گروهی از محققان فرآیندی یک مرحلهای برای تبدیل کیسههای پلاستیکی تجزیهناپذیر به «نانومتریال» کربنی موسوم به «نقاط کربن» ابداع کردند که توجیه اقتصادی هم دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، یک تیم از محققان در دانشگاه نیویورک ابوظبی یک فرآیند یک مرحلهای و عاری از محلل ارگانیک و آبگرمایی (hydrothermal) برای تبدیل کیسههای پلاستیکی بر مبنای پلیاتیلن و ماسکهای جراحی بر مبنای پلیپروپیلن به نقاط کربن (carbon dots) ابداع کردند.
برآورد شده است که ۲۶ هزار تن ضایعات پلاستیکی مرتبط با پاندمی کرونا – از پسماندهای پزشکی تا بستهبندیهای خریدهای آنلاین – وارد اقیانوسهای جهان شده و این موجب فوریتِ یافتن شیوههای کارامدی برای بهیافت (upcycle) این مواد پلاستیکی تجزیه ناپذیر شده است.
یک راه حل تبدیل این پلاستیکهای یک بار مصرف به مواد موسوم به نقاط کربن است که عبارت از مواد نانوی کربنی (نانو متریال کربنی) سازگار زیستی هستند که کاربردهایی در حوزههایی مانند تصویربرداری بیولوژیک، نظارت محیط زیستی، آنالیز شیمیایی، انتقال هدفمند دارو، تشخیص و درمان بیماری دارد.
بنا بر اعلام «فیز» ، شیوههای موجود برای بهیافت پلاستیک و تبدیل آن به نقاط کربن شامل مراحل متعدد و وقتگیر و استفاده از مواد شیمیایی سمی است. این محققان ابداع یک روش سنتزی جدید را گزارش کردند که یک رویکرد ساده، مقرون به صرفه و بسیار قابل درجهبندی برای بهیافت ضایعات پلاستیکی است.
مساله مهم این است که این روش فرسایش اکسیداتیو (oxidative degradation) میتواند پلاستیکهای آلوده به ضایعات ارگانیک مانند خرده ریزههای غذا را نیز بهیافت کند در حالی این کار برای فناوریهای سنتی بازیافت (recycling) یک چالش مهم است.
این محققان همچنین با بررسی جنبه اقتصادی این کار دریافتند که انتظار میرود ارزش بازار جهانی نقاط کربن تا سال ۲۰۲۵ به ۶.۴۱۲ میلیارد دلار برسد در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۹ میلادی به میزان ۲.۴۹۶ دلار بوده است. این ارزش اقتصادی بخوبی هزینههای مرتبط فرآوری را توجیه میکند.