیم 35 تن طلای موجود در کشور را به عنوان یکی از دارایی های مصون از تورم تعریف کنیم و 100 هزار میلیارد تومان از این بابت هدایت نقدینگی را به این سمت سوق دهیم.
عضو شورای عالی بورس در ادامه گفت: در خصوص نفت که گواهی سپرده های آن رونمایی شد، حدود 20 سال منتظر فروش ریالی نفت هستیم که امروز ما به صورت مشترک با وزارت نفت این اقدام را کلید زدیم. به طور کلی اگر همه این موارد پیش از این ایجاد می شد ما شاهد ایجاد چنین مصیبت هایی در کشور نبودیم.
خاندوزی با بیان این خبر که مس نیز به زوی به جمع نفت و طلا در بازارهای مشتقه می پیوندد نیز اظهار کرد: امیدواریم در هفته آینده نیز مس را هم به این بخش اضافه کنیم تا خود را در مقابل تورم مصون کند و بورس هم مکلف است در چند هفته به سرعت به سامانه توثیق ستاره تمام این مجموعه را متصل کنند تا مردم از این خرید به عنوان وثیقه رسمی برای تسهیلات و یا در حوزه قضایی استفاده کنند.
وی اضافه کرد: با رونمایی از معاملات شمش طلا در بازارهای مالی و مشتقه، حتی شرکت ها و بانک های ما در عملیات بازار باز بانک مرکزی از این وثایق هم که معتبر، نقد و هم ایده آل است، می توانند استفاده کنند که سبب ساده تر شدن عملیات های مختلف بانک مرکزی هم میشود.وزیر اقتصاد ابراز امیدواری کرد که جذب نقدینگی به سمت فعالیتهای اقتصادی رسمی باعث عمق بخشیدن به بازارها، هم حرکت در مسیر شفافیت اقتصادی و از بین بردن رانت های موجود و کاهش حبابهای بازارها شود.