مشکل دندان و لثه در دوران کودکی برطرف نشود، به احتمال زیاد این نوع از مشکلات در آینده نیز ادامه خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز زنجان ؛ دندانپزشک و متخصص درمان ریشه با بیان اینکه ریشه بسیاری از مشکلات دهان و دندان در دوران کودکی است، گفت: اگر مشکل دندان و لثه در دوران کودکی برطرف نشود، به احتمال زیاد این نوع از مشکلات در آینده نیز ادامه خواهد داشت.
دکتر وهاب شیعه زاده با بیان اینکه در هنگام تولد ممکن است یکسری ناهنجارهایی در ناحیه دهان نوزادان دیده شود، گفت: امکان دارد بعضی از نوزادان هنگام تولد یک یا دو دندان داشته باشند یا در ناحیه جلو فک پایین یا گاهی در قسمت بالایی تورمی مشاهده شود که حتی گاهی ممکن است تا یک ماهگی دندانی در ناحیه مذکور رویش کند، به این دندانها، دندانهای نوزادی میگویند.
وی افزود: دندانهای نوزادی ممکن است موقع خوردن شیر، پستان مادر یا زبان نوزاد را زخم کند. گاهی هم لق شدن آنها باعث خونریزی و زخم شدن لثه نوزاد میشود. همچنین ممکن است، این دندانها به راحتی کنده شوند و موجب نگرانی والدین گردد؛ لذا در اولین گام مراقبت از دهان و دندان هر نوزاد، زمانی که پرونده مراقبت کودک تشکیل میشود، باید دهان کودک نیز با ملایمت کامل و با دقت معاینه شود و در صورت مشاهده هرگونه ناهنجاری، نوزاد را به مرکز بهداشتی درمانی ارجاع فوری داد.
این دندانپزشک به نکات مهمی در خصوص معاینه و مراقبت از دهان و دندان نوزاد اشاره کرد و افزود: هنگام معاینه دهان نوزاد، حتماً اول دستها با آب و صابون به خوبی شسته شود. پستان یا شیشه شیر به مدت طولانی در دهان کودک نگه داشته نشود. مواد شیرین به پستانک زده نشود. تا آنجا که ممکن است، از دادن مواد و مایعات شیرین مثل قند، نبات داغ و ... به کودک به خصوص در شب و با شیشه مثلاً به صورتی که، کودک با شیشه یا حاوی مواد قندی بخواب رود، خودداری گردد.
دکتر شیعه زاده خاطرنشان کرد: پس از سن ۶ ماهگی بعد از هر نوبت شیر دادن به خصوص در طول شب، مقدار کمی آب به کودک داده تا دهانش تمیز شود. حداقل روزی دوبار، به خصوص بعد از هر بار شیر یا شربت دارویی یا هر ماده حاوی قند یک تکه گاز استریل را به دور انگشت پیچیده و با آب خیس کرده، بعد انگشت را با ملایمت و با دقت روی دندانهای شیرخوار بکشند. برای اینکار مسواکهای انگشتی مخصوص نیز وجود دارند. لازم است این کار را، از همان آغاز رویش اولین دندان شیری انجام دهند.
وی افزود: قطره آهن را تا حد امکان در انتهای زبان کودک بریزید تا با دندانها تماس پیدا نکند و باعث تغییر رنگ آنها نشود. از ماه سوم تولد کودک، درباره مشکلات مربوط به دندان درآوردن کودک با مادر صحبت کنید تا در صورت بروز ناراحتی نگران نشوند. به مادر یاد داده شود که برای کمک به رویش دندان و کم کردن ناراحتیهای کودک میتواند پس از شستن دست با آب و صابون، با انگشت تمیز لثه کودک را با ملایمت ماساژ دهد و از خنک کردن ناحیه تحریک شده که قرار است دندان در آنجا رویش کند و گاهی خارش ناخوشایندی برای کودک به همراه دارد به کمک وسایل مخصوصی که برای این کار هست کمک بگیرند.
دکتر شیعه زاده با بیان اینکه روند رویش دندانها از ماه ششم تولد کودک با جدول رویش دندانها مقایسه میشود، گفت: اگر رویش دندانها بیشتر از ۹ ماه تأخیر داشته باشد، کودک به مرکز بهداشتی درمانی ارجاع غیر فوری داده شود. عدهای از مردم اعتقاد دارند که موقع دندان درآوردن، بچهها دچار اسهال میشوند و تب میکنند و به این دلیل این گونه اسهالها و تبها را جدی نمیگیرند. ولی اگر هم اسهال همزمان با درآمدن دندان کودک باشد، باید آن را مثل همیشه جدی گرفت و درمان کرد.