مقامات آمریکا در واکنشی سرد به توافق به دست آمده بین ایران و عربستان سعودی، تلاش کردند ازاهمیت نقش میانجیگرانه چین در تحقق این توافق بکاهند و ناظران نیز معتقدند آمریکا بیش از آن که به توافق اهمیت بدهد، نگران نقش میانجیگرانه چین در تحقق این توافق است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما اسکاینیوز عربی در گزارشی به بررسی واکنش آمریکا به توافق ایران و عربستان سعودی برای ازسرگیری روابط با یکدیگر پرداخت و گفت: توافق ایران و عربستان سعودی برای ازسرگیری روابط با واکنشهای مثبت بین المللی، اما در سطوح مختلف روبه رو شد.
آمریکا از این توافق استقبال کرد، اما بسیاری معتقدند این استقبال سرد بود و نگرانیهای زیادی در دل آن وجود داشت بخصوص که جان کربی سخنگوی کاخ سفید در سخنان خود درباره این توافق تلاش کرد از اهمیت نقش میانجیگرانه چین در حصول این توافق بکاهد و در همین خصوص تاکید کرد عوامل دیگر تهران را وادار به نشست سر میز مذاکره با ریاض کرده است.
برخی طرفها این اظهارات را نشان دهنده نگرانی آمریکا از تقویت نقش چین به عنوان میانجی صلح در منطقه و همچنین علامت نگرانی واشنگتن از کاهش نفوذ خود در منطقه میدانند. آنچه این نگرانیها را تقویت میکند این است که تحولات اخیر همزمان با تنشها در روابط آمریکا و چین درباره مسائل مختلف اتفاق میافتد و این در حالیست که رقابت رو به افزایش آنها بر سر نفوذ در مناطق مختلف جهان بر پیچیدگی تنشها بین واشنگتن و پکن افزوده است.
در ادامه گزارش آمده است: به گفته جفری فلتمن از مسئولان ارشد سابق در آمریکا و سازمان ملل، در توافق بین ایران و عربستان سعودی، نقش چین بیش از بازگشایی سفارتخانههای دو کشور در پایتختهای یکدیگر، برای آمریکا اهمیت دارد، اما طرفهای دیگر معتقدند میانجیگری چین در این توافقنامه پیامدهای مهمی برای آمریکا خواهد داشت.
به گفته دیپلماتهای سابق آمریکایی، چین به تنهایی برای دستیابی به توافق دیپلماتیک در مسئلهای که به هیچ وجه به آن مربوط نمیشود، دخالت نمیکرد.
از سوی دیگر نایب رئیس کمیسیون امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا (جمهوریخواه) از اهمیت نقش میانجیگرانه چین در این توافق کاست و تاکید کرد این کشور میانجی صادق و بیطرفی نیست.
گزارشگر افزود: فقط نقش چین نیست که باعث نگرانی آمریکا شده است بلکه آینده توافق هستهای ایران نیز مد نظر قرار دارد، زیرا توافق ایران و عربستان سعودی در شرایطی به دست میآید که تهران روند برنامه هستهای خود را تسریع کرده است حال آن که مذاکرات برای احیای توافق هستهای با این کشور به بن بست رسیده است.
از نظر برخی طرف ها، ابعاد منفی این مسئله برای آمریکا در آنجاست که ممکن است چین پوشش لازم را در مذاکرات برای ایران فراهم کند. اما سیاستمداران و دیپلماتهای سابق آمریکایی در گفتگو با خبرگزاری رویترز اعلام کردند این توافق راه را برای جلوگیری از برنامه هستهای ایران آماده میکند و شانس برقراری آتش بس در یمن را نیز افزایش میدهد.