در مطلب زیر به مهم ترین تحولات روز نوزدهم بهمن 57 اشاره کرده ایم.
بیشتر بخوانید: حوادث و وقایع ۱۸ بهمن ۵۷
ـ در روز نوزدهم بهمن بنا به دعوت قبلی روحانیت مبارز و سایرگروههای مذهبی و سیاسی، راهپیمایی گستردهای در سراسر کشور صورت گرفت.
ـ در تهران مردم از خیابانهای نیروی هوایی، شهناز، فرح آباد، میدان خراسان، نارمک، بدرثانی، نظام آباد و... به سوی میدان آزادی به راه افتادند و در حمایت از دولت بازرگان شعار سردادند. در پایان این تظاهرات، قطعنامهای در ۷ بند قرائت گردید و مورد تایید مردم قرار گرفت. بدین ترتیب مهندس بازرگان از مردم رای اعتماد گرفت.
ـ ساعت ده صبح صدها تن از پرسنل نیروی هوایی و زمینی ارتش و همافران با لباس و یونیفورم نظامی به مدرسه علوی رفته و به صورت رژه نظامی با امام خمینی(ره) بیعت کردند. عکاسان حاضر در صحنه، تصاویری از حضور پرسنل نظامی در کنار امام(ره) تهیه و بلافاصله در روزنامهها منتشر نمودند. این واقعه با واکنشهای بسیاری در میان مردم، نظامیان، عناصر رژیم پهلوی و... روبرو شد.
ـ علی امینی و شریف امامی از ایران خارج شدند.
ـ مذاکرات مهمی بین بازرگان، بختیار و ارتش انجام گرفت. اطرافیان بازرگان اظهار امیدواری کردند که ارتش در منازعات داخلی بی طرفی پیشه کند.
ـ کارکنان یازده وزارتخانه اعلام کردند که فقط از دولت منصوب امام(ره)پیروی خواهند کرد.
ـ امام(ره) در جمع اعضای انجمن اسلامی پزشکان و معلمان درباره جرایم پنجاه ساله خاندان پهلوی صحبت کردند.
ـ امام(ره) خطاب به افسران نیروی هوایی اصفهان بیانات تشکرآمیزی ایراد کردند.
ـ امام(ره) درجمع طبقات مختلف مردم، همگان را به پشتیبانی از دولت موقت فرا خواندند و آخرین اتمام حجتها را به واپسین دولت شاه نمودند.
ـ حضرت امام(ره) عصر روز نوزدهم در دیدار گروهی از مردم ضمن تشکر از آنان بواسطه حمایت از دولت موقت فرمودند: باید همه خبرگزاریها بدانند که این اجتماع عظیمى که در ایران، از مرکز گرفته است تا آخر، شهرستانها و قصبات، براى پشتیبانى از این دولت بوده است، این کافى است براى جواب آنها که گفته مىشود و مىگویند: «باید ملت بگوید». ملت با چه زبانى بگوید؟...
ـ ستاد ارتش، عکس روزنامه کیهان مبنی بر رژه افسران نیروی هوایی در مقابل حضرت امام(ره) را تکذیب کرد.
ـ امام خمینی(ره) طی نطق کوتاهی که از شکبه تلویزیونی کارکنان اعتصابی رادیو و تلویزیون بطور مستقیم پخش میشد ضمن آرزوی موفقیت برای کارکنان رسانههای گروهی گفتند: دستگاههایی در این قسمت بوده و هست که بایستی در خدمت مردم میبودند. ولی رژیم غاصب از آنها در راه هدفهای نامشروع استفاده کرده است.
ـ دولت لیبی حمایت خویش را از انقلاب مردم ایران اعلام داشت.
ـ بختیار ضمن مصاحبهای مطبوعاتی اعلام کرد: در مقابل هیتلر، رضاشاه و شاه ایستادگی کرده ام و در مقابل آیت الله خمینی و بازرگان نیز مقاومت خواهم کرد.
حضرت امام (ره) به زیارت حضرت عبدالعظیم رفتند. (ایشان گفته بودند که حرم نباید قرق شود)
منابع وقایع نگاری:
¯ روزشمار زندگی امام خمینی (ره) علی رنجبرکرمانی، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، ۱۳۸۹
¯ روزشمار تاریخ ایران، باقر عاقلی، نشر گفتار، ۲ ج، ۱۳۷۲
¯ صحیفه امام، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، ۲۲ ج، ۱۳۸۵
¯ از مهاجرت امام خمینی به پاریس تا پیروزی، علی اکبر علی اکبری بایگی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۸۴
¯ دهه سرنوش ساز، داود قاسم پور، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۸۸
¯ گام به گام با انقلاب، اکبر خلیلی، انتشارات حوزه هنری، ۱۳۷۵
¯ آرشیو روزنامه کیهان ازتاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ تا ۲۳ بهمن ۱۳۵۷