نماینده ویژه رئیس جمهور و رئیس نمایندگی سیاسی جمهوری اسلامی ایران در افغانستان برای خرید تولیدات کشاورزی افغانستان اعلام آمادگی کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ «حسن کاظمی قمی» نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان و رئیس نمایندگی سیاسی ایران در کابل در جمع تجار و بازرگانان افغان گفت: اقتصاد افغانستان بر پایه کشاورزی استوار است و هفتاد درصد مردم این کشور، پیشه کشاورزی دارند، بنابراین ایران آمادگی دارد سالانه پنج میلیون تن محصولات کشاورزی افغانستان را به صورت تضمینی خریداری کند.
وی تصریح کرد: ایران همچنین آمادگی دارد برای توسعه تولیدات کشاورزی افغانستان و نیز تبدیل کشاورزی این کشور از شیوه سنتی به مدرن، همکاری کند.
قمی افزود: ما میتوانیم در حوزه تهیه بذر، کود شیمیایی، تجهیزات کشاورزی و آموزش نیروهای متخصص با افغانستان همکاری کنیم.
رئیس نمایندگی سیاسی ایران در افغانستان همچنین بر ضرورت ایجاد منطقه آزاد تجاری در مرز دو کشور تاکید کرد، و افزود: این اقدام میتواند تسهیلات خوبی را برای افزایش صادرات و واردات دو کشور و نیز گسترش همکاریهای تجاری و اقتصادی فراهم کند و ما حتی میتوانیم در منطقه آزاد تجاری، صنایع مورد نیاز را احداث کنیم.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران مشکل حسابهای بانکی تجار و سرمایه گذاران افغان را در ایران حل خواهد کرد، افزود: ما از مسئولان و دست اندرکاران افغان میخواهیم فهرستی از تجار و سرمایه گذاران افغان در ایران را به ما ارائه کنند تا برای تسهیلات بانکی آنها اقدام شود.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان همچنین گفت: تجار و سرمایه گذاران افغان برای تسهیلات بیشتر در ایران میتوانند از نمایندگیهای ایران در افغانستان روادید تجاری یک ساله دریافت کنند.
وی توسعه خطوط راه آهن را گام مهم برای توسعه همکاریهای اقتصادی دو کشور دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد خط ریلی مسیر «خواف- سنگان» به ایستگاه «روزنک» را احیا و بازسازی کند.
کاظمی قمی همچنین بر ایجاد نقشه راه با هدف توسعه تجارت، ترانزیت و همکاریهای اقتصادی میان دو کشور تاکید کرد و افزود: ایران و افغانستان میتوانند گروههای تخصصی مشترک ایجاد کنند تا از طریق رفت و آمد و تبادل هیئت ها، زمینههای بیشتری برای همکاری دو جانبه ایجاد شود.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود تصریح کرد: با توجه به ظرفیتهایی که ایران در بخش استخراج معادن دارد، میتواند در زمینه معادن افغانستان سرمایه گذاری کند.
رئیس نمایندگی سیاسی ایران در افغانستان همچنین در زمینه آموزش نیروهای متخصص امور معادن در سطوح مختلف اعلام آمادگی کرد.
کاظمی قمی با اشاره به سیاستهای کلان جمهوری اسلامی ایران گفت: حمایت از ملت افغانستان و کمک به این کشور در آرمانهای انقلاب بزرگ جمهوری اسلامی ایران نهفته است.
وی افزود: افغانستان دارای منابع سرشار طبیعی است، اما در دو دهه اخیر اشغالگران اجازه ندادند منابع طبیعی این کشور به منصه ظهور برسد.
«مومند» رئیس اتاقهای تجارت افغانستان نیز در سخنانی در این مراسم گفت: روابط ایران و افغانستان در شانزده ماه اخیر (دوره حکومت جدید افغانستان) به ویژه در زمینه اقتصادی بسیارخوب بوده است و جمهوری اسلامی ایران دروازههای تجارت و ترانزیت را به روی افغانها همواره بازنگهداشته است و ما در این زمینه از ایران قدردانی میکنیم.
وی افزود: ما از جمهوری اسلامی ایران و کشورهای همسایه میخواهیم براساس اصول همسایگی و مقررات بین المللی در زمینههای اقتصادی و تجاری با افغانستان برخورد کنند.
مومند با اشاره به مشترکان فراوان ایران و افغانستان گفت: ما آماده سرمایه گذاری مشترک با ایران در بخشهای مختلف هستیم و ایران در این زمینه حق اولویت را دارد.
حل مشکلات بانکی تجار و سرمایه گذاران افغان در ایران، احداث خط آهن در گذرگاههای مرزی مشترک ایران و افغانستان و استفاده از تجارب ایران در بخشهای مختلف به ویژه حوزه انرژی از دیگر خواستههای رئیس اتاق تجارت افغانستان بود.