آب، آبرسانترین نوشیدنی نیست. شاید کمی عجیب به نظر برسد، اما با خواندن این مطلب متوجه میشوید، چرا؟
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، بر اساس پژوهش محققان دانشگاه سنت اندروز (اسکاتلند) که در CNN منتشر شده، آب، آبرسانترین نوشیدنی نیست.
نوشیدن یک لیوان آب تنها و بهترین راه برای آبرسانی مجدد به بدن نیست. دانشمندان امریکایی هم به اندازه شما از این گزاره متعجب شدهاند؛ البته شاید با خواندن این مطلب، بخشی از این تعجب و حیرت پاسخ داده شود.
دانشمندان دانشگاه سنت اندروز اسکاتلند در مقالهای که در مجله آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شد، نشان دادهاند: آبرسانترین نوشیدنی آب نیست، بلکه شیر است. آنها پس از بررسی و مطالعه ویژگیهای ۱۳ نوشیدنی متداول، به این نتیجه رسیدهاند.
شیر بدون چربی، آبرسانترین است
این تیم تحقیقاتی اسکاتلندی پس از مطالعه ادرار ۷۲ مرد بین ۱۶ تا ۳۵ سال، توضیح داد که نوشیدنیهای حاوی کمی قند، چربی یا پروتئین در درازمدت موثرتر از H۲O ساده (همان آب) هستند. در حقیقت، در آزمایشها، شیر بدون چربی نسبت به آب عملکرد آبرسانی بسیار بهتری خود را نشان داد.
این نتیجهگیری با نحوه واکنش بدن ما به نوشیدنیها قابل توجیه و توضیح است. هر چه بیشتر بنوشید، نوشیدنی سریعتر از معده عبور میکند. سپس به سرعت جذب خون میشود.
عامل دیگری که در هیدراتاسیون بدن مورد توجه قرار میگیرد، ترکیب است. در واقع، هر چه غلظت مواد مغذی بیشتر باشد، مایع بیشتری در معده باقی خواهد ماند؛ بنابراین میتواند بدن را در مدت طولانیتری هیدراته کند. هضم شیری که حاوی لاکتوز، پروتئین و چربی است بیشتر از آب طول میکشد. علاوه بر این، شیر حاوی سدیم است که مانند یک اسفنج عمل میکند و آب را در بدن نگه میدارد.
مصرف قند در حد اعتدال
محققان اسکاتلندی پس از مطالعه سطح رطوبترسانی به بیماران در مدت ۴ ساعت، توانستند رتبهبندی آبرسانترین نوشیدنیها را تعیین کنند. شیر بدون چربی، سایر رقبا را کنار میزند و بالاتر از همه قرار میگیرد. در مرحله بعدی محلولهای آبرسانی مجدد مانند پدالیت و شیر کامل قرار میگیرند.
در جایگاه چهارم، آب پرتقال را پیدا میکنیم. به دنبال آن نوشابههای گازدار، نوشابههای رژیمی و چایهای سرد قرار میگیرند. با این حال، مراقب باشید! نوشیدنیهای قندی به هیچ وجه بهتر از آب نیستند، حتی اگر میزان آبرسانیشان بیشتر باشد.
اگر این مایعات زمان بیشتری را در معده بگذرانند، هنگامی که وارد روده کوچک میشوند، غلظت بالای قند آنها طی یک فرآیند فیزیولوژیکی به نام اسمز رقیق میشود. با این حال این فرآیند برای رسیدن به این هدف نیاز به استفاده از آب موجود در بدن دارد؛ بنابراین از این نوشیدنیها سوء استفاده نکنید و اگر کالری و آسیبی که نوشابههای گازدار میتواند به کبد و کلیهها وارد کنند را اضافه کنید، آب بهترین گزینه در روز باقی میماند؛ بنابراین آنچه در این پژوهش آمده، شناسایی برترین نوشیدنیها از لحاظ میزان آبرسانی است، اما به هیچ وجه به آن معنی نیست که آنها باید یا میتوانند جایگزین آب شوند. اگرچه شیر بدون چربی، بالاترین خاصیت آبرسانی را دارد، اما هنوز هم بهترین، در دسترسترین و کمضررترین نوشیدنی آبرسان، همان آب آشامیدنی است.
اما اگر بخواهیم این مطالعه را صرفا از جهت ارزشهای علمی نگاه کنیم، برترین نوشیدنیها از لحاظ آبرسانی به ترتیب از این قرارند:
منبع: e-sante