مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: گرمای شدید و خشکسالیهای مداوم باعث محدود شدن آبیاری نخیلات به ۲ بار در سال شده افزون براین کاهش کیفیت آب نیز از جمله عوامل دیگر فعالیت آفتهای چوبخوار در نخیلات این استان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، احمد سبحانی اظهار داشت :شدت آفت سوسک چوبخوار خرما در استان بوشهر به دلیل شیوه آبیاری که بیشتر از طریق شبکه آبیاری میشوند نسبت به سایر استانهای خرما خیز از جمله خوزستان، کرمان و هرمزگان بیشتر است.
وی تاکید کرد : سوسک چوبخوار؛ آفتی که به طور گسترده در نخلستانهای استان بوشهر شیوع پیدا کرده و و ماندگار شده است و همچون خوره شیره جان این درختان مقاوم و شیرین بار را مکیده و آنها را بی صدا از پای درمیآورد.
گفتنی است درخت نخل گیاهی ارزشمند و همچون مردمان جنوب مقاوم و سرسخت در برابر آب و هوای گرم و سوزان است که در این سالهای خشکسالی با وجود کم آبی و تشنگی بخوبی سرپا مانده و خود را با شرایط تطبیق داده اند، اما حدود ۱۰ سال است که این درخت استوار مبتلا به آفت چوبخوار شده و تنه آن از درون توسط این سوسک خورده و پوک میشود.
هرچند این آفت همیشه در نخلستانهای استان بوشهر بوده و در ردیف آفتهای درجه ۲ و ۳ به شمار میرفت اما از اوایل دهه ۹۰ با خشکسالیهای پی درپی و کاهش کمی و کیفی آب، ازبین رفتن دشمنان طبیعی آفت، فاصله طولانی بین آبیاری، تغییر رفتار آفتهای چوبخوار و مدیریت نامطلوب باغها فعالیت آن تشدید و باعث شده تا امروز به عنوان آفت درجه یک نخیلات این استان شناخته شود و ۶ میلیون اصله نخل در سطح ۳۴ هزار هکتار را مورد تهدید جدی قرار دهد.
آفت چوبخوار خرما شامل ۲ نوع سوسک معروف به "کرگدنی" (شاخ دار) و "شاخک بلند" است که در تنه درخت پنهان میشود؛ این آفت در طول سال فعال است و از تنه درخت، قسمتهایی از برگهای انتهایی و دم خوشه تغذیه میکند و موجب پوکی درخت از درون و از بین رفتن خوشهها و شاخهها میشود و پس از مدتی نخلهای راست قامت را به زانو درمیآورد.
به دلیل مخفی و پنهان بودن فعالیت آفت، تشخیص حضور و فعالیت سوسک چوبخوار در مراحل اولیه برای باغدار مشکل است و خسارت زمانی مشخص میشود که جمعیت بالا رفته و کار کنترل سخت شده است.
در زمان حاضر ۲ آفت چوبخوار شامل سوسک کرگدنی و شاخک بلند، نخیلات استان بوشهر را تحت تاثیر قرار داده و برای تغذیه ازقسمتهای خشک و چوبی نخل استفاده میکنند.