سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع از توسعه فناوری های فضایی برای ارسال ماهواره بر به مدارهای بالاتر زمین خبرداد و گفت: ماهواره بر ذوالجناح سال آینده پرتاب و پرتابهای تحقیقاتی ماهواره بر سریر از سال ۱۴۰۳ یا ۱۴۰۴ آغاز می شود.
حسینی زمان پرتاب تحقیقاتی بعدی « ماهوارهبر ذوالجناح » را هم سال آینده اعلام کرد و افزود: برای تثبیت فن آوری این ماهوارهبر ۳ پرتاب تحقیقاتی پیش بینی شده بود ، که پرتاب اول در سال ۹۹ و پرتاب دوم اوایل تیرماه امسال اجرا شده است.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع با اشاره به این که براساس مصوبه شورای عالی فضایی و برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور، مبنی بر پرتاب ماهواره به ارتفاع ۳۶ هزار کیلومتری در کمتر از ۴ سال گفت:
این طرح تعریف شده ، با جدیت دنبال میشود ، طراحی اولیه و مفهومی آن انجام شده و در صورت پشتیبانی کامل این اطمینان را میدهم که با توجه به وجود مبانی دانشی و فناورانه در کشور، این هدف در بازه زمانی کمتر از چهار سال دست یافتنی است.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع با اشاره به موجود نبودن آزمایشگاههای تست موتور فضایی در شرایط خلاء در کشور افزود: با توجه به این شرایط ناگزیر هستیم بخش زیادی از مراحل را در پرتابهای واقعی مشاهده کنیم.
حسینی درباره «ماهواره بر سریر» نیز گفت: مطابق نقشه راه ترسیم شده برای توسعه ماهوارهبرهای ایرانی، «ماهواره بر سریر» به عنوان ویرایش بعدی ماهوارهبرها ، هم با هدف ارتقای توانمندی در مدارات پایین لئو و هم نیم نگاه به ۳۶ هزار کیلومتری طراحی شده و با قوت در حال گذراندن مراحل طراحی است.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع همچنین اضافه کرد: در «ماهواره بر سریر» علاوه بر بازنگری مراحل طراحی ،آزمایش زیر سامانههای در حال اجراست و در حدود سالهای ۱۴۰۳ یا ۱۴۰۴ پرتاب های تحقیقاتی «ماهواره بر سریر» آغاز می شود.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع با بیان این که کشورهای پیشرو صنعت فضایی بیش از نود درصد از پرتابهای ماهوارهای خود را با ماهوارهبرهای سنگین انجام میدهند از آغاز تحقیقات روی موتورهای«ماهوارهبرسروش » خبر داد.
حسینی همچنین گفت : «ماهوارهبرسروش » با توانمندی قرار دادن ۱۵ تُن محموله در مدار لئو در رده ماهوارهبرهای لانکمارج چین، پروتون ، آریان و فالکون و نسل و ویرایش نهایی ماهوارهبرهای ایرانی است که کار تحقیقاتی روی موتورها و سایر فناوری های زیر مجموعه این ماهواره بر در حال اجراست و عملاً همه نیازمندیهای کشور را با هزینه کاملاً رقابتی با کشورهای پیشرو جهان برطرف می کند.
مهندس حسینی ادامه داد: گروه فضایی وزارت دفاع علاوه بر موضوع پرتابگر و پایگاه پرتاب به عنوان دو مولفه فناوری فضایی، در حوزه ماهواره ها هم با کمک شرکتهای دانش بنیان کارهای جدیدی در زمینه ساخت ماهواره های سنجشی ، مخابراتی و ناوبری در کلاسهای مختلف انجام دادهاست.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع افزود: علاوه بر این ، با محوریت مرکز نوآوری دانشگاه شریف و همکاری شرکت های دانش بنیان ، موضوع فن چالش « موتور سرمازا» روند توسعه موتور سرمازای جدید که در واقع یک موتور کوچک سرمازا در قالب یک فن چالش از سال گذشته آغاز شده و چهار شرکت مراحل ساخت این موتور را انجام میدهند.
