توافق میان ایران و عربستان شکستی بزرگ برای رژیم صهیونیستی و رویاهای توسعه طلبانه آن در منطقه است و بازندگان اصلی این توافق تل آویو و واشنگتن هستند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما روزنامه رای الیوم در گزارشی از الناصره به توافق اخیر میان ایران و عربستان برای از سرگیری روابط دیپلماتیک و نزدیکی این دو کشور بزرگ در منطقه پرداخت و اعلام کرد نزدیکی تهران و ریاض شکست سنگینی به تلاشهای تل آویو برای عادی سازی روابطش با کشورهای منطقه وارد کرد و نگرانی اسرائیل از نزدیکی و همگرایی میان ایران و مصر در آینده را افزایش داد.
در این ارتباط خبرگزاری آسوشیتد پرس روز شنبه در گزارشی اعلام کرد توافق میان عربستان و ایران برای احیای روابط دیپلماتیک دو کشور، موجب نگرانی اسرائیل شده، چون نزدیکی تهران و ریاض، تل آویو را تا حد زیادی تنها گذاشته است.
آسوشیتد پرس به نقل از کارشناسان افزود: توافق میان تهران و ریاض که روز جمعه اعلام شد همچون آب سردی برای جاه طلبیهای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و تلاشهای آن برای گسترش روند بهبود وعادی سازی روابط تل آویو با کشورهای منطقه است.
آسوشیتد پرس اشاره کرد تصمیم عربستان برای نزدیکی با ایران و احیای روابطش با آن، اسرائیل را تا حد زیادی تنها گذاشت، چون تل آویو ماموریت و کارزار انزوای سیاسی و دیپلماتیک ایران و تهدیدها برای حمله نظامی یکجانبه به مراکز و تاسیسات هستهای ایران را رهبری میکند. این در شرایطی است امارات نیز سال گذشته روابط رسمی خود را با ایران از سرگرفت.
این خبرگزاری در ادامه به سردرگمی «دانی دانون» متحد نتانیاهو و سفیر سابق اسرائیل در سازمان ملل متحد که اخیرا عادی سازی روابط میان تل آویو و ریاض را پیش بینی کرده بود؛ اشاره کرد. وی در پاسخ به این سئوال که آیا نزدیکی میان تهران و ریاض به فرصت به رسمیت شناختن اسرائیل از جانب عربستان آسیب میزند، گفت: این مسئله (توافق میان ریاض و تهران) به تلاشهای ما کمکی نمیکند و آن را با مشکل روبه رو میکند.
یوئل گوزانسکی، کارشناس امورمنطقه خلیج (فارس) در موسسه مطالعات امنیت ملی، که یک اندیشکده اسرائیلی گفت: این توافق ضربهای به تصور و تلاشهای اسرائیل در سالهای اخیر برای تشکیل یک جبهه یکپارچه ضد ایران در منطقه است.
وی افزود: اگر خاورمیانه را یک بازی برد و باخت برای ایران و اسرائیل درنظر بگیریم، یک برد دیپلماتیک برای ایران خبر بسیار بدی برای اسرائیل است.
روزنامه اسرائیلی هاآرتص هم در همین زمینه نوشت: «توافق میان ریاض و تهران، رویای اسرائیل برای ایجاد یک ائتلاف عربی- بینالمللی بر ضد ایران را بر باد میدهد و ممکن است تماسها برای توافق هستهای جدید را احیا کند»
به نوشته این روزنامه اسرائیلی، امضای این توافق نشان از ظهور و اوج گیری قدرت چین در منطقه به ضرر آمریکا است.ها آرتص در ادامه نوشت: توافق میان تهران و ریاض برای از سرگیری روابط دیپلماتیک، به ایران در میان کشورهای منطقه حیات و نشاط میبخشد و این مسئله میتواند به برقراری روابط دیپلماتیک ایران با کشورهای دیگری مانند مصر منجر شود.
وبسایت خبری اسرائیلی «والا» نیز با اشاره به اینکه «بازندگان اصلی توافق میان ایران و عربستان، آمریکا و اسرائیل هستند»، خاطرنشان کرد: «به نظر میرسد احداث خط آهن میان بندر حیفا و عربستان که بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل چند ساعت قبل از اعلام توافق میان ایران و عربستان در مورد آن سخن میگفت، به زودی راه اندازی نخواهد شد.
درپی اعلام خبر توافق میان تهران و ریاض، رسانههای اسرائیلی اتهامهای متقابلی را به مقامات اسرائیلی وارد کردند و شبکه خبری «کان» به نقل از یک منبع بلند پایه سیاسی گزارش داد «یائیر لاپید» نخست وزیر سابق و رئیس جناح مخالفان کابنیه نتانیاهو مسئول نزدیکی و همگرایی میان عربستان و ایران است.
این شبکه افزود: عربستان ضعف آمریکا و اسرائیل را احساس و به افقهای دیگری گرایش پیدا کرد.
نفتالی بنت نخست وزیر سابق به نوبه خود از بنیامین نتانیاهو انتقاد و تاکید کرد گفت: احیای روابط میان عربستان و ایران یک تحول خطرناک برای اسرائیل، یک پیروزی سیاسی برای ایران و یک شکست و ضعف بزرگ ازجانب دولت نتانیاهو است.
نفتالی بنت افزود: کشورهای جهان و منطقه نظاره گر مناقشه و نزاع در اسرائیل با دولتی هستند که در خود تخریبی سیستماتیک غرق شده است و در این شرایط، آن کشورها بازیگری فعال و تاثیر گذار را برای همکاری انتخاب میکنند.
یائیر لاپید در عین حال اعلام کرد: توافق میان عربستان و ایران، شکستی کامل و خطرناک برای سیاست خارجی دولت اسرائیل است و این به معنای فروریختن دیوار دفاعی منطقهای است که ما شروع به ساختن آن علیه ایران کردیم.
در همین زمینه روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در گزارشی به موضوع نزدیکی ایران و عربستان پرداخت و تاکید کرد: احیای روابط ایران و عربستان در نتیجه میانجیگری چین، لطمهای بزرگ و دوچندان برای منافع آمریکاست.
نیویورک تایمز افزود: از سرگیری روابط دیپلماتیک میان میان ایران و عربستان میتواند به احیای یک نظم اساسی و بزرگ درخاورمیانه منجر شود. نزدیکی روابط و همگرایی میان ریاض و تهران میتواند یک چالش ژئوپلیتیک برای آمریکا و پیروزی برای چین باشد.
اخبار مرتبط