معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خوزستان: بیش از ۹۰ درصد آبهای سطحی و زیرزمینی در بخش کشاورزی مصرف میشوند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، آقارضا فتوحی میزان آبهای جاری در خوزستان را ۳۳ درصد آبهای سطحی کشور عنوان کرد و گفت: این درحالی است که با کمبود آب روبرو هستیم.
وی با بیان اینکه برای پاسخگویی به نیازهای روزافزون بخشهای مختلف به آب، راهی جز افزایش بهرهوری در مصرف آبهای موجود، وجود ندارد، افزود: برای افزایش بهرهوری آب، باید آموزشهای ترویجی را ارتقا و عملیات بازچرخانی آب را گسترش دهیم.
آقای فتوحی افزایش تسهیلات کشت گلخانهای و آبیاری نوین را ضروری دانست و ادامه داد: استفاده از آبهای غیرمتعارف برای تولیدات آبزیپروری امری لازم است و نیاز به تعریف الگوی کشت متناسب با آب موجود داریم.
وی با بیان اینکه برای رسیدن میزان بهره وری از آن به نقطه قابل قبول در همه این بخشها باید بهرهبرداران و ذینفعان در بخش کشاورزی مشارکت کنند، اضافه کرد: هدررفت آب در بخش کشاورزی به دلایل مختلف از جمله؛ آبیاری غرقابی و سنتی زیاد و کمتر ۵۰ درصد است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خوزستان با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد آبهای سطحی و زیرزمینی در بخش کشاورزی مصرف میشوند، گفت: در حالی که بهرهوری از آب غیراقتصادی است و ادامه این روند بحران آب را در آینده بیشتر تشدید خواهد کرد.
این مقام مسئول میگوید: براساس برنامه ریزیهای انجام شده، باید در ۴ سال میزان صرفه جویی در بخش کشاورزی کشور به ۱۲ میلیارد متر مکعب برسد و تحقق این هدف بدون استفاده از فناوری نوین آبیاری شامل؛ قطرهای، بارانی و زیرسطحی و بهرهگیری از شبکههای نوین آبیاری و آموزش امکان پذیر نیست.
لزوم بازچرخانی پسابهای کشاورزی
آقای فتوحی با تاکید بر ارتقای کیفیت آب با استفاده از سامانههای تصفیه آب و بازچرخانی پسابهای کشاورزی، افزود: باتوجه به اینکه تولیدات کشاورزی خوزستان منطبق با میزان بهرهمندی از آب نیست، بنابراین باید برای اصلاح شرایط موجود برنامههای فرهنگی و اجتماعی کاربردی تری را در دستور کار قرار داد.
وی گفت: ۳۳ درصد آبهای سطحی در خوزستان جاری است، ولی فقط ۱۴ درصد کل محصولات بخش کشاورزی کشور در خوزستان تولید میشوند و این ارقام نشان دهنده پایین بودن میزان بهرهوری از آب در خوزستان است.
به گفته آقای فتوحی؛ از مجموع ۱.۲ میلیون هکتار اراضی زیرکشت در خوزستان حدود ۱۷.۵ میلیون تُن محصول برداشت و تولید میشود، در حالی که سهم واحدهای هفتگانه نیشکری در استان که حدود ۸۰ هزار هکتار میشود، حدود ۷ میلیون تُن نیشکر است.
وی با اشاره به ظرفیتهای خوب کشاورزی خوزستان در صورت افزایش میزان بهره وری از آب، ادامه داد: در استان ما سالانه ۳ بار محصول از زمین برداشت میشود، در حالی در سایر مناطق کشور برداشت محصول فقط یک مرحله انجام میگیرد.
آقای فتوحی میگوید: در صورت توسعه شبکههای پیشرفته آبیاری، تسطیح و زهکشی اراضی، امکان توسعه زمینهای زیر کشت در خوزستان از ۱.۲ میلیون هکتار به ۲.۲ میلیون هکتار وجود دارد.
وی تاکید کرد: رسیدن به این نقطه، همت همه دست اندرکاران و مشارکت ذی نفعان و بهره برداران محلی را میطلبد.