محققان بانک میکروارگانیسمهای مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در مطالعهای، موفق به شناسایی سویههای مخمری شدند که از آلودگی قارچی انگورها جلوگیری میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، ، قارچها به عنوان عامل اصلی در فساد پس از برداشت محصولات کشاورزی شناخته میشوند که به صورت سنتی با بکارگیری قارچ کشهای شیمیایی سنتزی کنترل میشوند.
بکارگیری آفت کشهای شیمیایی با خطر ایجاد بیوتایپهای مقاوم، افزایش سطح میزان باقیمانده آفت کش بر روی محصولات کشاورزی و خطر پراکنش و انتشار این آفت کشها در محیط زیست همراه است، از این رو جلوگیری از وقوع آسیبهای بهداشتی و محیط زیستی و پاسخگویی به مصرف کنندگان آگاه، توسعه و بکارگیری روشهای جدید و پایدار بیوتکنولوژیک در کشاورزی با هدف افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی را میطلبد.
تولید آفت کشهای زیستی مخمری یکی از روشهایی است که از طریق مکانیسمهای متنوعی، چون رقابت با پاتوژن هدف بر سر منابع غذایی و فضا، تولید ترکیبات آلی فرار، تولید آنزیمهای لیتیک خارج سلولی، ایجاد فقر آهن، تولید بیوفیلم میتواند این هدف را محقق سازد.
در پژوهشی که از سوی دکتر شقایق نصر عضوهیات علمی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، با مطالعه و غربالگری ۵۰ سویه بومی مخمری برعلیه Penicillium expansum به عنوان پاتوژن اصلی عامل فساد انگور انجام شد، ۶ سویه مخمری بین
۳.۱۶ تا ۶.۳۳ درصد مهار رشد قارچ بیماریزا را بدنبال داشتند.
آزمونهای in vivo بر روی انگورهای آلوده به قارچ بیماری زا هم نشان داد که از بین ۶ سویه مخمری فوق، سویه مخمری Geotrichum candidum بیشترین پتانسیل جلوگیری از فساد را دارد.
نتایج این پژوهش در مجله Fungal Biology (مجله Q ۱و IF:۲.۹۱) با عنوان
Screening of antagonistic yeast strains for postharvest control of Penicillium expansum in table grape
به چاپ رسیده است.