اکبر نیکزاد، رئیس بنیاد مسکن به اشار به اینکه صد مهندس و اساتید حوزههای مقاوم سازی از ۱۰ استان کشور به منطقه خوی اعزام شده اند گفت: این مهندسین اطمینان خاطر میدهند به مردم که میتوانند بروند در خانه هایشان مجدداً اسکان پیدا کنند و یا اگر نیاز به مقاوم سازی دارد دستور کار مقاوم سازی را میدهند.
سؤال: دیروز اطلاع داریم که خوی تشریف داشتید چه اتفاقاتی افتاد و چه کارهایی تا الان صورت گرفته است؟
نیکزاد: درخصوص بحث زلزله خوی، من تشکر میکنم از همکاران حضرتعالی که توانستند اقدامات دستگاههای مختلف را به مردم عزیز منعکس کنند و کارهایی که بعد از زلزله در خوی انجام شد، هلال احمر، بسیج، سپاه، نیروی انتظامی، همکاران عزیز بخشداری ها، فرمانداری ها، آقای استاندار و تمامی مسئولین و مردم دست به دست به هم دادند، گروههای جهادی و اقدامات بسیار خوبی انجام شد، اما من از این ظرفیت برنامه شما میخواهم استفاده کنم یک مقدار مطالبی را که مربوط به بنیاد مسکن است را به مردم عزیز و بخصوص مردم عزیز شهرستان خوی اطلاع رسانی کنم. ما از آن ساعات اولیه زلزله وظیفه داشتیم که حضور پیدا کنیم در منطقه و به لحاظ اینکه حجم تخریب زیاد بود، ما حدود ۵ استان ما ماشین آلات و نیروی انسانی آمدند کمک استان آذربایجان غربی هم ماشین آلات را اعزام کردند و هم تعدادی از نیروهای متخصص خودشان را اعزام کردند و از همان ساعات اولیه ما آواربرداری واحدهایی که باید تخریب و نوسازی میشدند را شروع کردیم. آمار واحدهایی که بایستی احداث شوند و همچنین واحدهایی که بایستی تعمیر شوند هم وظیفه ما بود که دقیقاً آمار بگیریم و ثبت کنیم واحدهایی را که خسارت دیده با مشخصات صاحبان واحدها.
سؤال: این واحدها چه تعداد هستند؟
نیکزاد: ۷ هزار و ۵۰۰ واحد نیاز به تعمیر دارند، هزار و ۷۵۰ واحد بایستی تخریب و نوسازی شوند. مردم عزیز شهرستان خوی، چون من دیروز و پریروز در خوی بودم عموماً این عزیزان در چادرها هستند و استحضار دارید که اردوگاههایی که راه افتاده است و اسکان اضطراری که عزیزان زحمت کشیده اند، خب امکانات خانه آنجا نیست، خطراتی آنها را تهدید میکند این افراد را به لحاظ اینکه چادر است و محیط بسته است یک موقع میبینید که داخل چادر اکسیژن کم شود و خطر جانی است این وظیفه بنیاد مسکن را سنگین میکند در بحث بازسازی. دو سه نکته است که خیلی ضروری است از این امکانی که دراختیار بنده قرار دادید وظیفه دارم اطلاع رسانی کنم به مردم عزیز شهرستان خوی، اولاً دو تا استان به صورت ستاد معین آذربایجان شرقی و زنجان اضافه شده اند به بحث بازسازی، احتمالاً