رئیس مرکز امور قرآنی سازمان امور اوقاف و امور خیریه گفت: سی و نهمین مسابقات بین المللی قرآن کریم با عنوان «یک کتاب، یک امت» از فردا ۲۹ بهمن با حضور نمایندگانی از ایران و دیگر کشورها در تهران برگزار میشود.
مشروح سخنان دبیر ستاد عالی هماهنگی مسابقات قرآنی کشور به این شرح است:
سوال: چه تعداد شرکت کننده در این دوره از مسابقات حضور دارند و چه رشتههایی برگزار میشود.
مجیدی مهر: ما افتخار داریم که جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر به لحاظ عدالت گستری به لحاظ پوشش رسانهای، سطح شرکت کنندگان و استقبال عمومی و اهتمام سران یک حکومت اسلامی به قرآن، قطعا معتبرترین مسابقات در دنیاست. نفراتی که به مرحله نهایی این دوره از مسابقات راه پیدا کردند در مهر و آبان سال ۱۴۰۱ مرحله غربالگری را سپری و بعد به مرحله مقدماتی راه پیدا کردند که در اواخر دی در مشهد مقدس برگزار شد و در نهایت هم منتخبان آن مرحله به مرحله نهایی راه پیدا کردند.
مجیدی مهر: جمعا از ۸۰ کشور امسال نمایندگانی را در مسابقات بین المللی داشتیم، اما در این مرحله به همراه جمهوری اسلامی ایران ۳۳ کشور در مرحله نهایی انشاالله حاضر خواهند بود در ۵ رشته و جنسیت. در رشته قرائت منحصر به برادران خواهد بود، در بخش خواهران حفظ کل قرآن را داریم و برای اولین بار رشته ترتیل هم اضافه شده است. رشته ترتیل سه دورهای است که در حال برگزاری است و نتایج خیلی خوبی هم به دست آمده است.
سوال: چه ردههای سنی را شامل میشود
مجیدی مهر: شرط ورود به مسابقات از ۱۸ سال و سقف سنی شرکت کنندگان هم ۴۰ سال است. بعضی از مسابقات ۴ سال یک بار، سه سال یک بار، دو سال یک بار اشت، اما در دوران کرونا تنها مسابقاتی در دنیا که کار خودش را متوقف نکرد جمهوری اسلامی ایران بود که با استفاده از فناوریهای روز موفق شد که مسابقات را برگزار کند. ما هیچ وقت آمادگی برگزاری مسابقات غیر حضوری را نداشتیم هر سال به صورت حضوری برگزار کرده بودیم. یک دانش جدیدی ایجاد شد با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان خیلیها برایشان مبهم بود که آیا مسابقات چگونه برگزار شود، اما با تدابیر رئیس سازمان اوقاف آقای خاموشی این موضوع شروع و کارشناسیها انجام شد و امروز مفتخریم که برخی از مسابقات معتبر دنیا هم به ستاد برگزاری مسابقات ایران مراجعه و روش برگزاری غیر حضوری را مطالبه میکنند و ما هم دانش این کار را طبیعتا تا جایی که امکان داشته باشد در اختیار آنان قرار خواهیم داد بویژه در مورد کشورهایی که در این مرحله حاضر هستند.
مجیدی مهر:ما از کشورهای افغانستان، الجزایر، اندونزی، جمهوری اسلامی ایران، بلژیک، بنگلادش، تاجیکستان، تانزانیا، ترکیه، تونس، چاد، دانمارک، ساحل عاج، سریلانکا، سوریه، سومالی، عراق، عمان، غنا، فیلیپین، قرقیزستان، کامرون، کانادا، کرواسی، کنیا، گامبیا، لبنان، لیبی، مالزی، مصر، (نیجریه)، هندوستان و پاکستان شرکت کننده داریم که بعضی از کشورها برای اولین بار است که به مرحله فینال راه پیدا میکنند مثل کشور گامبیا یا کشور چاد. همچنین حضور پررنگ کشورهای اروپایی نیز وجود دارد. دوستان ما در جلسات کارشناسی که بررسی میکردیم روند حضور اروپاییها در سالهای گذشته از بعد از نامه مقام معظم رهبری به جوانان اروپا رشد خیلی خوبی در حوزه فعالیتهای فرهنگی و قرآنی رخ داد و ارتباطاتی که با کشورهای اروپایی برقرار شد واقعا موید همین موضوع بود
مجیدی مهر: امروز هم شاهد این هستیم که از بلژیک و کرواسی، هلند، دانمارک اینها کشورهایی هستند که به مرحله نهایی ما راه پیدا کردند که تقریبا در ادوار گذشته مسابقات، تقریبا این موضوع بی سابقه بوده است. البته از کشورهایی هم بوده اند که در دورههای گذشته مسابقات حاضر بودند، اما در این دوره موفق نشدند نمایندهای را در مرحله نهایی داشته باشند و این امر هم نشان دهنده آن است که سطح رقابتها در جمهوری اسلامی ایران بسیار سنگین است و شرکت کنندگان باید با آمادگی کامل به این مرحله بیایند.
