مدیر بهره برداری آب شرکت آبفای استان تهران ضمن اشاره به مصرف بیش از اندازه تهرانی ها از آب شرب گفت: تهرانی ها در پیک مصرف درحدود ۵۲ هزارلیتر بر ثانیه مصرف آب دارند،که این میزان باید حدود ۳۵ هزار لیتر برثانیه باشد .
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما آقای مهندس ملکوتی مدیر بهر
سوال : بفرمایید الان وضعیت آب چگونه است با توجه به این که در ایام پایانی سال هستیم و خانه تکانیها شروع شده
مهندس ملکوتی: وضعیتی که در شرایط فعلی شهروندان ساکن در شهر تهران برای مصرف آب شرب دارند در پیک مصرف درحدود ۵۲ هزارلیتر بر ثانیه مصرف آب دارند خوب این مصرف بسیار بالاتر از نرمهای عادی است که باید حدود ۳۵ هزار لیتر برثانیه باشد . این مصرف برای مصرف تابستان هم حتی زیاد است خوب همه در جریان هستند که برای استان تهران برای سومین سال هست که پی در پی خشکسالی را تجربه کردیم خوب میزان بارندگی هم که تاکنون داشتیم خوب شاکر خدا هستیم به میزان ۱۰۳ و نیم میلیمتر بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبلش ۱۲.۹ دهم درصد کاهش داشته خوب باید بدانیم که سال قبل سال خشکی بود برای حوزه آبریز سدهای تامین کننده آب شرب شهر تهران و در مقایسه با متوسط بلند مدت به میزان ۳۲ درصد کاهش داشته. همان طوری که ملاحظه میکنند شنوندگان ما، بخش اعظمی از منابعی که برای شهر تهران تامین میشود از منابع سطحی است به دلیل این خشسکسالی پی در پی که در این حوزه داشتیم منابع کاهش پیدا کرده به طوری که ما به میزان ۸۷ میلیون متر مکعب نسبت به مدت مشابه سال قبل حجم سدهای ما کاهش پیدا کرده لذا از شهروندان ساکن در تهران میخواهیم که در مدیریت مصرف دقت لازم را داشته باشند به خصوص در ماهی که در پیش روداریم به هر حال خانه تکانی و نظافت خانهها که سنت پسندیدهای هم هست ما ایرانیها برای استقبال از بهار انجام میدهیم حتما دقت بکنند این مصارف را کنترل بکنند . استفاده بی رویه برای شستشوی آب شرب استفاده نکنند میتوانیم روشهای بسیار خوبی را جایگزین کنیم به جای اینکه بیاییم از آب شرب برای شستشوی پنجره و مشاعات و شیشه استفاده کنیم میتوانیم از شیشه شورها از این دستمال رطوبت دار و نم دار برای پاک کردن شیشهها و طی استفاده کنیم اینها مواردی هست که خیلی راحت میتوانیم مصارف را کنترل کنیم و منابع را هدر ندهیم روی بحث زمان استفاده از آب شرب برای محصولات بهداشتی و شستشوی در واقع ظروف هم که د رواقع بیشترین مصارف هم در این دو تاحوزه است در بهداشت میتوانیم کنترل زمانی میتوانیم مصارف را کنترل کنیم خوب در شرایط فعلی تغییر رفتار استفاده از آب شرب برای مصارف غیر ضروری یک نیاز ضروری است که باید شهروندان در دستور کار خودشان داشته باشند.
سوال: در عین حال یک هشداری هم داده شده به پرمصرفها
مهندس ملکوتی: به هر حال کسانی که بالای الگوی مصرف آب استفاده میکنند با اخطارهای قبلی بهشان تذکر میدهیم اگر رعایت نکنند و برای بد مصرفها اقدام به قطع مقطعی آب در دسترس این مشترکان میکنیم.
سوال: مقطی یعنی ساعتی
مهندس ملکوتی: بله بله
سوال: توصیههای دیگر جنابعالی را بشنویم در موضع مصرف آب
مهندس ملکوتی: آب به مصداق مثل سایر انرژیها مثل برق و گاز نیست که به راحتی بتوانیم از خارج حوزه انتقال دهیم به هر حال این کمبودها را جبران کنیم برای هر حوزه منابع در دسترش محدود است به خصوص برای استان تهران وقتی محدودیت وجود دارد باید بدانیم که از این منابع به درستی استفاده کنیم و این منابع را هدر ندهیم به هر حال نیاز داریم این منابع را برای شرایط الان حفظ کنیم و هم آینده به هر حال ما تابستان را پیش رو داریم بارندگیهایی که تا الان داشتیم به هر حال هنوز نتوانسته جبران آن کمبودهایی که ما از آن سه سال خشکسالی که داشتیم جبران بکنیم.
