ریفلاکس اسید، زمانی اتفاق میافتد که اسید معده به مری برگردد، این مشکل پدیده رایجی است، اما میتواند باعث عوارض و علائم دردسر ساز مانند سوزش سر دل شود.
مواد غذایی مناسب:
علائم ریفلاکس ممکن است ناشی از تماس اسید معده با مری و ایجاد سوزش و درد باشد. اگر ترشح اسید معده زیاد است، میتوان غذاهای خاص را برای مدیریت علائم ریفلاکس اسید در رژیم غذایی گنجاند. هیچ یک از این غذاها وضعیت بیماری را درمان نمیکند و امتحان این غذاهای خاص برای تسکین علائم باید بر اساس تجربیات شخصی باشد.
سبزیجات
سبزیجات به طور طبیعی چربی و قند کمی دارند. گزینههای خوب شامل لوبیا سبز، کلم بروکلی، مارچوبه، گل کلم، سبزیجات برگ دار، سیب زمینی و خیار است.
زنجبیل
زنجبیل دارای خواص ضد التهابی طبیعی است و یک درمان طبیعی برای سوزش سر دل و سایر مشکلات گوارشی است. میتوان ریشه زنجبیل رنده شده یا تکه شده را به اسموتیها اضافه کنید یا برای کاهش علائم، چای زنجبیل بنوشید.
بلغور جو دوسر
بلغور جو دوسر، یک غلات کامل است و همچنین منبع عالی فیبر است. یک رژیم غذایی سرشار از فیبر گزینه مناسبی برای خطر کمتر ریفلاکس اسید است. نان و برنج سبوس دار منابع مناسب دیگر غنی از فیبر هستند.
میوههای غیر از مرکبات
میوههای غیر از مرکبات از جمله خربزه، موز، سیب و گلابی نسبت به میوههای اسیدی کمتر باعث ایجاد علائم ریفلاکس میشوند.
گوشت بدون چربی و غذاهای دریایی
گوشتهای بدون چربی مانند مرغ، بوقلمون، ماهی و غذاهای دریایی کم چرب که میتوانند علائم ریفلاکس اسید را کاهش دهند. میتوان آنها را به صورت کبابی، کبابی، پخته شده یا آب پز مصرف کرد.
سفیده تخم مرغ
سفیده تخم مرغ گزینه مناسبی است. با این حال، زرده تخم مرغ را به دلیل چربی بالا باید محدود کرد، زیرا ممکن است علائم ریفلاکس را تشدید کند.
چربیهای سالم
منابع چربیهای سالم مانند آووکادو، گردو، بذر کتان، روغن زیتون، روغن کنجد و روغن آفتابگردان. مصرف چربیهای اشباع و ترانس باید کاهش یابد و چربیهای غیر اشباع سالم جایگزین شود.
پیدا کردن محرکهای ایجاد علائم:
سوزش سر دل یکی از علائم رایج ریفلاکس اسید و بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) است. ممکن است پس از خوردن یک وعده غذایی کامل یا برخی غذاها احساس سوزش در شکم یا قفسه سینه احساس شود. GERD همچنین میتواند باعث استفراغ یا بازگشت اسید به مری شود. برخی علائم دیگر نیز مانند سرفه خشک، گلو درد، نفخ، آروغ یا سکسکه، مشکل در بلع، توده در گلو احساس شود. بسیاری از افراد مبتلا به GERD متوجه میشوند که برخی از غذاها باعث ایجاد علائم آنها میشوند. هیچ رژیم غذایی یکسانی نمیتواند از همه علائم ریفلاکس جلوگیری کند و محرکهای غذایی برای هر کس متفاوت است.
غذاهایی که باید اجتناب شود:
برای کنترل علائم، میتوانید با حذف غذاهای زیر از رژیم غذایی شروع کنید:
غذاهای پرچرب از قبیل:
• سیب زمینی و پیاز سرخ کرده
• محصولات لبنی پرچرب، مانند کره، شیر پرچرب، پنیر و خامه ترش
• گوشت گاو و یا بره سرخ شده
• ژامبون و سایر فراوردههای پروتئینی (انواع سوسیس و کالباس)
• دسرها یا تنقلاتی مانند بستنی و چیپس
• سسهای خامهای و سسهای سالاد
• غذاهای روغنی و چرب
- میوهها و سبزیجات اجزای سالم یک رژیم غذایی مناسب هستند. اما برخی از میوه ها، به خصوص میوههای اسیدی میتوانند علائم GERD را ایجاد یا بدتر کنند. اگر به طور مکرر ریفلاکس اسید معده دارید، باید مصرف غذاهای زیر را کاهش دهید یا حذف کنید: پرتقال، گریپ فروت، لیمو، لیموترش، آناناس، گوجه فرنگی، شکلات سیر، پیاز و غذاهای تند، نعناع و محصولات با طعم نعناع
سبک زندگی
علاوه بر کنترل علائم ریفلاکس با رژیم غذایی و تغذیه، میتوان علائم را نیز با تغییر سبک زندگی مدیریت کنید. این نکات را امتحان کنید:
• آنتی اسیدها و سایر داروهایی که تولید اسید را کاهش میدهند مصرف کنید (استفاده بیش از حد میتواند عوارض جانبی منفی ایجاد کند).
• وزن مناسب را حفظ کنید.
• آدامسی بجوید که با طعم نعناع نباشد.
• از مصرف الکل خودداری کنید.
• سیگار نکشید.
• پرخوری نکنید و آهسته غذا بخورید.
• حداقل ۲ ساعت پس از صرف غذا در حالت ایستاده بمانید.
• از پوشیدن لباسهای تنگ خودداری کنید.
• ۳ تا ۴ ساعت قبل از رفتن به رختخواب غذا نخورید.
• برای کاهش علائم ریفلاکس در هنگام خواب، سر تخت خود را ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر بالا بیاورید.
افراد مبتلا به GERD معمولاً میتوانند علائم خود را با تغییر شیوه زندگی و دارو کنترل کنند. اگر تغییر شیوه زندگی و داروها باعث بهبود علائم نشد، با پزشک مشورت کنند. پزشک داروهای تجویز شده را تغییر میدهد یا در موارد شدید جراحی را توصیه میکند.