شاید مسکنی که در بیشتر مواقع دردهای ما را به خوبی تسکین می دهد ، نتواند به آرام شدن درد فردی دیگر کمک کند. در این مطلب به بررسی دلیل این موضوع می پردازیم.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، احتمالا تاکنون این موضوع را تجربه کرده اید که یک داروی مسکن روی سردرد شما تاثیری معجزه آسا داشته، اما برای دوستتان هیچ کمکی نکرده و وی با داروی دیگری تسکین پیدا میکند. حال سوال مطرح شده این است که چرا برخی داروها برای مشکل یکسان در افراد مختلف، به گونهای متفاوت عمل میکنند.
داروهای ضد درد یا مسکنهای مختلف به روشهای مختلفی عمل میکنند. برخی از آنها پیامهای درد ارسال شده به مغز را مهار میکنند، در حالیکه برخی دیگر بدن شما را از ساخت مواد شیمیایی که تا حدی مسئول ایجاد درد و التهاب هستند، باز میدارند.
به طور خلاصه باید اذعان داشت که تاثیر داروهای یکسان روی افراد مختلف متفاوت است، زیرا بدن ما دارای ساختار و عملکردی متفاوت با دیگر افراد بوده و تصور میشود که در پاسخ به یک مسکن خاص، تغییرات فردی دارای اهمیت بوده و تفاوتهایی جدی در واکنش وجود دارد.
دانستن این نکته نیز بسیار مهم است که مفهوم و مکانیسم درد یک درک پیچیده است. احساسات انسان تحت تأثیر عوامل بسیاری از جمله تنوع در نوع درد، عوامل ژنتیکی، پاسخهای فیزیولوژیکی مرتبط با استرس، تأثیرات اجتماعی فرهنگی، تجربه قبلی، وضعیت عاطفی و شرایط روحی و البته زمینهای که رخ میدهد، قرار دارد؛ بنابراین از نظر علمی نمیتوان پاسخ بدن خود را صرفا به یک داروی ضد درد یا مسکن نسبت دهیم. در حقیقت تاثیر یک داروی مسکن روی ما به عوامل مختلفی بستگی داشته و نه تنها تأثیر این داروها روی افراد مختلف، متفاوت است بلکه حتی یک دارو میتواند رو یک فرد مشخص در شرایط و زمانهای متفاوت، تاثیراتی کاملاً متفاوت داشته باشد.