محققان در ابتدا در تلاش برای درمان سرطان خون یک بیمار بودند ، اما در نهایت بیماری ایذر بیمار مداوا شده.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، تیمی از محققان دانشگاه دوسلدورف روز گذشته اعلام کردند: پنجمین فرد در جهان پس از پیوند سلولهای بنیادی خون در طول درمان سرطان خون، موفق به شکست کامل بیماری ایدز شده و دیگر هیچ اثری از ویروس اچ آی وی در بدن وی نیست.
بیماری ویروسی ایدز یکی از بیماریهایی است که هنوز راه درمان قطعی برای آن وجود نداشته و پزشکان تنها قادر به کنترل این بیماری هستند. به گفته پزشکان، یک مرد ۵۳ ساله از دوسلدورف آلمان که از سال ۲۰۰۸ به ویروس اچ آی وی مبتلا شده بود تحت درمان قرار گرفته و این فرد بد شانس در سال ۲۰۱۱ دچار سرطان خون شد.
در ابتدا پزشکان سرطان (cancer) وی را با شیمی درمانی مداوا کردند، اما در سال ۲۰۱۳ بیماری مجددا بازگشته و پس از اینکه پزشکان متوجه شدند درمان سرطان، سلولهای ایمنی این فرد را از بین میبرد، تلاش کردند از روش خطرناکتر تزریق سلولهای بنیادی خون استفاده کنند.
به گفته محققان، فرد اهداکننده سلولهای بنیادی دارای یک جهش نادر ژنتیکی بود که از وی در برابر گونههای خاصی از اچ آی وی مقاومت میکند. بر این اساس مشخص شد جهش ژنتیکی فرد اهدا کننده موجب شد گیرنده CCR۵ را که ویروس ایدز از ان برای آلوده کردن سلولهای ایمنی استفاده میکند، از کار بیفتد.
دکتر بیورن جنسن از متخصصین بیمارستان دانشگاه دوسلدورف در این رابطه گفت: ما فکر نمیکردیم که این روش درمانی بتواند ایدز را در فرد بیمار درمان کند و هدف ما درمان سرطان خون (چنگار خون) وی بود. ما در طول روند درمان فرد بیمار، از سال ۲۰۱۷ برای جلوگیری از رد سلولهای اهداکننده، دادن داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی به بیمار را متوقف و در پایان سال ۲۰۱۸ نیز درمان ضد رتروویروسی را برای وی قطع کردیم.
این چندمین مورد درمان قطعی ایدز پس از پیوند سلولهای بنیادی محسوب میشود و البته باید اذعان داشت این روش بسیار پر خطر بوده و در موارد خاص از آن استفاده میشود. در حقیقت روش پیوند سلولهای بنیادی تنها در شرایط بحرانی روی بیماران سرطانی انجام میشود که گزینه دیگری برای درمان در اختیار ندارند.
باید توجه داشت که اچ آی وی (HIV) یا ویروس نقص ایمنی انسانی، سلولهای سیستم ایمنی را از بین برده و میتواند منجر به بیماری ایدز یا سندرم نقص ایمنی اکتسابی شود که در آن فرد نمیتواند حتی با یک عفونت ساده مبارزه کند.
امروزه، داروهای مدرن میتوانند از پیشرفت ویروس جلوگیری کرده و بیماری ایدز دیگر مرگبار محسوب نمیشود بلکه فرد بیمار میتواند تا اخر عمر با استفاده از دارو، بیماری خود را تحت کنترل نگهدارد.
شرح کامل این پژوهش در آخرین شماره مجله تخصصی Nature Medicine منتشر شده است.