همزمان با دهه فجر، بهره برداری از طرحهای تولیدی و صادراتی نفتی و پالایشی هرمزگان با حضور جواد اوجی وزیر نفت، آغاز شد.
وی افزود: بهره برداری از کارخانه تولید قیر با ظرفیت تولید سالانه ۶۰۰ هزار تن انواع قیر و آغاز ساخت واحدهای تولید کُک اسفنجی پالایشگاه بندرعباس با سرمایه گذاری بیش از دو میلیارد دلار، از مهمترین این طرح ها است.
اوجی گفت: رفع نیاز کشور به محصول کک اسفنجی، صرفه جویی ارزی، افزایش تولید و صادرات محصولات نفتی و ایجاد اشتغال از مهمترین مزایای بهره برداری و اجرای این طرح ها است.
وی افزود: صنعت نفت در شدیدترین شرایط تحریمی قرار دارد، ولی نسبت به سالهای قبل از ۹۷ بیشترین فروش را داریم.
وزیر نفت افزود: از ۲۱ پالایشگاه گاز یک میلیارد مترمکعب تولید گاز در سال داریم.
اوجی افزود: همچنین سالانه بیش از ۹۵ میلیون تن تولید محصولات پتروشیمی داریم.
وی گفت: تا پایان سال در کشور، طرح هایی به ارزش ۸ میلیارد دلار در بخشهای بالا دستی و پایین دستی نفت به بهره برداری می رسد.
وزیر نفت همچنین گفت: به اندازه ای برای نفت سبک ایران مشتری داریم که به آن میزان نفت نداریم.
جواد اوجی افزود: با بهره برداری طرح های نفتی جدید، دویست هزار بشکه نفت سبک به تولیدات نفت سبک کشورمان اضافه شده است.
وزیر نفت گفت: هرمزگان ظرفیت این را دارد که تولید نفت کشور را افزایش دهد و به دنبال تبدیل هرمزگان به قطب پالایشگاهی کشور هستیم.
اوجی افزود: خطوط لوله انتقال فرآوردههای نفتی بندرعباس به سیرجان و خط لوله گاز میناب به سیریک، جاسک و کوه مبارک تا پایان سال به بهره برداری میرسد
با حضور وزیر نفت، کارخانه تولید و ذخیره قیر شرکت پالایش نفت جی در منطقه ویژه اقتصادی، صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس در غرب بندرعباس به بهره برداری رسید.
مدیر عامل شرکت پالایش نفت جی گفت: این کارخانه ظرفیت تولید سالانه ۶۰۰ هزار تن انواع قیر دارد که پانصد و بیست هزار تن آن صادر و هشتاد هزار تن آن در داخل کشور مصرف می شود.
محمود نیکو سخن افزود: ساخت این کارخانه از سال ۱۳۹۹ در زمینی به وسعت سه هکتار آغاز و با هزینه ۳۵۰ میلیارد تومان تکمیل شد.
وی گفت: این کارخانه به صورت مستقیم برای ۱۰۰ نفر و به صورت غیر مستقیم برای ۳۰۰ نفر اشتغال زایی کرده است که با ساخت واحد بشکه سازی با ظرفیت تولید دو هزار و پانصد بشکه بسته بندی قیر در آینده اشتغال مستقیم آن به دویست نفر افزایش مییابد.
مدیر عامل شرکت پالایش نفت جی گفت: این کارخانه ظرفیت ذخیره ۲۲ هزار تن انواع قیر نیز دارد.
نیکو سخن افزود: شرکت پالایش نفت جی پارسال ۵۰۰ هزار تن محصولات پالایشی و نفتی به صورت فله صادر کرده است و امسال نیز تاکنون ۳۰۰ هزار تن صادرات داشته است.
وی گفت: شرکت پالایش نفت جی از سال ۹۵ در بندرعباس با ساخت پایانه صادراتی به ظرفیت ۲۴ هزار تن در بندرشهید رجایی راه اندازی شده است و زیرمجموعه شرکت نفت جی اصفهان است.
بیشتر بخوانید؛ نمایشگاه سرمایه گذاری حوزه نفت و گاز در قشم
خودکفایی جدید نفتی در پالایشگاه نفت بندرعباس
همچنین با حضور وزیر نفت، ساخت واحدهای طرح ملی ارتقای کیفیت فرآوردههای نفتی سنگین پالایشگاه نفت بندرعباس آغاز شد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین با محوریت تولید کُک اسفنجی پالایشگاه بندرعباس از طرحهای اولویت دار وزارت نفت است که با دستیابی متخصصان ایرانی به دانش فنی بومی، اجرا میشود.
هاشم نامور افزود: با بومی سازی فناوری و تامین دانش تولید کک اسفنجی، امروز جمهوری اسلامی ایران جزء هفت کشور صاحب دانش فنی در این زمینه است و بر اساس این طرح سالانه در پالایشگاه نفت بندرعباس ۵۰۰ هزار تن روغنهای پایه گروه ۲ و ۳ و همچنین ۳۰۰ هزار تن کک اسفنجی مورد نیاز کشور تولید و سالانه ۹۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی میشود.
وی افزود: طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه بندرعباس از طرحهای بزرگ اقتصادی، ملی، پیشران، زیرساختی، روزآمد و مبتنی بر آینده نگری است که با اعتبار ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو در مدت ۴۲ ماه اجرا میشود.
