از سرگیری روابط ایران و عربستان،نشان دهنده کمرنگ شدن نفوذ و حضور آمریکا در غرب آسیا است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، کارشناس مسائل بین الملل در ارتباط تصویری با بخش خبری ۲۱ شبکه یک سیما به پرسش ها در خصوص از سرگیری روابط ایران و عربستان پاسخ داد.
سؤال: حدود پنج ساعت از انتشار این خبر گذشته، ابتدا برویم سراغ رسانه ها، در این پنج ساعت رسانه های داخلی و خارجی چه واکنشی به این موضوع داشتند؟
علیرضا تقوی نیا؛ کارشناس مسائل بین الملل: مهمترین جنبه برجسته که در بازتاب رسانه ای اتفاق افتاد، غافلگیری و غیرمترقبه بودن اتفاقی بود که رخ داد و تمام رسانه ها آن را بسیار برجسته کردند و به آن پرداختند، اما واکنش ها کاملاً متناقض بود یعنی در منطقه آسیا اکثر رسانه ها و شخصیت های رسانه ای و تحلیلگران کاملاً استقبال می کردند و آن را باعث صلح و ثبات منطقه می دانستند و معتقد بودند که دو کشور سعودی و ایران؛ دو قدرت منطقه ای هستند که می توانند از طریق تعامل با همدیگر، امنیت منطقه غرب آسیا را بهبود ببخشند. اما رسانه های اروپایی با تردید نگاه می کردند، برای مثال روزنامه گاردین به این مطلب پرداخته بود که سعودی مستقل از آمریکا در سیاست خارجی خود گام بر می دارد و برجسته کرده بود که این توافق در چین صورت گرفته و نشان دهنده این است که نفوذ و حضور ایالات متحده در غرب آسیا در حال کمرنگ شدن است. روزنامه نیویورک تایمز در آمریکا هم سعی کرده بود یک شیطنتی انجام دهد و به گونه ای جلوه دهد این خبر را که پس از سالها هدف قرار گرفتن مراکز اقتصادی و نظامی سعودی توسط متحدان جمهوری اسلامی این توافق صورت گرفته و سعی داشت به نوعی آن را تحقیر عربستان عنوان کند. اما در رسانه های سعودی کاملاً خبر بازتاب مثبتی داشت. در رسانه های اماراتی و کشورهای حاشیه خلیج فارس کاملاً مثبت بود، ولی از سوی رسانه های رژیم صهیونیستی به شدت این توافق زیر سؤال قرار گرفت و آن را ناتوانی نتانیاهو در پیشبرد سیاست خارجی رژیم صهیونیستی قلمداد می کردند. چون نتانیاهو وعده داده بود که عربستان را هم به توافق ابراهیم متصل خواهد کرد و رابطه پادشاهی سعودی را با رژیم صهیونیستی برقرار می کند اما با این اتفاق می شود گفت که یک شکست بزرگ در سیاست خارجی نتانیاهو در ابتدای دولت جدید آن رقم خورده و من می دیدم شخصیت هایی مثل بِنی گانس، لاپید و نفتالی بِنِت به شدت به دولت نتانیاهو حمله کردند. در داخل بازتاب بسیار مثبت بود، ما وقتی که می بینیم چه ریزش قیمت ارز را، چه بازتاب رسانه ای آن را از سوی شخصیت های فراجناحی و جناحی کاملاً مثبت بود و این خبر را در راستای صلح و ثبات منطقه برجسته می کردند.
سؤال: نهادها و دولت های خارجی، مقامات و سازمان ها چه واکنشی به این خبر داشتند؟
تقوی نیا: تقریباً تمام کشورهای غرب آسیا مقاماتشان واکنش رسمی و علنی داشتند؛ یعنی وزیر خارجه عراق و قطر تبریک گفتند، وزیر امورخارجه عربستان از این توافق کاملاً دفاع کرد. می شود گفت مقامات رسمی کشورهای حاشیه خلیج فارس این توافق را کاملاً بازخورد مثبتی می دیدند، اما رژیم صهیونیستی و دولت های غربی واکنش منفی داشتند. آمریکا کاملاً مبهم در مورد این قضیه صحبت کرد. وقتی از بایدن در خصوص این خبر سؤال کردند، یک پاسخ پرتی داد که رسانه ها متوجه شدند اصلاً ایشان سؤال را نشنیده و متوجه نشده، اما سخنگوی وزارت خارجه آمریکا و سخنگوی کاخ سفید می شود گفت مبهم برخورد کردند و از آن استقبال نکردند اما دولت مصر، امارات، قطر، عراق و لبنان کاملاً حمایت کردند. سخنگوی جنبش انصارالله؛ آقای محمد عبدالسلام از این توافق حمایت کرد و آن را در راستای شکست دخالت های صهیونیست ها و آمریکا در سیاست های منطقه و دشمنی انداختن بین ملت های منطقه دانسته بود و از این توافق کاملاً حمایت کرد و نسبت به این توافق خوش بین بود. دبیرکل حزب الله در این خصوص موضع گرفت و آن را به نفع ثبات منطقه و ثبات لبنان دانست.