مجیدی مهر: قبلا حدود ۲۰۰، ۳۰۰ نفره شرکت کننده در جمهوری اسلامی حاضر میشدند، اما امروز این سبک و سیاق عوض شده با استفاده از تکنولوژیهای روز و ا استفاده از ظرفیت رایزنیهای فرهنگی جمهوری اسلامی، سفارتهای ایران در خارج از کشور، نمایندگیهای جامعه المصطفی بسیاری از مراحل در آن کشورها انجام میشود و هم به لحاظ فنی سطح مرحله نهایی ما بالاتر میرود و هم به لحاظ صرفه جویی در هزینهها.
سوال: نمایندگان کشورها به صورت مجازی و یا حضور شرکت میکنند.
مجیدی مهر: در مرحله گذشته به صورت مجازی بود، اما تا آخرین لحظهای که استعلام گرفتم از شرکت کنندگان در تشریفات فرودگاه امام خمینی (ره) تا کنون ۱۳ کشور وارد جمهوری اسلامی شدند و تا امشب و تا فردا صبح هم ادامه دارد.
سوال: چه تعداد شرکت کننده حضور دارند
مجیدی مهر: ۵۲ نفر شرکت کننده داریم، اما در بخش خواهران الزام کردیم به کشورها که حتما باید یک همراه و محرم همراه با شرکت کننده خانم به ایران بیاید و این هم به نظر من یکی از نکات شاخص مسابقات جمهوری اسلامی ایران هست.
سوال: استقبال بانوان برای بخش ترتیل با توجه به این که اولین سالی است که برگزار میشود چه در ایران و چه در کشورهای دیگر چطور بوده و چه تعداد بانو شرکت دارند به خصوص در بخش ترتیل.
مجیدی مهر: ما از لحظهای که اعلام کردیم که در رشته ترتیل بخش بین الملل خواهد داشت ۱۱۲ درصدافزایش ثبت نام داشتیم یعنی اگر سال گذشته هزار نفر بودند امسال بیش از دو هزار نفر ثبت نام کردند، اما در مورد حوزه بین الملل با توجه به اینکه ما فراخوان عمومی نداریم در مسابقات میدانید بالاخره مسابقات جمهوری اسلامی، چون زیرساختهای خودش را دارد با استفاده از ظرفیتهای وزارت خارجه، جامعه المصطفی، رایزنیهای فرهنگی با یک ساز و کار و دستور العمل مشخصی کار را پیش میبرد. این موضوع در واقع باعث میشود که در شناسایی افراد، فرایندها یک مقداری کندتر دنبال شود، ولی راضی هستیم از میزان استقبالی که از این دوره از مسابقات شد و افرادی که معرفی شدند، اما یقین داریم که با توسعه فعالیتهای آموزشی و زیرساختی که با کمک انان در معاونت امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری این کار دارد شدت پیدا میکند و پیگیری میشود در ۸۴ کشور دنیا ما سال ۱۴۰۲ قطعا برنامه ریزی ویژه خواهیم داشت که در واقع بتوانیم این بخش را هم تقویت کنیم.
