رئیس شورای عالی نظام پزشکی با اشاره به اینکه جامعه پزشکی هیچ نقشی در تعیین تعرفه ندارد گفت: مجلس می تواند در این قضیه ورود کند و تعیین تعرفه های پزشکی را به صاحبان حرفه برگرداند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، شکوهی رئیس شورای عالی نظام پزشکی در برنامه صبح و گفتگو، رادیو گفتگو به تعیین و واگذاری تعرفه ها به جامعه پزشکی اشاره کرد و افزود: ممکن است این مصوبه در کوتاه مدت موجب افزایش قیمت ها شود، اما در دراز مدت قطعا به نفع مردم هست ، الان سالهای سال است که قیمت کارهای پزشکی به نوعی دستوری نگه داشته شده، که نتیجه ان مقوله زیرمیزی است ، و در نهایت این باعث می شود شما انواع و اقسام فرارها را داشته باشید ، اما اگر به دست خود حرف پزشکی باشد قطعا این در دراز مدت و در میان مدت به نفع مردم است.
مشروح گفتگو به این شرح است:
سوال: درباره موضوع تعیین تعرفه های پزشکی و این که مجلس قرار است این را به صاحبان حرف برگرداند آیا نظام پزشکی از این موضوع استقبال می کند و این موضوع را در چارچوب آینده منافع سازمانی خودش می بیند یا خیر؟
شکوهی : ما این را پیشنهاد کردیم که مجلس این کار را بکند بخاطر این که کاملا در خدمت ارتقاء نظام سلامت و کمک به مردم است . این که هر رشته ای ، هر صنفی را شما نگاه کنید در تعیین تعرفه اش خودش دخیل است به جز نظام پزشکی . برای همین شما می بینید که الان در جامعه مهاجرت ما گروههای پزشکی را داریم بخاطر این که وقتی که ما در تعیین تعرفه مان سهیم نباشیم ، آن وقت آن چیزی که تعیین می شود به نفع جامعه نخواهد بود ، الان می بینید در سال های گذشته یک ده سالی است که تعیین تعرفه نظام پزشکی به دست سازمان نظام پزشکی نیست و از طرف هیات دولت تعیین می شود ، بعد از این که هیات دولت تعیین کرد شورای عالی بیمه مصوب می کند و این اعلام میشود . منتها بیمه ها نمی آیند همان را هم اجرا نمی کنند بیمه ها یک سندیکا درست کردند ، همه بیمه های تکمیلی و یک نرخی را که خودشان تعیین می کنند می گویند این را باید بگیرید و دولت هم به نوعی پزشکان را مجبور می کند که با این سیستم قرارداد ببندند ، وقتی که به لحاظ اقتصادی صرف اقتصادی نداشته باشد شما می بینید که آرام آرام همکاران دارند به کشورهای همسایه مهاجرت می کنند .
سوال : به نظر شما مجلس می تواند این کار را انجام بدهد ؟
شکوهی : بله
سوال : چرا این را می گویم ؟ چون ما راجع به بیمه صحبت های زیادی کردیم حالا بنده در حوزه حقوق مشغول فعالیت هستم بارها انتقاداتی را در حوزه عملکرد شرکت های بیمه های در حوزه های بیمه ای بیان کردیم به نظر می رسد که همانطور که در قیمت گذاری هم موثرند در حوزه های دیگر هم موثرند فکر می کنید که مجلس می تواند این موضوع را انجام بدهد ؟ آیا گروههایی که در این حوزه ذینفع هستند این موضوع تاب می آورند را یا خیر؟
شکوهی : مطمئنا خیر ، منتها مجلس می تواند با قانونگذاری این را به بیمه ها مصرح کند . الان بیمه ها باید به جای این که کار خودشان را انجام بدهند، بیمه ها الان می آیند روی سیستم های دیگر ، بیمه باید به مردم خدمت کند، بیمه که نباید روی ساختمان سازی مثلا دخالت کند ، بیمه نباید سکه و دلار خرید و فروش کند، بیمه باید آن نقش خودش را ایفا کند که کمک به ارتقاء سلامت جامعه هست ، بیمه ها به نظر من باید به ساختار اصلی خودشان برگردند و آن هم این است که بین پزشک و مردم بایستند و بیایند نقش خدمت رسانی ایفا کنند ، بیمه نباید بعنوان شرکت سودده برود در این قسمت ها سرمایه گذاری کند این ها باعث می شود که اقتصاد به نوعی تغییر پیدا کند وقتی که سازمان های بیمه گر می آیند در بخش مسکن سرمایه گذاری می کنند ، می آیند سکه و دلار خرید و فروش می کنند از نقش خودشان غافل می شوند .
سوال : و می توانیم تعبیر کنیم که برگرداندن قیمت گذاری به صاحبان حرف، منجر به آزادسازی به نوعی اگر تعبیری انجام بدهیم ، چه تغییری می خواهد رخ بدهد می خواهم ببینم آیا افزایش قیمت خواهیم داشت ؟ آیا نه اصلا بحث افزایش قیمت هم فقط نیست ، فقط بحث بر سر این است که متخصص امر بیاید قیمت گذاری در این حوزه ها را انجام بدهد ؟ کدام تعبیر برایش درست است ؟
شکوهی : ممکن است در کوتاه مدت افزایش قیمت داشته باشیم، اما در دراز مدت قطعا به نفع مردم هست ، الان سالهای سال است که قیمت کارهای پزشکی به نوعی دستوری نگه داشته شده است و این باعث می شود که شما زیرمیزی را داشته باشید ، این باعث می شود شما انواع و اقسام مثلا فرارها را داشته باشید ، اما اگر به دست خود حرف پزشکی باشد قطعا این در دراز مدت و در میان مدت به نفع مردم است .
سوال : جمع بندی بفرمایید ؛ آیا ممکن است شاهد صف کشی و تقابل حتی در حوزه نظر با شرکت های بیمه باشیم؟ اگر سازمان نظام پزشکی خودش راسا برای قیمت گذاری اقدام کند و از آن طرف صاحبان بیمه برخلاف منافع شان باشد چه بازخوردی را ممکن است ببینیم ؟
شکوهی : من با یک مثال کوتاه به شما بگویم ، ما دستگاههایی را که می خریم مثلا در 4 سال پیش ما یک دستگاهی را که می خریدیم و به مردم خدمت می دادیم، الان ما آن دستگاه را باید به 20 برابر قیمت بخریم، برای همین اصلا اقتصادی نیست و به هیچ عنوان اصلا شدنی نیست ، مثلا ما الان خدمت هایی که داریم می دهیم به قیمت ده سال پیش به مردم خدمت می دهیم در صورتی که اگر واقعا تعرفه گذاری برگردد این وسط حتی بیمه ها هم در دراز مدت سود خواهند برد ، بخاطر این که شما نگاه بکنید الان سیستم یک جوری شده که حتی مردم هم متاسفانه این وسط نگاه می کنیم بخاطر قیمت های عجیب و غریبی که مثلا خیلی اوقات همکاران ارائه می دهند حتی از دریافت خدمات پزشکی هم محروم می شوند اما اگر یک سیستم عادلانه باشد ، بیمه ها بیایند با سازمان نظام پزشکی هماهنگ کنند ، و سازمان نظام پزشکی بیاید جزء اصلی دادن تعرفه به نرخ جدید باشد به نظر من در میان مدت و بلندمدت به نفع حتی سیستم های بیمه گر و حتی به نفع مردم خواهد بود .