مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت گفت: اگر قرار باشد هنرستانهای طب ایرانی عملیاتی شود با نظارت دقیق وزارت بهداشت اتفاق خواهد افتاد و وزارت آموزش و پرورش هم در این باره اعلام آمادگی کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما خانم دکتر نفیسه حسینی یکتا در برنامه نیم نگاه رادیو سلامت
سوال: وزیر محترم آموزش و پرورش پیشنهاد راه اندازی هنرستان طب سنتی را داده اند، فکر میکنید این پیشنهاد چقدر جدی است؟
حسینی: این صحبت را وزیر محترم آموزش و پرورش در سومین جشنواره ملی طب ایرانی در چهارم بهمن فرمودند، علت حضور و دعوت ایشان در جشنواره مرتبط با طب ایرانی، رونمایی از یک طرحی بود تحت عنوان طرح نهضت سواد سلامت آموزی که با مشارکت وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش، آموزش اصلاح سبک زندگی یا به نوعی سبک زندگی سالم را ما برای دانش آموزان، معلمان و اولیا داشته باشیم. این طرح بسیار خوبی بود که در این جشنواره در موردش صحبت شد، توضیح داده شد و به زودی هم به مرحله اجرا در خواهد آمد.
سوال: یعنی یک همکاری مشترک است؟
حسینی: بله یک همکاری مشترک بین وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت با نظارت دقیق وزارت بهداشت در بستر آموزش و پرورش برای بحث سبک زندگی سالم، ما میدانیم که موضوع سبک زندگی سالم موضوعی است که گاهی اوقات مورد غفلت واقع میشود و گریبان نظام سلامت کشورهای مختلف را هم بیماریهای غیرواگیر گرفته که کاملا پیشگیری از آنها با بحث سبک زندگی گره خورده است.
در راستای حضور ایشان در این جشنواره، استفاده از سایر ظرفیتهای آموزش و پرورش مطرح شد و یکی از بحثها، بحث عنوانی بود که مطرح کردند در خصوص هنرستان طب ایرانی با نگاهی به بخش گیاهان دارویی، کشت گیاهان دارویی، چرخه اقتصادی که میتواند داشته باشد و مواردی از این دست؛ بنابراین ما بحث هنرستانهای طب ایرانی را اگر قرار باشد که عملیاتی شود با یک نظارت دقیق وزارت بهداشت اتفاق خواهد افتاد و اعلام آمادگی که آموزش و پرورش برای استفاده از بسترهای آموزش و پرورش تحت نظارت وزارت بهداشت دارد. هنرستانها صحبت و پیشنهادی که وزیر محترم آموزش و پرورش داشتند در راستای بحث مرتبط با گیاهان دارویی و موارد این حوزه بوده است.
سوال: ما به جز مسیر پزشکی عمومی و تربیت نیروی متخصص طب سنتی، مسیر دیگری برای آموزش طب سنتی به شکل رسمی که فرد صاحب گواهینامه شود الان داریم یا خیر؟
حسینی: در حال حاضر تنها کسانی اجازه ارائه خدمت در حوزه طب ایرانی دارند که پزشک باشند مثل سایر حوزههای سلامت، براساس قوانین موجود کشور ما فقط پزشک میتواند ارائه خدمت کند و به درمان گری به صورت مستقل بپردازد. در حوزه طب ایرانی هم همین طور است افرادی که میتوانند ارائه خدمت کنند یا پزشکانی هستند که در دانشکدههای طب ایرانی دوره دکتری تخصصی را به پایان رساندند و این مدرک را دریافت کردند.
یا پزشکانی هستند که دوره مهارتی مورد تائید وزارت بهداشت را گذراندند که در محدوده فعالیت مشخص شده میتوانند فعالیت کنند پس تمام کسانی که میتوانند ارائه خدمت کنند پزشکان هستند و کسانی هستند که یعنی پزشکان هم پزشکانی که دوره مورد تائید وزارت بهداشت را گذراندند این موارد آموزشی که گفته میشودو مواردی از این دست که زیاد هم در فضای مجازی دیده میشود مدرک معتبر افراد از هر قشری از هر سطح تحصیلی هیچ کدام مورد تائید وزارت بهداشت نیست،
اگر در سطح زیردیپلم موارد این چنینی که الان احتمالا سوال در ذهن شما با توجه به طرح موضوع هنرستان است، ما به هیچ عنوان مداخله گر در امر درمان یا کسی که اجازه بحث درمان را داشته باشد خارج از سیستم نظام سلامت، موافق تربیتش نیستیم بنابراین اگر موضوعات این چنینی هم مطرح میشود میتواند بستری باشد برای بحثهای مرتبط با گیاهان دارویی مانند کشت و بحث اقتصادی و چیزهای مختلفی که الان هم در برخی از هنرستان هایمان است و این موضوع، موضوعی است که توسط وزیر محترم آموزش و پرورش مطرح شده که ایشان هم دقیقا با این رویکرد مطرح کردند که مسیر کارشناسی خودش را اگر بخواهد به نقطه عملیاتی برسد.
باید که در وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداشت با تولی گری سلامت که دارد طی کند، بنابر این موضوع، موضوعی نیست که بخواهند به این نقطه منتهی شود که افرادی را تربیت کند که در حوزه طب ایرانی بیایند ارائه خدمت کنند و ما به شدت روی این موضوع نظارت داریم و موضوعی است که خط قرمز حوزه وزارت بهداشت است.
سوال: یک بخشی را با هم بشنویم و بعد در ادامه من چند پرسش مطرح کنم. خانم دکتر توصیه تان به عزیزانی که صدای شما را میشنوند و تمایل دارند که از توصیههای طب سنتی استفاده کنند چیست؟
حسینی: من یک اصلاحی هم انجام دهم گزارش خوبی که شما داشتید در قسمت اول گفته شده بود که ویزیت پزشکان طب سنتی بیمه خواهد شد؟ از ابتدای ۱۴۰۱ به صورت قطعی الان ما تحت پوشش قرار گرفته ویزیت متخصصین طب ایرانی و در مورد سوال شما و توصیهای که است بالاخره ما افراد مختلفی دارند در این حوزه ارائه خدمت میکنند، این مطالبه عموم جامعه را پاسخ میدهند در حال حاضر افرادی مورد تائید هستند که پزشک هستند و دورههای مورد تائید وزارت بهداشت را چه به صورت دکتری تخصصی یا دوره کوتاه مدت مهارتی گذراندند از عموم جامعه ما درخواست میکنیم که از مراکز مورد تائید این خدمات را دریافت کنند.
در عین حال ما افرادی را داریم که تجربیاتی را دارند از سنوات قبل و سینه به سینه تجربیاتی به آنها منتقل شده یا مطالعاتی را داشتند، این افراد هم در دستور کار وزارت بهداشت براساس آئین نامه فعالیت فعالان حوزه طب ایرانی از سال آینده مورد ارزشیابی علمی و عملی قرار میگیرند که در صورتی که بتوانند از این ارزشیابی نمره کافی و ارزشیابی مثبت را دریافت کنند بتوانند که در چارچوب قوانین موجود کشورو در کنار پزشک به بیماران کمک کنند تحت نظارت پزشکان، بنابراین در حال حاضر ما به همه هموطنان عزیز که میخواهند از خدمات طب ایرانی کمک بگیرند توصیه میکنیم مراکز مورد تائید را بهره ببرند، چون ما متاسفانه شاهد برخی فجایعی هستیم برخی نمونههای آنها را در پزشکی قانونی و پروندههای پزشکی قانونی میبینیم.