بسیاری فکر می کنند که روز شنبه (که به عبری شبات خوانده می شود) برای یهودیان معادل روز جمعه برای مسلمانان یا یکشنبه برای مسیحیان است. اما این طور نیست.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ،روز شنبه در آیین یهود از اهمیت و تقدس خاصی برخوردار است، به طوری که دین یهود و طریقه حیات یهودی وابستگی شدیدی به این روز دارند.
در تورات روز شنبه علامت عهد میان خدا و قوم بنی اسرائیل قلمداد شده زیرا در این روز خداوند کار آفرینش جهان (از نیستی به هستی آوردن) را پایان داد.
بسیاری فکر می کنند که روز شنبه (که به عبری شبات خوانده می شود) برای یهودیان معادل روز جمعه برای مسلمانان یا یکشنبه برای مسیحیان است. در واقع امر، روز شنبه در آیین یهود از اهمیت و تقدس خاصی برخوردار است، به طوری که دین یهود و طریقه حیات یهودی وابستگی شدیدی به این روز دارند. در تورات روز شنبه علامت عهد میان خدا و قوم بنی اسرائیل قلمداد شده زیرا در این روز خداوند کار آفرینش جهان (از نیستی به هستی آوردن) را پایان داد.
روز شنبه نه فقط برای فرد یهودی، بلکه برای خدمتکاران او نیز روز آرامش و استراحت است. یهودی مومن موظف است در این روز حتی از حیواناتی که برایش کار می کنند کاری نکشد. از اینجاست که شنبه برای یهودیان دارای جنبه های مختلف مذهبی، ملی، تاریخی و اجتماعی میباشد.
یهودیان در شبات از پرداختن به هر کار ممنوعی منع شده اند
یهودیان موظف شده اند که از طریق مطالعه علم و دانش، خوردن و نوشیدن، شادی و تفریح و پوشیدن لباسهای زیبا این روز را سپری کنند. به همین علت است که عزاداری در روز شنبه قطع میشود.
در مورد فلسفه «شبات» نقطه نظرهای بسیاری از طرف مفسرین یهودی و شخصیتهای علمی عنوان شده است. یکی از این عقاید آن است که هر یهودی باید از اعمال و صفات مطلق الهی پیروی نماید و «شبات» یکی از این موارد است.
چرا که خداوند در مرحله هفتم از آفرینش، خلقت جهان را به پایان رساند، از این رو یهودیان هم روز هفتم را تقدیس کرده و در آن آرامش جمعی و روحی مییابند.
این صلح و آرامش سمبل دوران آزادی است که از دیدگاه یهودیت انسان پس از طی مراحلی به آن خواهد رسید.
در کتاب یشعیای نبی دوران ماشیح (منجی جهان) چنین توصیف شده است : «امتی بر امت دیگر شمشیر نخواهد کشید و کسی دیگر جنگ نخواهد آموخت...» بنابراین هر یهودی با تقدیس شبات، آن دوران ایده آل را تجربه میکند و سعی او بر این است که با اعمال خود فرا رسیدن آن دوران را تسریع کند.
همچنین فیلسوف بزرگ یهودی موسیبنمیمون در مورد «شبات» نظری فلسفی را عنوان میکند. به نظر او یهودیان با به جا آوردن شبات، ایمان به یکی از مهمترین اصول یهودیت یعنی «حیدوش هاعُولام» (حدوث عالم) را اعلام میکنند. برخلاف نظریه ارسطو در مورد قدوم عالم که معتقد بود جهان از ازل وجود داشته است، یهودیت جهان را حادث میداند به این معنی که جهان برطبق قوانین الهی بوجود آمده و تکوین یافته است، چنان که در تورات آمده است: «خدا در شش روز جهان را خلق نمود و روز هفتم آرامش یافت».
در آیین یهود، قوانین شبات از مهمترین فرمانهای تورات و روز شبات از مقدسترین روزهای سال است.
اهمیت این قوانین به اندازه ای است که هنگامی که خداوند ده فرمان اولیه تورات را در کوه سینا بر حضرت موسی نازل کرد، پس از اعلام اصول یکتاپرستی، نپرستیدن بتها و سوگند نخوردن نابجا و بی مورد به نام خدا، در فرمان چهارم قانون «شبات» را به طور مفصل آورده شده است.
بیشتر بخوانید:وبینار تخصصی زن در کتب مقدس اسلام، مسیحیت و یهود برگزار میشود
یهودیان معتقدند با تعطیل کردن شبات انسان از طبیعت خاکی و گرفتاریهای زندگی دنیوی رهایی یافته و گامی به سوی معنویات میگذارد تا روحش را برای مرحله ای بسیار عالی آماده سازد. شش روز کار مداوم، ممکن است موجب غفلت انسان از ماهیت معنوی و اصلی خود شود، ولی با فرا رسیدن روز مقدس شبات یک یهودی مومن میتواند هویت اصلی خویش را باز یابد و همین خودشناسی است که باعث میشود خدای یکتا را بیشتر درک کند.
منبع : بلاگ اسکای