مالک پایگاه اجتماعی توییتر از ایده خرید بانک ورشکسته سیلیکون، ولی و تبدیل آن به بانک دیجیتال استقبال کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، به نقل از شبکه تلویزیونی ویون، پس از آنکه دستگاه ناظر بر عملکرد نهادهای مالی در آمریکا از ادامهی فعالیت بانک سیلیکون، ولی جلوگیری کرد، شرکت فدرال بیمهی سپرده گذاری مسئولیت اداره امور بانک را بر عهده گرفت تا مسالهی فروش داراییهای بانک را در دست بگیرد. به کارکنان بانک ورشکسته هم پیشنهاد شده در ازای دریافت حقوق ۴۵ روز کاری و یک و نیم برابر حقوق و مزایایی که پیشتر دریافت میکردند با بانک توافق کنند.
پیشنهادهایی برای خرید سپردههای سرگردان بانک با قیمت کمی کمتر از ۶۰ سنت به ازای هر دلار سپرده ارائه شده است. ایلان ماسک (مالک توییتر) هم گفته ایدهی خرید بانک ورشکستهی سیلیکون، ولی و تبدیل آن به بانکی دیجیتال برایش جذاب است. اعلام ورشکستگی ناگهانی بانک سیلیکون، ولی در روز جمعه، دومین ورشکستگی بزرگ تاریخ آمریکا پس از بحران مالی سال ۲۰۰۸ میلادی به شمار میآید. این رویداد، امواج تکان دهندهای روانهی بازارهای جهانی کرد و میلیاردها دلار دارایی، کسب و کار و سرمایه گذاران را سرگردان گذارد.
ورشکستگی ناگهانی بانک سیلیکون ولی، صنف استارت آپ را شوکه کرد؛ اعضای این صنف، بانک یاد شده را به عنوان وام دهندهای مطمئن بویژه برای طرحهای بلندپروازانهی خود در صنایع فناوری میدانستند. بانک سیلیکون، ولی از نظر میزان دارایی در ردیف شانزدهمین بانک بزرگ آمریکا در سال ۲۰۲۲ قرار داشت و بیش از ۲۰۰ میلیارد دارایی ثبت شده و نزدیک به ۱۷۵ میلیارد دلار سپرده در اختیار دارد. ورشکستگی بانک سیلیکون، ولی خیلی زود پس از تعطیلی بانک سیلورگیت اتفاق میافتد. سیلورگیت نخستین قربانی فروپاشی بورس ارز دیجیتال در آمریکا به شمار میآید. این نگرانیها به علاوهی نگرانیهای بزرگتری که دربارهی طرحهای بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) وجود دارد سبب ایجاد التهاب در بازارهای جهانی شده است. نگرانی بزرگتر، اما در آنجاست که بانک مرکزی آمریکا در تلاش برای مهار تورم قصد دارد نرخ بهره را افزایش بدهد و در نتیجه، افزایش بهای پول سبب خواهد شد دیگر بانکهای جهانی آسیب جدی ببینند.
نزدیک به نیمی از شرکتهای فناوری و خدمات درمانی آمریکا که سال گذشته بودجهی دولتی دریافت کردند مشتری بانک سیلیکون، ولی بودند. ارزش سهام بانکهای آمریکا در بازار بورس این کشور در سه روز گذشته بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار کاهش یافته است؛ برخی بانکهای اروپایی نیز ۵۰ میلیارد دلار زیان دیده اند. از این رو ورشکستگی بانک سیلیکون ولی، این ترس و واهمه را ایجاد کرده است که دیگر بانکها نیز در نتیجهی افزایش نرخ بهره و تورم به سرنوشت مشابهی دچار شوند.
مجری: گفتگو میکنم با عادله نظریان، مدیر عامل کمیتهی اقدام سیاسی بلاک چِین آمریکا؛ آیا کارکنان و سپرده گذاران بانک ورشکستهی سیلیکون، ولی به شرکت فدرال بیمهی سپرده گذاری اطمینان دارند یا به نظر شما میخواهند از آسیب بیشتر جلوگیری کنند؟
عادله نظریان: فکر میکنم ترکیبی از هر دو باشد. بزرگترین ورشکستگی بانکی پس از بحران مالی سال ۲۰۰۸ که ورشکستگی لیهمن برادرز را در پی داشت اتفاق افتاده است. افراد و شرکتهایی که تا ۲۵۰ هزار دلار در بانک سیلیکون، ولی سپرده گذاری کرده بودند میتوانند به شرکت بیمه سپرده گذاری اتکا کنند تا سپردهی خود را بازپس بگیرند، اما آنهایی که بیش از رقم گفته شده در بانک سرمایه گذاری کرده بودند بایستی برای زنده کردن سرمایهی خود هماهنگی بیشتری انجام بدهند.
مجری: ایلان ماسک گفته از ایدهی خرید بانک ورشکستهی سیلیکون، ولی و تبدیل کردن آن به بانک دیجیتال استقبال میکند؛ اگر چنین چیزی اتفاق بیافتد چه تاثیری خواهد داشت؟
عادله نظریان: خوب ایلان ماسک در خبرساز شدن بسیار مهارت دارد و مسلما این ایدهای است که دولت باید آن را بررسی کند، اما در این میان افرادی هستند که تلاش میکنند سرمایه گذاری دیجیتال را تخریب کنند و این در حالی است که داراییهای دیجیتال، داراییهای آینده هستند. عمده تفاوتی که بین نظام بانکی ورشکسته و نظام بانکداری دیجیتالی وجود دارد این است که در بازار بورس ارز دیجیتال و بلاک چین، مردم میتوانند هر وقت دلشان خواست پول شان را برداشت کنند. علت ورشکسته شدن بانک سیلیکون، ولی هم چیزی است که از آن به نام بانکداری بخشی از سپرده یاد میشود و در آن تنها بخشی از سپردههای مردم برای برداشت لحظهای در دسترس است. مطمئن نیستم مخاطبان شما حتی در این باره شنیده باشند. این یعنی بانک میتواند هر کاری دل شان بخواهد با سپردههای مشتریان انجام بدهد. در مورد بانک سیلیکون، ولی هم همین اتفاق بین سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ افتاد و بانک از سپردههای مشتریان برداشت کرد تا داراییهای بیشتری خریداری کند.