در این مقاله قصد داریم شما خوانندگان عزیز را با تفاوت آجیل و خشکبار آشنا کنیم و به معرفی هر یک از آنها بپردازیم.
بیشتر بخوانید: تاثیر دانههای مغذی بر کاهش بیماریهای قلبی
آجیل چیست؟
آجیل مخلوطی از خشکبار است که بنا بر سلیقههای مختلف مخلوطهای آن متفاوت است و انواع مختلفی دارد. وجود آجیل در برخی از مراسم سنتی ایرانیان، چون نوروز باستانی و شبهای یلدا عجین شده و بخش غیر قابل انکاری از این مراسمات محسوب میشود.
انواع آجیل
البته آجیلها طیف گستردهای از انواع میوه جات و مغز دانههای آنان را شامل میشود، اما ارکان اصلی تشکیل دهنده آجیلها عبارتند از:
پسته، فندق، بادام زمینی، بادام درختی، بادام هندی، گردو، سویا، کشمش نخودچی، تخمه کدو، تخمه آفتاب گردان تخمه ژاپنی و انواع نقل و...
خشکبار چیست؟
خشکبار یا به عبارتی خشکه بار به مغز دانهها و میوه جاتی میگویندکه تحت فرایندی خشک شده و در قدیم به آنها میوه یا مغز میوه خشک میگفتند.
آجیل و خشکبار از گذشته تا کنون جز تنقلات مهم و مورد توجه ایرانیان بوده است و با گذشت زمان تحت تاثیر تغییرات فرهنگی جوامع اشکال مختلفی به خود گرفته است.
در زمانهای گذشته آجیل و خشکبار دارای مصارف درمانی بوده و ماهیت مصرف آنها نسبت به امروز بسیار متفاوت بوده است.
تفاوت آجیل و خشکبار در واقع در این است که خشکبار شامل میوه ایی می باشد که قابلیت خشک کردن دارند و با گرفتن آب آنها ماندگاری بالاتری پیدا میکنند؛ و آجیل مغز دانههای مقوی و مغذی هستند که ترکیب این دو ماده خوراکی علاوه بر خاصیتهای فراوان و طعم فوق العاده میتواند همچنان در بسیاری از موارد همان مصارف دارویی را داشته باشد.
هر چند استفاده از این دو ماده خوراکی به تنهایی هم میتواند مفید و مناسب باشد، ولی از گذشته تا کنون به مرور زمان آجیل و خشکبار به دو ماده خوراکی جدایی ناپذیر تبدیل شده اند.
تمامی آجیلها دانههای خوراکی و خشکبار دارای ارزش غذایی بالایی میباشند و اغلب ورزشکارن در برنامه غذایی خود روزانه به مصرف این محصولات میپردازند.
خرید خشکبار و آجیل و مصرف آنها علاوه بر خواص درمانی و پیشگیری از انواع بیماریهای خطرناک همچون سرطان، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و همچنین در اکثر موارد انرژی لازم برای انجام حرکات ورزشی را فراهم میکند.
آجیل و خشکبار سر شار از املاح معدنی و ویتامینهای مفید برای بدن هستند و مصرف آنها در برنامه غذایی روزانه میتواند انرژی و املاح لازم بدن را تامین نماید.
در ادامه به بررسی ارزش غذایی برخی از این مواد مغذی میپردازیم:
ارزش غذایی و فواید بادام زمینی:
بادام زمینی بدلیل برخورداری از مواد مغذی و پروتئین بیشتر به عنوان یکه مکمل غذایی سالم برای افرادی که با انواع ورزشها به تناسب اندام خود میپردازند بسیار مهم و کاربردی است.
جالب اینکه در رده بندی مواد غذایی بادام زمینی به عنوان حبوبات شناخته میشود، اما غالب مردم نگاهی در ردیف آجیلها به آن دارند.
بر اساس اطلاعات منتشره توسط بخش کشاورزی ایالات متحده (یو. اس. دی. ای) هر صد گرم بادام زمینی دارای ۵۶۷ گرم کالری و مواد غذایی شامل پروتئین، چربی، کربو هیدرات، فیبر و قند و همچنین ۱۳۴۵.۵۸ میلی گرم املاح معدنی شامل کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر و پتاسیم میباشد.
ارزش غذایی و فواید بادام درختی
هرچند بادام درختی در مقایسه با بادام زمینی مقدار پروتئین کمتری دارد، اما در مواد غذایی دیگر سرآمدتر است.
بر اساس اطلاعات منتشره توسط بخش کشاورزی ایالات متحده (یو. اس. دی. ای) هر صد گرم بادام درختی دارای ۵۷۹ کالری و مواد غذایی شامل پروتئین، چربی، کربو هیدرات، فیبر و قند و همچنین ۱۷۸۲.۳۴ میلی گرم املاح معدنی شامل کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم و ویتامینای میباشد.
منبع: انتخاب