رئیس مرکز راهبردی شرکت ملی گاز ایران : وقتی مصرف بخش خانگی افزایش پیدا میکند، ما ناچاریم سهم گاز بخشهای صنعتی و مولد کشور را کم کنیم و آن را به بخش خانگی اختصاص دهیم اگر ۱۰ درصد در مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری کم شود میتوانیم تا ۳۰ درصد سهمیه گاز مصرفی نیروگاهها را افزایش دهیم.
سؤال: دوباره شاهد کاهش دما هستیم در کشورمان به واسطه بارشهای خیلی خوبی که داشتیم و اعلام شده است از طرف شما و همکاران تان که مجدد مصرف گاز سیر صعودی به خودش گرفته است. میخواهیم وضعیت مصرف گاز را این روزها بشنویم از زبان شما همینطور بحث تأمین که انشاالله مشکلی وجود ندارد.
مهندس کوشکی: همانجور که شما هم اشاره فرمودید ما یک هفتهای است که شاهد کاهش محسوس دما هستیم در کشور بارش باران و برف در اکثر نقاط کشور داریم به تبع این کاهش دما میزان مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری هم افزایش پیدا کرده است به طوری که این روزها بخش تجاری و خانگی سهم ۸۰ درصدی از گاز تولیدی ما را به خودش اختصاص داده است. این میزان مصرف گاز مصرف بسیار بالایی است برای تأمین این میزان مصرف ما ناچار هستیم که محدودیتهایی را در بخشهای صنعتی و نیروگاههای کشور ایجاد کنیم و سهم گاز آنها را به بخش خانگی اختصاص دهیم تا هموطنان عزیز ما در هیچ نقطهای از کشور دچار افت فشار گاز یا قطع گاز نشوند. ما روز گذشته ۵ استان تهران، خراسان رضوی، اصفهان، آذربایجان شرقی و مازندران این ۵ استان جزء ۵ استان پرمصرف ما در کشور ما بودند حدود ۵۰ درصد از مصرف گاز متعلق به این ۵ استان بوده است. ما خواهشمندیم از همه هموطنان عزیزمان بخصوص در این استانهایی که عرض کردم، ما را کمک کنند تا ما بتوانیم پایداری شبکه گاز را حفظ کنیم و بخصوص در این روزها که بسیاری از روستاها و شهرها در محاصره برف هستند و سیستمهای گرمایشی منازل وابسته به گاز است ما بتوانیم گازرسانی را به طور پایدار و مطمئن انجام دهیم و خدایی ناکرده خللی در روند گازرسانی به وجود نیاید.
سؤال: وقتی از مردم تقاضا میشود که صرفه جویی کنند برای بعضیها سؤال پیش میآید که چه کار باید کنیم دقیقاً ما که در خانه گفته میشود لباس گرم بپوشیم و پوشیده ایم هوا هم سرد است و نمیتوانیم سیتم گرمایشی را خاموش کنیم یا به حداقل برسانیم چه کار میتوانیم بکنیم که این مصرف گاز کمتر شود و بهینه مصرف کنیم؟
مهندس کوشکی: راههای صرفه جویی در مصرف گاز را میتوانیم به دو دسته تقسیم کنیم یکسری راهها هستند که زمانبر هستند و هم مستلزم هزینه هستند. مثلاً دوجداره کردن پنجرهها یا بهینه سازی موتورخانه ها. اما یکسری راهکارها هستند که ما بیشتر توصیه هایمان به این قسمت مربوط میشود راهکارهای بسیار سادهای هستند که سهل الوصول هستند و مردم به راحتی میتوانند این کارها را انجام دهند. یکی دو نکته را شما فرمودید که اینها پوشیدن لباس گرم در منزل است ما توصیه میکنیم که دمای رفاه در منزل ۱۸ تا ۲۱ درجه است پوشیدن لباس گرم به ما کمک میکند که بتوانیم به راحتی این دما را در منزل کنترل کنیم. مورد بعدی این است که ما فضاهای گرم منزل را محدود کنیم بعنوان مثال اگر ما در طول روز از اتاق خواب استفاده نمیکنیم نیاز نیست که سیستمهای گرمایشی این اتاقها روشن باشد یا اگر سیستمهای گرمایشی را بخصوص این روزها که روزهای تعطیل است و ممکن است هموطنان ما از منزل شان خارج شوند، حتماً سیستمهای گرمایشی منازل شان را خاموش کنند. اگر درکنار بخاری ما در منزل شومینه داریم شومینه هم یک وسیله ناایمن است و هم مصرف انرژی بسیار بالایی دارد سعی کنیم شومینه را از سرویس خارج کنیم. یا بعنوان مثال اگر شوفاژ در منزل داریم گاهاً برای حفظ زیبایی منزل شوفاژ را در پشت پردهها پنهان میکنیم این یک مانعی ایجاد میکند که تبادل گرمایی شوفاژ را کم میکند سعی کنیم حائلی بین شوفاژ و فضای منزل ایجاد نکنیم. از صفحات منعکس کننده پشت شوفاژ استفاده کنیم مثل بخاریهای برقی که ملاحظه میفرمایید یک صفحه منعکس کنندهای دارند که این حرارت را افزایش میدهد. این راهکارهای بسیار ساده میتواند کمک کند به ما
سؤال: مثل ورقهای آلومینیومی؟
مهندس کوشکی: بله اینها میتواند کمک کند تا بتوانیم میزان مصرف گاز را کم کنیم. نکتهای عرض کنم که مردم هم به این نکته توجه کنند، ما اگر بتوانیم ۱۰ درصد از مصرف گاز در کشور کم کنیم، اول اینکه ما حفظ پایداری شبکه گاز را به طور مطمئن در کشور داریم نگران افت فشار گاز در هیچ نقطهای نیستیم. ضمن اینکه من عرض کردم وقتی مصرف بخش خانگی افزایش پیدا میکند، ما ناچاریم که سهم گاز بخشهای صنعتی و مولد کشور را کم کنیم و آن را به بخش خانگی اختصاص دهیم اگر ۱۰ درصد در مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری کم شود ما میتوانیم تا ۳۰ درصد سهمیه گاز مصرفی نیروگاهها را افزایش دهیم؛ که عدد قابل توجهی است. این روزها محدودیتهایی که ایجاد میکنیم وزارت نفت تمهیدات لازم را دراختیار اینها قرار میدهد قبل از شروع فصل سرما سوخت جایگزین را به این صنایع میدهد، اما این سوخت جایگزین برای استفاده در روزهای محدودی از سال است امسال بارش نزولات آسمانی زیاد بوده است طول دوره سرما زیاد بوده است. ما امسال در حدود ۴۹ روز مصرف گاز بالای ۶۰۰ میلیون مترمکعب را داشته ایم در صورتی که سال گذشته ما تا پایان سال تنها ۱۷ روز ما مصرف بالای ۶۰۰ را داشته ایم.