آرسنیک یکی از عناصر سمی است که به فراوانی در پوسته زمین یافت میشود؛ این عنصر سمی یکی از مقصران اصلی آلودگی منابع آب آشامیدنی و طبیعی، محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما: آرسنیک، در حال حاضر به عنوان عامل اصلی آلودگی آبهای زیرزمینی در بیش از ۱۰۰ کشور شناخته شده است. تا به امروز، هیچ درمان موثری برای اثرات بهداشتی ناشی از مصرف مقدار زیاد آرسنیک یافت نشده است. این شرایط، بر توسعه روشهای کارآمد و قابل اعتماد جهت تشخیص آرسنیک در آب، غذا و خاک تاکید میکند.
اخیرا یک تیم تحقیقاتی از انجمن فیزیک آمریکا، با استفاده از نانوذرات نقره، حسگر جدیدی را برای تشخیص آرسنیک حتی در غلظتهای بسیار پایین، توسعه داده اند.
این حسگر، از طیف سنجی رامان ارتقا یافته سطحی (SERS) استفاده میکند. هنگامی که یک مولکول حاوی آرسنیک به سطح حسگر میچسبد، با لیزر مورد اصابت قرار میگیرد و ترکیب حاوی آرسنیک با پخش کردن نور لیزر، یک امضای قابل شناسایی ایجاد میکند که نشان دهنده حضور آرسنیک است.
محققان اظهار داشته اند: استفاده از این حسگر جدید، برای تشخیص و ردیابی آرسنیک، بسیار ساده و کم هزینه است. علاوه بر این، ترکیبات اولیه آن، از سمیت زیست محیطی پایینی برخوردار هستند که برای اندازه گیری غلظت آرسنیک در آب طبیعی و آشامیدنی مفید است.
یافتههای تحقیقاتی در مجله Journal of Applied Physics منتشر شده اند.