این هفته استان اردبیل هم اضافه میشود که کمک حال استان آذربایجان غربی باشند برای بازسازی. در شهر خوی مردم به لحاظ اینکه خانه شان با زلزله ۵ و ۹ دهم ریشتری و عمق زلزله هم کمتر بود، چون هرچه عمق کمتر است خسارت بیشتر میشود، مردم همه نگران هستند و مراجعه دارند به ستادهای ما که خانه شان معاینه فنی شود که آیا این خانهای که الان در خوی تخریب نشده است قابل اسکان است یا خیر، ما حدود صد مهندس و اساتید حوزههای مقاوم سازی مان را از ۱۰ استان کشور اعزام کرده ایم به منطقه خوی، نظام مهندسی استان آذربایجان غربی خیلی همکاری خوبی دارند با ستادهای بازسازی ما، ما در ستاد شهری ما کلی مراجعات داریم به حق. مردم مراجعه میکنند این اساتید و این مهندسینای که در حوزه مقاوم سازی صاحبنظر هستند معاینه میکنند دانه به دانه این خانهها را اطمینان خاطر میدهند به مردم که میتوانند بروند در خانه هایشان مجدداً اسکان پیدا کنند و یا اگر نیاز به مقاوم سازی دارد دستور کار مقاوم سازی را میدهند. مثلاً یک ساختمانی از نظر فنی مشکل خاصی ندارد مثلاً بازوبند آن اجرا نشده است یا بازوبند آن ضعیف بوده است یا ساختمانی اجرا شده در دیوارچینی آن موقع بحث مهاربندی دیوارها الزام نبوده است الان بایستی مهاربندی دیوارها را انجام دهند. تقریباً عموم واحدهای مسکونی و صاحبان خانهها در خوی مراجعه دارند به ستادها که حجم سنگینی از مراجعات را داریم و همکاران ما هم از صبح اول وقت تا پاسی از شب کارشان این است که با اشتیاق حضور پیدا میکنند در خانههای مردم و این معاینه فنی را انجام میدهند و به مردم اطمینان میدهند که یا واحدشان مشکلی ندارد میتوانند اسکان پیدا کنند که این عزیزان از چادرها به خانههای خودشان میآیند یا اگر نیاز به مقاوم سازی دارد دستور کار مقاوم سازی را میدهند. در بحث تخریب و نوسازی ما در روستاها دیروز که در خوی بودم حدود ۲۲۰ واحد را آواربرداری کرده ایم تحویل میلگرد، اسکلت پیچ و مهره ای، سیمان به این عزیزان دارد انجام میشود. میلگرد و سیمان اهدایی است بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی است که جای تشکر از همکاران بنیاد مستضعفان دارد. درخصوص اعتبارات وام و بلاعوض، بعد از سفر آقای رئیس جمهور به فوریت دولت محترم مصوبات لازم را داده اند منتظر ابلاغ آن هستیم توسط سازمان برنامه و بودجه که هم بلاعوض و هم وام دراختیار مردم قرار میگیرد.
سؤال: مشخص است که عدد چقدر است، چون ۲۰۰ تومان بوده است وام.
نیکزاد: در روستاها وام ۲۵۰ میلیون تومان وام است و تخریب و نوسازی مربوط به شهر ۳۰۰ میلیون وام است.