سوال: بارشهای خوبی داشتیم امسال
مهندس ملکوتی: بارش ما شاکر خدا هستیم، ولی هنوز به آن میزانی که عرض کردم خدمتتان ۱۰۳ ونیم میلیمتر بارندگی تقریبا از مهر ماه که سال آبی تا الان داشتیم ما باید حداقل متوسط نزدیک به ۳۰۰ میلی متر بارندگی در تهران داشته باشیم پس تصور بکنید ما حدود ۳۲، ۳۳ درصد بارندگیهایی که نیازداریم اتفاق افتاده هنوز ۶۰ درصد بارندگیها را باید تا بهار برای حوزههای آبریزداشته باشیم تا بتوانیم منابع قابل اتکا برای تامین آب شرب داشته باشیم این خیلی مهم است.
سوال:امسال بارش برف هم زیاد بوده
مهندس ملکوتی: بله بارش برف زیاد بوده ما شاکر خداهستیم این بارش برفها تبدیل به روان آب نمیشوند.
سوال: چه قد زمان میبرد؟
مهندس ملکوتی: این بارشها در حوزه آبریز ما سرما در واقع آنجا حاکم هست برفها ذوب نمیشوند و تبدیل به روان بشوند به محض این که وارد اسفند بشویم درجه حرارت درآن حوزهها افزایش پیدا میکند و تبدیل به روان آب میشوند که این را بتوانیم در فصل بهار انشالا در پشت سدها داشته باشیم برای تامین آب شرب
سوال: این تبدیل صورت بگیرد قدری مشکل حل میشود؟
مهندس ملکوتی: بله ما بخشی از مشکلات مان حل میشود، ولی در واقع تمام مشکلاتی که ما ناشی از کمبود منابع سطحی برای این سه سال خشکسالی داشتیم نه صددرصد حل نمیشود.
سوال: یک نکته دیگری که مطرح هست در کنار هر میزان بارشی که داشتیم چه بارش باران چه بارش برف که در همین بخش قبلی توضیح دادید چه قدر شرایط نگهداری ما شرایط نگهداری مناسبی هست و خود همین میزان بارش هم هدر نمیرود؟
مهندس ملکوتی: خوب به هر حال بارشهایی که درحوزه آبریز اتفاق میافتد در پشت سدها یک گستره پهناوری است که حالا یا اگر برف باشد که تبدیل به روان آب میشود و یا اگر بارندگی باشد در پشت سدها میآیند ذخیره میشوند ما در واقع تناسب مصرف مشترک را از منابع برداشت میکنیم با تصفیه آب و با انتقال به مخازن در دسترس شهروندان قرار میدهیم بخشیش هم تبخیر میشود.
سوال: سوالم این است که شرایط ذخیره مناسبی را داریم؟
مهندس ملکوتی: بله پشت سدها که ذخیره میشوند در شهر هم که ما در واقع برای شهروندان تصفیه میکنیم در مخازن انجام میدهیم در طول شبانه روز در دسترس مشترکان قرار میدهیم.
سوال: برای تابستان برنامه چیست و پیش بینیها را اطلاع داریم که بهار ۱۴۰۲ چگونه خواهد بود از منظر بارشها
مهندس ملکوتی: به هر حال ما دیگه من بعد با افزایش دما روبه رو هستیم. یعنی افزایش دما پارامتر برای افزایش مصرف هست خوب وقتی مصرف ما افزایش پیدا میکند باید د رجریان باشیم که با محدویت منابع هم روبرو هستیم نیاز است که در این مقطع زمان ما حتما بخشی از منابع مان را حفظ کنیم برای پیک مصرف که تابستان است در دسترس باشیم در نتیجه از شهروندان ساکن در شهر تهران میخواهیم که این راجدی بگیرند از آب شرب برای مصارف غیر ضرور استفاده اش را جدا پرهیز بکنند. خوب پیش بینیهای هواشناسی هم که تا پایان اسفند گفتند که نرمال خواهد بود.