دکتر اکبر عقیقی روانشناس و مدرس دانشگاه گفت: با مدیریت استرس در کودکان میتوان مانع ایجاد و یا تشدید بیماریهای جسمانی در آنها شد.
وی افزود: ما میتوانیم با مدیریت و کنترل استرس مان جلوی پیشرفت بیماریها را بگیریم یا اصلا دچار بیماری نشویم. یکی از راههای کنترل اضطراب، ورزش و بازی کردن کودکان و نوجوانان و فعالیتهای جسمانی آنها است.
وی تصریح کرد: همان طور که در دوران کرونا بیماران برای درمان، اکسیژن دریافت میکردند، درمان استرس و افسردگی هم داشتن فعالیتهای بدنی است. انجام فعالیتهای روزانه و پرهیز از پناه بردن به رختخواب در ایجاد حال خوب موثر است و باعث ترشح یکسری هورمونها در مغز میشود که موجب تولید شادی و کاهش استرس است.
دکتر اکبر عقیقی درباره اینکه چطور کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت میتوانند از لحاظ روانی با این بیماری کنار بیایند گفت: همانطور که بعضی از افراد به خاطر مشکلات بینایی و شنوایی شان از عینک و سمعک استفاده میکنند یا برای بعضی از مشکلات شان دارو مصرف میکنند مبتلایان به دیابت هم یک مشکلی دارند به نام دیابت که باید از بیرون قندشان کنترل شود و انسولین تزریق کنند و این مسئله نباید باعث خجالت کشیدن کودکان و نوجوانان شود.
وی تاکید کرد: با خوردن به موقع داروها و با ورزش کردن و مشاوره با پزشک مان میتوانیم این بیماری را مدیریت کنیم.
این متخصص روانشناس در پاسخ به این سوال که آیا زمینه ابتلا به افسردگی در کودکانی که مبتلا به دیابت هستند در دوران بزرگسالی شان بیشتر است یا خیر گفت: هر بیماری جسمی که فرد را خسته میکند ممکن است وی را غمگین یا افسرده کند مخصوصا اگر فرد به لحاظ ژنتیکی آمادگی برای افسردگی داشته باشد و این بستگی دارد چه طور دیابت را مدیریت کنیم. افرادی را داریم که با مدیریت تغذیه و اصلاح سبک زندگی شان این بیماری را کنترل کردند و نود سال عمر کردند و از زندگی شان هم لذت بردند.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه برخی والدین در زمینه کنترل تغذیه کودکان مبتلا به دیابت به آنها فشار روانی وارد میکنند تاکید کرد: این مسئله میتواند باعث لجبازی در کودکان شود و ولع آنها را به مصرف شیرینی جات بیشتر کند. در این زمینه برخی از متخصصان پیشنهاد مصرف خوراکیهایی را میدهند که شبیه سازی شده اند و دارای قند کمتری هستند که مصرف کنترل شده آن میتواند ولع کودکان را تا حدی مهار کند. وی خاطرنشان کرد: البته والدین باید حتما در مصرف اینگونه خوراکیها با متخصص غدد مشورت کنند.
دکتر اکبر عقیقی خطاب به بزرگترها و والدین گفت: تحقیقات نشان میدهد اگر من فرزندم را درباره بیماری اش آگاه کنم و شناختش را بالا ببرم میتواند موثرتر باشد، ولی باید از ادبیاتی استفاده کرد که روشنگرانه باشد.
این متخصص روانشناسی همچنین درباره لجبازی کودکان در فصول سرد سال برای پوشیدن لباسهای گرم و جلوگیری از ابتلا به بیماریهایی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا گفت: بهتر است والدین با آگاهی دادن به کودکان درباره ابتلا به این بیماریها و احتمال انتقال آن به سایر کودکان و هم کلاسی هایشان آنها را ترغیب به رعایت نکات بهداشتی کنند.