سوال: سالهای قبل یکسان نبود
مجیدی مهر: سالهای قبل در واقع فراز و نشیب داشته، اما در این دوره از این مسابقات هر چه برای بخش برادران در نظر گرفته شده برای بخش خواهران هم در نظر گرفته میشود و ضمن اینکه به لحاظ محل برگزاری مسابقات این موضوع کاملا رعایت شده یعنی در دورههای گذشته مسابقات بخش خواهران عموما در سالنهای هتلهای محل اقامت برنامه ریزی و اجرا میشد، اما در این دوره از مسابقات در همان سالن و همان صحنهای که برادران حضور پیدا میکنند مراسم افتتاحیه و اختتامیه انجام خواهد خواهران هم حضور پیدا میکنند.
سوال: چرا رشته قرائت را برگزار نکردید برای بانوان یعنی تفاوت بین ترتیل و قرائت تفاوت خاصی هست یا امکانش در واقع وجود ندارد.
مجیدی مهر: در مورد رشته قرائت یکی از مصوبات عالی مسابقات کشور هست. با توجه به ابعاد و ظرافتهای خاص فنی که رشته قرائت دارد هنوز به جمع بندی در مورد رقابتها در رشته قرائت ویژه بانوان نرسیدیم اگر زیرساختهای لازم فراهم شود حتما این موضوع در دستور کار قرار خواهد گرفت، اما ما محدویتی نداریم یعنی شما در دورههای گذشته مسابقات که ما داشتیم رشتههای تفسیر و معارفی هم در دورههایی حضور داشتند لذا اینها مواردی است که باید در جلسات کارشناسی به جمع بندی رسیده شود.
سوال: یعنی ممکن است حذف شود.
مجیدی مهر: در واقع از حذفش صحبت نکنیم، اما از ارتقا یا تغییر یا مکانیزم برگزاری باید صحبت کنیم لذا ستاد عالی مسابقات جمهوری اسلامی ایران هم در سازمان اوقاف مستقر هست و مسابقات بین المللی هم طبیعتا زیر مجموعه سیاستهای ستاد عالی مسابقات است که حالا هدایتش توسط هیات دولت واگذار شده به سازمان اوقاف به واسطه این که متولی اصلی برگزاری مسابقات در کشور است. این ستاد کاملا پویاست و دائما رصد میکند فعالیتها در حوزه مسابقات و بهترین تصمیمها را خواهد گرفت.
سوال:نحوه پرداخت جایزه به چه صورتی است با پول ملی یا پول غیر ملی.
مجیدی مهر: مقام معظم رهبری بارها در فرمایشاتشان اشاره کردند به این موضوع که حمایت از پول ملی باید در دستور کار مسئولان قرار بگیرد ما وقتی عنوان پول میآید طبیعتا اولین چیزی که به ذهنمان میرسد صادرات و واردات و کارهای اقتصادی است، ولی غافل میشویم از فعالیتهای فرهنگی به ویژه فعالیتهای قرآنی در حوزه قرآن ما باید پیشگام باشیم یعنی ما با باید اولین لبیک به فرمایشات مقام معظم رهبری بگوییم. بحث خروج ارز، حمایت از پول داخلی اینها فروعات بعدی این موضوع است. ریاست سازمان اوقاف آقای خاموشی ابلاغ کرده است که از این دوره از مسابقات (که باید بحث کارشناسی صورت گیرد) و به این تصمیم رسیدند که ارز از مسابقات بین المللی ایران حذف بشود و امسال افرادی که به ایران خواهند آمد اسکناس رایج ریال جمهوری اسلامی ایران را به وطن خودشان خواهند برد به عنوان جایزه و یا حق الزحمه و داوران و یا هدایایی که دریافت خواهند کرد.
سوال: چه مقدار جوایز و به چه میزان هست
مجیدی مهر: نفر اول در رشته حفظ کل و قرائت به عنوان دو رشته با سابقه مسابقات در واقع رتبه اول یک میلیارد و پانصد میلیون ریال، رتبه دوم یک میلیارد و دویست میلیون ریال و رتبه سوم نهصد میلیون ریال. در رشته ترتیل که رشته نوپایی است در رتبه اول نهصد میلیون ریال، رتبه دوم ۷۰۰ میلیون ریال و رتبه سوم هم ۶۰۰ میلیون ریال را شامل میشود.
سوال: در مورد داوری مسابقات چند تا داور داریم و چه تعداد داخلی و خارجی هستند و سطح داوران را چطور میبینید.
