وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیام های جداگانه ای درگذشت آقایان سیدعبدالله انوار، نویسنده، نسخهشناس و مورخ و حسن غفوری فرد را تسلیت گفت.
«انالله وانّا الیه راجعون»
از گنج شایگان دانش و حکمت و معرفت، گوهر نفیسی رفت. روح بلند استاد سید عبدالله انوار، حکیم، فیلسوف، تاریخ نگار، نسخهشناس، موسیقیدان و ریاضیدان برجسته به پیشگاه حضرت دوست و سرای ابدی شتافت. او که دلی پرمهر، سری پرشور و طبعی والا داشت، رخ در نقاب خاک کشید.
استاد انوار به عنوان یکی از مواریث فرهنگی این سرزمین، ضمن احاطه بر دانش قدیم، درعلوم نوین نیز چیره دست و صاحب مهارتی زبانزد بود. در جامعیت ایشان در دانشهای مختلف همین بس که ایشان از منطق، فلسفه، موسیقی و ریاضیات تا تاریخ، نجوم و نسخه شناسی تسلط و تبحر داشتند. کوششها و فعالیتهای خالصانه این استاد در حوزههای تهرانشناسی و تاریخنگاری معاصر، نیز از دیگر خدمات ارزنده علمی و فرهنگی وی به شمار میرود.
نوروز ۱۴۰۱ که به همراه همکارانم دیداری با استاد انوار دست داد، در آن دیدار ایشان را مردی نیک نفس و بی آلایش و پر تلاش یافتم که لحظهای از تکاپوی علمی و فرهنگی باز نمیایستاد و از همین رهگذر نیز توفیق پیدا کرده بود که شناختی جامع در برخی از زمینههای علمی از جمله آثار ابن سینا داشته باشد.
بیتردید فقدان این استاد بزرگ برای جامعه علمی و ادبی کشور که از خرمن دانش و معرفت ایشان بهره مند میشدند، غمی است گران و برای ایران اسلامی ضایعهای جبران ناپذیر و فراموش ناشدنی. هر چند گامهای بلند آن گرانمایه در راه آموزش و گسترش عرصههای نوین علمی و فرهنگی، نام ایشان را تا همیشه برتارک آسمان دانش و فرهنگ ایران زمین به نیکی زنده و جاودانه خواهد ساخت.
از خداوند سبحان برای روح پاک و بلند این اندیشمند و پژوهشگر فرهنگ ایرانی اسلامی، جایگاهی رفیع و برای خانواده معظم و علمپرور ایشان و تمام شاگردان و علاقهمندانشان اجر و شکیبایی طلب میکنم.»
محمد مهدی اسماعیلی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
«خبر درگذشت انسان اخلاق مدار و فروتن، مرحوم دکتر حسن غفوری فرد موجب افسوس و تالم خاطر شد.
آن مرحوم با اخلاص، ادب و صداقت مثال زدنی در عرصههای مختلف اجرایی و تقنینی منشا خیر و اثر بود و برای تحقق آرمانهای والای انقلاب و ارزشهای اسلامی همواره محکم و استوار قدم برداشت.
اینجانب فقدان این انسان ارزشی و انقلابی را به خانواده محترم، بازماندگان معزز، دوستان و علاقهمندان مرحوم غفوری فرد تسلیت میگویم و در ایام ذی قیمت ماه شعبان از درگاه حضرت احدیت علو درجات برای آن فقید سعید مسئلت مینمایم.»
گفتنی است، مرحوم حسن غفوریفرد دارای سوابق مدیریتی و اجرایی بسیاری در دوران از جمله وزارت نیرو، نماینده ۵ دوره مجلس، استانداری، ریاست سازمان تربیت بدنی و معاون رئیسجمهور، عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه و نیز رئیس هیئت بازرسی و نظارت شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده است.
همچنین زندهیاد سیدعبدالله انوار (۱۸ مرداد ۱۳۰۳ – ۱۸ اسفند ۱۴۰۱) از دانشمندان و مترجمان ایرانی و از پیشکسوتان معاصر نسخهشناسی در ایران بود. وی بیش از ۲۰ سال رئیس بخش نسخ خطی کتابخانه ملی ایران بود و در طول دوران کاری خود حدود ۱۰ جلد فهرست نسخههای خطی به فارسی و عربی را تدوین کرد. انوار یکی از حروف (مجلدات) لغتنامه دهخدا را نیز تدوین کرده است. وی مسلط به سه زبان عربی، انگلیسی و فرانسه بود.
از دیگر آثار این نویسنده میتوان به «شرح و ترجمه ۲۲ جلد کتاب شفای بوعلیسینا» (هیچ ناشری به دلیل گستردگی کار حاضر به انتشار آن نشدهاست)، شرح و ترجمه «شرح اشارات» خواجه نصیر، متن و تعلیقات اساس الاقتباس خواجه نصیر الدین طوسی، تعلیقه مفصل بر دانشنامه علایی ابن سینا، تصحیح تاریخ جهانگشای نادری، ترجمه تطور حیات برگسون، ترجمه سمبولیسم در دین، شرح و تعلیقه درةالتاج علامه قطبالدین شیرازی و شرح موسیقیالکبیر فارابی» اشاره کرد.