دانشمندان بزرگ غرب مانند کوپرنیک در ریاضیات و نجوم از روش و نظریات دانشمندان مسلمان مانند خواجه نصیر الدین طوسی استفاده میکردند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ دانشمندان بزرگ غربی مانند کوپرنیک در ریاضیات و نجوم از روش و نظریات دانشمندان مسلمان مانند خواجه نصیر الدین طوسی در حل مسائل استفاده میکردند. اعتراف دانشمندان مغرب زمین را در منابع بسیاری همچون کتاب «حضور ایرانیان در جهان اسلام» ص ۱۷۲و ۱۷۵و ۱۷۶ که «آنماری شیمل جورج صلیبا» نویسنده آن است.
خواجه نصیرالدین طوسی، (۵۹۷ - ۶۷۳ق) با نام محمد بن محمد بن حسن طوسی، معروف به محقق طوسی و معلم ثالث، حکیم، متکلم، ریاضیدان و منجم شیعی قرن هفتم هجری قمری بود.
خواجه در رشتههای زیادی متخصص مشهوری بود؛ از جمله ریاضی.
خواجه در فلسفه و کلام
خواجه نصیرالدین در قرن هفتم با تالیف کتاب بسیار مهم و مستدل «تجرید العقاید» محکمترین متن کلامی را به رشته تحریر درآورد و افقهای تازهای به روی مشتاقان این علم گشود. این کتاب جاودانگی هفتصد ساله خود را همچنان حفظ کرده است و در حوزههای علمیه و دانشگاههای اسلامی تدریس میشود.
برخی از دیدگاههای اقتصادی خواجه نصیرالدین طوسی
عدالت اقتصادی از نگاه خواجه
خانواده و توسعه اقتصادی از دیدگاه خواجه
و در پایان اشارهای به تقسیم کار
خواجه نصیر ایرانی، قبل از آدام اسمیت اسکاتلندی و حتی قبل از ابن خلدون تونسی در نوشتههای خود مسائل مربوط به تقسیم کار را عنوان کرده و به چهار مسئله عمده اشاره کرده است:
۱- انسان بدون کمک دیگران قادر به تهیه همه مایحتاج خود نیست.
۲- نیاز به تعاون، پایه پیدایش تقسیم کار است.
۳- مبادله مازاد بر مصرف باید بر اساس قسط و محو استثمار یکی از دیگری انجام پذیرد.
۴- در جامعه تعاونی، مصرف باید در حد کفاف انجام گیرد.
بر اساس این استدلال خواجه طوسی میتوان نتیجه گرفت که بیش از ۵۰۰ سال قبل از آدم اسمیت و کارل مارکس، وی به نتایج زیر رسیده است:
الف: در تولید اجتماعی جامعه تقسیم کار امری ضروری است.
ب: ارزش مبادله کالا بر اساس مقدار کاری که برای تولید آن انجام شده است، مشخص میشود.
خواجه نصیر درباره مسائل دیگر اقتصادی مانند عوامل تولید، کار، درآمد، شرایط سرمایهگذاری، مدیریت داراییها، قانون حداقل مقیاس، مبادله و پول، کشاورزی، بار مالیاتی، خرید داراییهای غیرمولد و مواردی دیگر دارای دیدگاههای مهمی است.