مجیدی مهر: برای حضور داورها ما امسال از یک روش تلفیقی استفاده کردیم هم به مجموعههای سیاسی و فرهنگی کشورمان در خارج از کشور فراخوان کردیم براساس شاخصهایی به ما نفر معرفی کنند و هم اساتید داخلی، ولی اینکه چگونه اینها را شناسایی و چگونه آنها را منطبق کنیم با آئین نامه جمهوری اسلامی ایران.
مجیدی مهر: ما به یک فهرست حدودا ۵۰ نفره رسیدیم از آن ۵۰ نفر حدود سه ماه بهشان آموزش دادیم و تحت هدایت اساتید ممتاز جمهوری اسلامی ایران با آئین نامه آشنا شدند و در نهایت یک فضایی شبیه، شبیه سازی داوری برای آنان ایجاد شد و در نهایت ما داوران را انتخاب کردیم. امروز داورانی که در فهرست داوران ما هستند به ویژه در بخش برادران در حوزه داوری مسابقات تقریبا اولین بار است که به جمهوری اسلامی ایران میآیند و داوری میکنند و این نوید بخش است لذا ما از بعضی از اسمهای تکراری دیگر عبور کردیم که سالیان سال میآمدند ایران. البته خوب بعضی از افراد با توجه به کرسی که در کشورهای مختلف در حوزه مسابقات دارند. ما اتحادیه جهای مسابقات نداریم، اما بعضیها صاحب سبک هستند صاحب نظرند امسال هم طبیعتا از یکی دو نفر از آنان دعوت شده که بیایند مسابقات ایران را ببینند یکی از این عزیزان سال گذشته مصاحبه کردند و عنوان کرده بودند که مسابقات ایران، مادر مسابقات دنیاست خوب این برای ما خیلی ارزشمند است که از زبان یک داور ممتاز جهانی که در واقع در تمام مسابقاتی که حضور پیدا میکند بالا نشین آن مراسم هست این برای ما واقعا باعث افتخار است که جمهوری اسلامی ایران در این مسیر گام برداشته یک نکتهای را بگویم که خیلی مهم است، چون بالاخره اسم مسابقه وقتی مطرح میشود بحث رقابت و بحث داوری و صدمها است بین شرکت کنندگان جمهوری اسلامی ایران و شرکت کنندگانی که از آفریقا آسیا اروپا آمریکا و از هر جای دیگری که به ایران میآیند
هیچ تفاوتی در داوری نیست.
سوال: آیا ورود برای عموم آزاد است.
مجیدی مهر: سخنران مراسم افتتاحیه رئیس مجلس شورای اسلامی آقای قالیباف و سخنران مراسم اختتامیه ریاست جمهوری اسلامی ایران آیت الله دکتر رئیسی خواهد بود و طبیعتا محدودیتهایی را خواهیم داشت هم به لحاظ حضور مردم هم به لحاظ تشریفات و هم به لحاظ مباحث امنیتی و انتظامی، اما در واقع این مانع این نیست که مردم هم حضور پیدا نکنند در سالن سران اجلاس کشورهای اسلامی. مراسم افتتاحیه در ساعت ۱۶ و اختتامیه ساعت ۱۹ برگزار میشود. این مراسم از شبکه قرآن و معارف سیما، رادیو قرآن و بیش از ۴۰ شبکه ماهوارهای مسابقات به صورت زنده پخش خواهد شد. از اتحادیه رادیو و تلویزیونهای کشورهای اسلامی هم تشکر میکنم که فرکانس رایگان این دوره از مسابقات را در اختیار بیش از ۱۷۵ شبکه خارجی قرار دادند و ۵۷ رادیوی خارجی.
سوال: پول مسابقات و پول جوایزش از کجا تامین میشود
مجیدی مهر: نیتهای قرآنی گرچه زیر دو درصد است از مجموعه نیات، چون قالب نیتهای موقوفات ناظر به سیدالشهدا (ع) است، اما خوب همین دو درصد هم کم نیست. البته این نکته هم مهم است که این دو درصد هم حدود ۶۰ درصدش قید زمان و مکان دارد یعنی در هر جایی نمیشود این پول را مصرف کرد، اما بخش عمدهای از آن از این محل تامین میشود.