یک روانشناس و مدرس دانشگاه، ضمن تاکید بر اهمیت کنترل خشم و برقراری ارتباط موثر، مهارتهای کنترل خشم را برشمرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دکتر مریم السادات سقایت، مدرس دانشگاه، روانشناس و روان درمانگر، در مصاحبهی اختصاصی، با خبرنگار صدا و سیما گفت:سلامت روان یکی از عوامل اصلی در زندگی هر فرد است.
وی افزود: گاهی سلامت روان را صرفا، به اختلالات روانی مرتبط میدانند و تصور میشود اگر فردی فاقد اختلالات روانی است، پس لزوما فرد سالمی است، در صورتیکه معنای واقعی سلامت روان، این است که فرد، تواناییهای خود را بشناسد و بتواند با استرسهای معمول زندگی خودسازگار شده و در ضمن قادر باشد کارهای مفید و سازنده انجام دهد و در عین حال بتواند با جامعهی خود و افراد اطراف خود، ارتباط موثری برقرار کند.
خانم سقایت ادامه داد: همهی افراد در زندگی دچار خشم میشوند و این احساس عموما با موانع و ناکامیها ایجاد میشود؛ اگر چه ممکن است با احساسات و هیجانات دیگر هم با آن همراه شوند؛ که این مسالهی عجیبی نیست چرا که عمدهی انسانها در زندگی بی شک خشم را تجربه میکنند.
دکتر مریم سادات سقایت در ادامه بیان داشت: خشم به خودی خود نه تنها بد نیست بلکه میتواند مفید هم باشد؛ آنچه که آسیب زننده است، عدم کنترل خشم است؛ برای مثال، در جوامع قدیم، حتی راز بقاء و ابزاری برای دفاع فرد از خود بوده است.
وی تصریح کرد:خشم آسیب زا، خشم کنترل نشده ایست که منجر به تکانهها و پرخاشگریها و تندی در کلام و یا خدای ناکرده تندی در فیزیک و ضرب و شتم میشود.
سقایت در ادامه تشریح کرد: حتی هنگامی که خشم در حدی باشد که فرد از نظر درونی آزرده شود و خشم مکرر برای او تکرار بشود، بدون اینکه فرد قادر به رفع مانع و مشکل او گردد، میتواند به افسردگی منجر شود.
راهکارهای رهایی از خشمهای آسیب زا
دکتر سقایت در ادامه، در پاسخ به این سوال که چطور میتوانیم از این خشمهای آسیب زا نجات یابیم گفت: برای این منظور باید مهارتهای کنترل خشم و ابراز صحیح احساسات را بیاموزیم و در نتیجه بتوانیم تصمیمات خود را با دقت بازنگری کنیم.
وی افزود: در ضمن مدیریت خشم میتواند باعث افزایش انگیزه شود و ارتباط موثر فرد را بابا برده و او را به فردی ذهن آگاه در روابط و موفق در ارتباطات تبدیل کند.
سقایت، یادآور شد:برای اینکه خشم باعث بازنگری رفتار فرد و در نتیجه رشد فردی و اجتماعی او شود، و باعث افسردگی، انزوا، و تبعیض نشود، بهتر این است که بتوانیم تمهیداتی بیاندیشیم از جمله اینکه هنگام بروز خشم، از موقعیت فاصله بگیریم؛ و یا حتی موقعیت فیزیکی خود را تغییر بدهیم.
دکتر مریم سقایت، برخی از مهارتهای کنترل خشم را اینطور برشمرد: نفسهای عمیق، نوشیدن آب، شناخت احساس و پذیرفتن آن، شناخت دلایل خشم و کنترل آن بعد از تعادل و آرامش، فعالیتهای فیزیکی و ورزش منظم، تخلیهی هیجانی و بیان احساسات به فرد معتمد و راهنمای آگاه.
این روانشناس و روان درمانگر، به موارد پیشرفتهی دیگری برای کنترل خشم نیز اشاره کرد از جمله: حرکت در طبیعت، شمردن اعداد، ذکر صلوات، مرور موقعیت خشم در زمان آرامش، قرار دادن خود در موقعیت فردی که باعث عصبانیت ما شده.
وی در پایان تاکید کرد: فردی که بتواند مهارتهای کنترل خشم را در خود تقویت کند، توانسته قدم اصلی را در راستای ارتباط موثر بردارد.
ارتباط موثر، در علم روانشناسی و ارتباطات، بعنوان راهی برای یک تعامل مفید و رشد فردی و اجتماعی هر انسان مطرح میشود.