مدیر آب وخاک جهاد کشاورزی استان یزد: بالغ بر ۲۲ درصد از آب کشاورزی استان که شامل سطحی حدود ۳۶ هکتار است به وسیله قنوات تحت پوشش قرار میگیرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمامرکزیزد، عباس بشارتی گفت:در استان یزد ۳۱۰۰رشته قنات و چشمه قنات دایر وجود دارد که برای استفاده در بخش کشاورزی زنده و فعال است.
وی با بیان این نکته که ۵۵ درصد از قنوات استان یزد در شهرستان تفت قرار دارد گفت: عمدهترین قنوات استان که بالغ بر ۱۷۰ رشته است در شهرستان تفت قرار گرفته و بیشترین اعتبارات بخش قنات استان یزد به حیث تعداد قناتهای فعال ان به این شهرستان داده میشود.
مدیر آب وخاک جهاد کشاورزی استان یزد با اشاره به اینکه استان یزد از استانهای قنات خیز کشور است خاطر نشان کرد:طولانیترین و قدیمیترین قناتهای کشور در استان یزد است و حدود ۱۳/۵درصد از قناتهای کشور در این استان واقع است.
عباس بشارتی در رابطه با اعتبارات تخصیص داده شده به قنوات گفت:حجم اعتبارات کم و تعداد درخواستها زیاد است و اعتبارات بر اساس طول قنات، تعداد بهره برداری، سطح زیر کشت، دبی قنات و نیز توجه به اینکه کشت انجام شده مورد نیاز جامعه است یا نه؟ بین قناتها تقسیم میشود.
وی افزود: قناتهای خصوصی هم در خواست اعتبار دارند، ولی اولویت اول ما نیستند و بدین معنی نیست که به آنها کمکی نمیشود، ولی، چون حجم اعتبارات محدود است ما شاخصهای توزیع رابراساس شاخصهایی که سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان توزیع میکند انجام میدهیم.
مدیر آب وخاک جهاد کشاورزی استان یزد در ادامه خاطر نشان کرد:اولویت برای هزینه در حوزه قنات در درجه اول ایجاد کارهای حفاظتی و کول گذاری و نیز اقدامات لازم برای جلوگیری از آسیبهای سیل به قنوات است.
بشارتی اعلام کرد: میزان آبی که از مجموع قنوات در سال ۱۴۰۰برداشت شد حدود ۱۳۰میلیون متر مکعب با متوسط دبی ۱/۵لیتر بود.
وی در ادامه افزود: میزان دبی قنوات در سال ۱۳۹۱حدود ۳/۳لیتر بود و به دلیل خشکسالیهای پی در پی مقدار آن کاهش یافت.
مدیر آب وخاک جهاد کشاورزی استان یزد با اشاره به اینکه طولانیترین قنات کشور در شهرستان زارچ استان یزد است گفت:قنات زارچ بالغ بر ۸۰کیلومتر طول دارد و از زارچ شروع میشود و تا شهرستان مهریز ختم میشودو این قنات به ثبت ملی هم رسیده است.
وی در رابطه با پرداخت تسهیلات به نمایندگان قناتهای استان یزد گفت:وزارتخانه برنامهای را تدارک دیده تا بتواند به نماینده مالکین در آینده تسهیلات پرداخت کند.
بشارتی مشکلات عمده قنات را اینگونه بیان کرد:از مشکلات عمده قناتها که به عنوان خطر میتوان از آن یاد کرد توسعه حریم و محدوده قانونی شهرها و شهرکها، ساخت وسازها و تغییر کاربریها گاها حریم قنات رعایت نشده و عدم رعایت حریم قنوات باعث شده ضرباتی به قنات وارد شود.
مدیر آب وخاک جهاد کشاورزی استان یزد افزود:خشک سالیهای پی در پی از مشکلات اساسی قناتها است، که باعث کاهش دبی قناتها شده است و خیلی از قناتها را از بهره برداری خارج کرده است، سیلهای فصلی و عدم وجود مقنیهای جوان از دیگر مشکلات قنات هاست و این به دلیل نبود صنف برای مقنیها است که برنامه داریم با همکاری تعاونی روستایی این صنف تشکیل شود.
وی اظهار کرد:وجود چاههای عمیق کشاورزی و غیر کشاورزی در استان از دیگر مشکلات قنوات است که باعث کاهش دبی و شور شدن آب قنات به دلیل ته نشینی آب میشود.
مدیر آب وخاک جهاد کشاورزی استان یزد خاطر نشان کرد: در سیل اواخر مرداد در استان یزد بخصوص در شهرستان تفت و مهریز حدود۶۴۰رشته قنات بین ۱۰تا۱۰۰درصد دچار خسارت شد و هزینه زیادی به کشاورزان تحمیل شد.
عباس بشارتی در رابطه با راهکارهای جلوگیر از کاهش آب قنات گفت:راهکارهای ما برای جلوگیری از کاهش آب قنوات و نیز نگهداری شرایط روز، تخصیص اعتبار سالانه، تغذیهی مصنوعی قناتها و حفظ حریم قنوات است.
مدیر آب وخاک سازمان جهاد کشاورزی استان یزد گفت:یکی از مسائلی که باید موردتوجه قرار گیرد برای آینده استان یزد بازسازی، شناسایی و حفظ حریم قنات های فوت شده است.