متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، علت بیشتر کمردرد را از نوع فیزیکی دانست که در پی ضعف عضلات و استفاده بد از آنها اتفاق میافتد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران شایعترین سن آغاز کمردرد را بین ۲۰ تا ۵۰ سال دانست و افزود: کمردردی که زیر سن ۲۰ سال اتفاق بیافتد باید جدی گرفته شود، زیرا ممکن است این دردها به دلیل تومورهای استخوانی اتفاق بیفتد که نیاز به بررسی فوری دارد.
"محدثه آزادواری" افزود: کمردرد ناگهانی در افراد بالای ۵۰ سال که قبلا کمر درد نداشته اند نیز به بررسی فوری نیاز دارد.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی گفت: کمردردهایی که بین ۲۰ تا ۵۰ سال اتفاق میافتند، معمولا مربوط به بد استفاده کردن از کمر و فشاری است که به عضلات و رباطها وارد شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: پنج مهره در ناحیه کمری وجود دارد که به طور متوالی پشت سر هم قرار گرفته اند و توسط رباطها به هم متصل شده اند، بین این مهرهها مفاصل ریزی نیز وجود دارد، عضلات، این بافتهای مهرهای را کنار هم نگاه میدارند، این بافتها همراه با یکسری عضلات شکم با یکدیگر یک اندام اختصاصی را ایجاد میکنند که در انجام کارهای روزانه فرد را یاری میکنند.
"محدثه آزادواری" درباره چگونگی فرق گذاشتن بین انواع کمر دردها، گفت: اگر کمردرد پس از کارهای جسمی روزانه و یا در اثر نشستنها و ایستادنهای طولانی ایجاد شود، کمردرد مکانیکال بدون علت دیسک نام دارد، اما اگر کمردردی همراه با تیر کشیدن و بی حسی و مورمور شدن انگشتان پا باشد احتمال دیسک کمری وجود دارد.
این متخصص طب ورزشی افزود: دردهای سیاتیکی همان کمردردهایی هستند که در زمینه دیسک اتفاق میافتند، عصب سیاتیک قطورترین عصب بدن است که شامل ریشههای مهرههای S۱,L۴,L۵ است؛ این ریشهها عصب سیاتیک را تشکیل میدهند علامت این نوع کمردرد از دیسک کمر شروع میشود و از پشت باسن به سمت پایین حرکت میکند و از پشت زانو به کف پا میرود.
سیاتیک
این استاد دانشگاه گفت: کمردردهایی که زمینه دیسک دارند، سیاتیک نامیده میشوند و معمولاً نیاز به جراحی ندارند، بیش از ۹۰ درصد کمردردها با زمینه دیسک، با درمانهای غیرجراحی بهبود مییابند؛ ترجیح با درمانهای غیرجراحی است، زیرا درمانهای جراحی دیسک، ممکن است با عود مجدد همراه باشند.
"محدثه آزادواری" در پاسخ به این سوال که چه افرادی نیازمند جراحی دیسک هستند؟ گفت: ۳ گروه از افراد نیاز به جراحی دیسک دارند: افرادی که به دلایل ضعف عضله، توانایی حرکت نداشته باشند (عصب تحت فشار باشد) همچنین در افرادی که کنترل ادرار و مدفوع خود را از دست داده باشند و در کمردردهای ارجاعی که حداقل سه ماه از درمانهای دارویی و غیر دارویی استفاده کرده اند، اما بهبودی حاصل نشده باشد.
این متخصص طب ورزشی افزود: انجام حرکات ورزشی بدون آمادگی و نرمش، شانس بیرون زدگی دیسک را افزایش میدهد.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، هل دادن ناگهانی را با شانس بیرون زدن بیشتر دیسک همراه دانست و گفت: جابجایی وسایل سنگین نیز امکان ایجاد بیرون زدگی دیسک را فراهم میکند، به همین دلیل توصیه کرد: کارهای سنگین را در موقعیت مناسب بدنی همراه با کمک فرد دیگری انجام دهند.
"محدثه آزادواری" مهمترین علت دردهای بعد از خواب را بد خوابیدن یا خوابیدن روی تشک نامناسب دانست و گفت: بهترین تشک ها، تشکهای پنبه یا پشم قدیمی با قطر ۱۰ سانتی متر و قوام متوسط هستند، در بین روشهای امروزی تشک نیمه طبی مناسبترین نوع تشک است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نوار عصب و عضله را روشی برای بررسی عملکرد عصبها دانست و گفت: با انجام این آزمایش میزان درگیری دیسکها مشخص میشود، انجام نوار عصب و عضله همچنین به تشخیص صحیح و روند درمان کمک خواهد کرد.
برنامه مادر کودک همه روزه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۹ صبح به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش میشود.