حسینی با اشاره به آغاز فاز اجرایی «منظومه ماهوارهای شهید سلیمانی» در سازمان فضایی خاطر نشان کرد: این منظومه در حوزه IOT(اینترنت اشیاء) شامل شبکه ای از ماهوارههای سبک در حد ماهوارههای CubeSat(ماهوارههای مربعی) تعریف شده است.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع با بیان این که توسعه منظومه ها در حوزه فضایی جهان به عنوان یک روند دنبال می شود گفت: امسال با مشارکت راهبردی نهادهای ذینفع در حوزه فناوری فضایی «هلدینگ کیهان» هم در حوزه منظومه سازی تشکیل شده است.
مهندس حسینی با تأکید براین که به زودی، عمده ارسال محمولهها به فضا ، در قالب شبکه ها و منظومه های ماهواره ای تعریف می شوند اضافه کرد: کشورهای دیگر هم به سوی ساخت و ایجاد منظومههای ماهوارهای رفته اند؛ همچون اروپاییها که به دنبال توسعه منظومهای به اسم وان وب هستند، چینی ها نیز در حال انجام فعالیتهای مشابه هستند.
حسینی در خصوص همکاری گروه فضایی وزارت دفاع با فرماندهی فضایی هوافضای سپاه هم افزود: در حوزه ماهوارهبرها شاهد یک تفکیک ماموریت هستیم که موضوعات مربوط به ماهوارهبرهای سوخت مایع و سنگین بر عهده وزارت دفاع قرار دارد و ماهوارهبر های سوخت جامد و تاکتیکی و عمدتاً با محمولههای سبکتر بر عهده فرماندهی فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران است.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع درادامه اضافه کرد: گروه فضایی وزارت دفاع با فرماندهی فضایی هوافضای سپاه در حوزه فناوری ها کاملاً با یکدیگر اشتراک فناوری دارند، در حوزه ماهواره و ماهوارهبرها هم تعاملات خوبی دارند وقرار است در افق پیشرو طرح های مشترکی را در حوزه فضایی اجرا کنند .
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع درادامه گفت: پرتابگر فعالیت زیر مداری و کاوشی بعدی هم آماده است و ساخت مجموعه کپسول زیستی یا محموله زیستی این عملیات نیز در پژوهشگاه هوافضا در آینده نزدیک به پایان می رسد.
مهندس حسینی با بیان این که مسیر توسعه فن آوری فضایی نیازمند توسعه هماهنگ آزمایشگاه و پایگاه های پرتاب است خاطر نشان کرد: برنامه توسعه آزمایشگاه ها ، در کنار توسعه ماهواره بر ها در دستور کار قرار دارد،گامهای خوبی امسال برداشته شده و زیرساخت های جدیدی اخیراً در حوزه تستهای سیستمی و زیر سامانه های ماهوارهبر به بهره برداری رسیده است.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع افزود: در حوزه پایگاه پرتاب، علاوه بر تکمیل بخشهایی از زیرساخت پایگاه فضایی امام خمینی ، کار طراحی و ساخت پایگاه جدید فضایی جمهوری اسلامی ایران در منطقه جنوب شرق کشور در محدوده چابهار انجام شده و امیدواریم در آینده نزدیک بتوانیم شاهد پرتاب های فضایی از این پایگاه باشیم.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع گفت: در موضوع « پایگاه فضایی چابهار»، موضوع تملک زمین توسط سازمان فضایی در سالهای اخیر انجام شده و فعالیتهای اجرایی راه اندازی این پایگاه در حال انجام است .
۱۴ بهمن ۱۳۸۷ نخستین بار درتاریخ ایران ،«ماهواره امید» با «ماهواره بر سفیر» به فضا ، نام کشورمان را به عنوان نهمین کشور جهان با توانمندی ارسال ماهواره به فضا ثبت کرد.
**
ارتفاع سطح زمین تا ۲ هزار کیلومتری را مدار ارتفاع پایین زمین یا لئو (LEO) مینامند. از ۲ هزار کیلومتر تا ۳۵ هزار و ۷۸۶ متر، مدارهای میانی زمین نام دارد و مدارهای بالاتر از این ارتفاع را مدار ارتفاع بالا یا ژئو نامگذاری کردهاند.