سؤال: با آن بلاعوضی که پرداخت میشود؟
نیکزاد: بلاعوض ۶۰ میلیون تومان است جلسات خوبی هم داشتیم با تعدادی از مجموعهها ازجمله بانک پاسارگاد، عزیزان همت دارند که درخصوص درب و پنجرهها و کاشی و سرامیک در واحدهای تخریبی در روستاها اینها را هدیه کنند مردم عزیز روستاها هم عملیات اجرایی واحدهایشان باید شروع شود من از روستاها هم بازدید داشته ام مصالح تحویل شده است، اکیپهای پیمانکاری شروع به کار کرده اند، در بعضی از مناطق قرار شد که ما اکیپها را اضافه کنیم و مردم آنجا واحدهایشان ساخته شود الان مردم در چادرها هستند. درخصوص اقدامات خوبی که توسط سایر دستگاهها انجام شده جداً جای تقدیر و تشکر از گروههای جهادی، کمکهای مردمی که از استانهای مختلف کشور به مناطق زلزله زده خوی انجام میشود، حضور مسئولین، رئیس جمهور محترم، رئیس محترم مجلس، معاون اول رئیس جمهور، وزیر محترم کشور، همه عزیزان حضور پیدا کرده اند و دستورات لازم را داده اند، اما بحث بازسازی استحضار دارید که کار مهمی است و ما وظیفه داریم خانههای مردم را به صورت مقاوم با همکاری خود مردم بسازیم مردم بروند داخل واحدهایشان، هم خیال مردم راحت شود و هم خیال مسئولین راحت شود. الحمدلله همکاری خوبی بین مردم و مسئولین است و مصوباتی هم که لازم بود دولت محترم این مصوبات را دادند. بحث مقاوم سازی واحدهای آسیب دیده در شهر که نیاز به مقاوم سازی دارند، این هم برای ما بسیار مهم است اکیپهای اجرایی آنجا تقویت شده اند مهندسین مقاوم ساز اضافه شدند که به مردم دستورات لازم داده شود که ما نزدیک عید داریم میشویم تلاش مان بر این است که واحدهایی که نیاز به مقاوم سازی دارند به فوریت مقاوم سازی شود تا مردم برگردند داخل واحدهای مسکونی خودشان که داخل چادر بودند خب خطراتی هم برای مردم دارد و همه مسئولین از این بابت نگران هستند.
سؤال: یک بازه زمانی را هم میگویید که پیش بینی تان چه زمانی این بحث زلزله خوی و اسکان مردم به اتمام برسد؟
نیکزاد: اسکان اضطراری که الحمدلله ...
سؤال: اینکه بله یعنی اینکه خانهها ساخته شود ساخت و سازها تمام شود مردم بتوانند بروند سر خانه و زندگی شان؟
نیکزاد: تعمیریها که ۷ هزار و ۵۰۰ واحد است اینها را ما بایستی تا عید تمام کنیم و مردم برگردند در خانههای خودشان اسکان پیدا کنند، اما تخریب و نوسازیها یک مقدار عملیات اجرایی زمانبر است ما حداکثر زمانی که درنظر گرفته ایم خردادماه بایستی بازسازی مناطق زلزله زده که واحدهایشان باید تخریب و نوسازی شود باید به اتمام برسد. ولی در مورد این ۷ هزار و ۵۰۰ واحدی که نیاز به تعمیر دارند که کار دشواری هم است یک قسمت از ساختمان آسیب دیده است آنجا باید تعمیر شود اکیپهای اجرایی به ستادهای معینی که از استانها آمده اند به آنها ابلاغ شده است که هر قسمتی که میبینند اکیپهای اجرایی کم است از استان خودشان اکیپ اجرایی را بفرستند به منطقه و خود اکیپهای اجرایی منطقه هم یواش یواش پای کار آمده اند ما همه واحدهای تعمیری را حداکثر تا شب عید باید تمام کنیم در مورد واحدهایی که نیاز به تخریب و نوسازی دارند عملیات را شروع کرده ایم ۲۲۰ واحد را آواربرداری کرده ایم و اکیپهای آواربرداری از استانهای مختلف حضور پیدا کرده اند و حداکثر تا خردادماه ما بایستی تمامی واحدهایی که نیاز به تخریب و نوسازی دارند این هم باید عملیات اجرایی اش را به اتمام برسانیم.
سؤال: پس تا پایان سال این ۷ هزار و ۵۰۰ واحدی که گفتید باید تعمیر صورت بگیرد اتفاق خواهد افتاد و واحدهای تخریب و نوسازی هم که فرمودید تا پایان خردادماه سال آینده.
نیکزاد: بله باید کامل به اتمام برسد.
سؤال: ما حتماً پیگیر میشویم از شما.
نیکزاد: من تشکر میکنم از شما و همکاران شما که فرصتهای مناسبی را برای مسئولین فراهم میکنید اطلاع رسانی به مردم میشود مردم در جریان هم اقدامات قرار میگیرند و هم درخصوص مصوباتی مختلفی که به عمل میآید به سمع و نظر مردم میرسانید