نامور گفت: این طرح شامل سه طرح ساخت ۱۴ واحد فرآیندی جدید، ساخت واحدهای جانبی مورد نیاز و مجتمع روغن سازی تولید روغنهای پایه گروه ۲ و ۳ است.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس درباره اشتغال زایی این طرح نیر گفت: در دوره ساخت این طرح برای هشت هزار نفر و پس از بهره برداری برای سه هزار نفر اشتغال زایی میکند.
وی افزود: اجرای این طرح موجب کاهش تولید نفت کوره، بهبود کیفیت و افزایش تولید فرآوردهای با ارزش افزوده بیشتر مطابق با استانداردهای روز، بی نیاز شدن کشور از واردات محصولات استراتژیک کک اسفنجی و روغنهای پایه گروه ۲ و ۳، میشود.
نامور گفت: همچنین اجرای این طرح موجب قطع وابستگی و خنثی سازی تحریم ها، ایجاد اشتغال، ارتقای سطح دانش و تجربه، بهبود کیفیت محصولات و همچنین افزایش بهره وری و عملکرد اقتصادی میشود.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: یکی از اهرمهای فشار اقتصادی به کشور، تحریم واردات کک اسفنجی مورد نیاز صنعت آلومینیوم سازی با توجه به نبود دانش فنی لازم برای تولید این ماده استراتژیک در کشور بود که در این زمینه با اتکاء به توان داخلی و همکاری پژوهشگاه صنعت نفت و انجام مطالعات و آزمایشهای متعدد، با طراحی الگوی پالایشی جدید، دانش تولید کک اسفنجی به عنوان یکی از فرآیندهای پیچیده صنعت پالایش نفت همراه با ارزیابی زیست محیطی بومی سازی شد.
بهره برداری از پایانه صادرات و واردات فرآوردههای نفتی در هرمزگان
پایانه صادرات و واردات فراوردههای نفتی شرکت نفت سپاهان، با حضور وزیر نفت در بندرشهید رجایی بندرعباس به بهره برداری رسید.
مدیرعامل شرکت نفت سپاهان گفت: این پایانه با دارا بودن ۱۲ مخزن فرآوردههای نفتی به مجموع ظرفیت ۳۵ هزار مترمکعب در مدت سه سال با هزینه دو هزار میلیارد ریال ساخته شده است.
محمدامیر نیکوهمت افزود: این پایانه سالانه ظرفیت صادرات و واردات ۲۰۰ هزار تن فرآوردههای نفتی دارد.
وی گفت: محصولات صادراتی از این پایانه روغن پایه گروه یک، دو و سه و فرآورده روغنی اکسترکت (برای استفاده در صنایع لاستیک سازی و دوده سازی و همچنین به عنوان مکمل در صنعت روغن موتور سازی) است.
نیکوهمت افزود: با راه اندازی این پایانه برای ۵۰ نفر به صورت مستقیم اشتغالزایی شده است.
وی گفت: مواد افزودنی برای تولید روغن نهایی نیز از محصولاتی است که از این پایانه وارد کشور میشود.
افزایش ظرفیت تولید ۱۶ هزار بشکه ای نفت در هرمزگان
در ارتباط ویدئوکنفرانسی وزیر نفت طرح نگهداشت و افزایش تولید میادین اسفند و سیوند با سرمایه گذاری ۱۱۰ میلیون دلاره به بهره برداری رسید.
معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: در این میادین که از سختترین میادین دریایی کشور از نظر عملیات است مجموعاً ۱۲ حلقه چاه حفاری و تعمیر شده است که در مجموع منجر به تولید ۱۶ هزار بشکه نفت در روز خواهد شد.
محسن خجسته مهر افزود: این میادین نفتی در حوالی جزیره سیری واقع شده است.
وی گفت: ۸۴ درصد ساخت کالا و تجهیزات این طرح ایرانی بوده است.
توسعه میدان گازی کیش در هرمزگان
قرارداد ۹۰۰ میلیون دلاری فاز اول طرح توسعه میدان گازی کیش با حضور وزیر محترم نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران امضا شد.
معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: میدان گازی کیش، یکی از بزرگترین میادین گازی کشور با مساحت ۷۷۵ کیلومتر مربع است که در عمق سه کیلومتری جزیره کیش و آبهای اطراف آن واقع شده است.
وی گفت: ذخیره گاز درجای این میدان برابر با ۵۶ تریلیون فوت مکعب استاندارد است که در صورت توسعه کامل، توانایی تولید روزانه ۱۲۰ میلیون مترمکعب گازخام را خواهد داشت.
محسن خجسته مهر افزود: طرح توسعه میدان گازی کیش در چهار فاز برنامه ریزی شده است و در حال حاضر پس از پارس جنوبی بزرگترین طرح گازی کشور است.
وی گفت: قرارداد فاز اول توسعه این میدان بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران منعقد شد.
خجسته مهر افزود: این طرح که شامل ساخت یک خط لوله ۳۲ اینچ زیردریایی به طول ۲۱۰ کیلومتر از جزیره کیش به عسلویه توسط شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران و تکمیل ۱۴ حلقه چاه توسط شرکت ملی حفاری ایران است.
وی گفت: با تکمیل این طرح، ۲۸ میلیون مترمکعب گاز خام و یازده هزار بشکه میعانات گازی در روز از جزیره کیش به پالایشگاههای سایت یک عسلویه منقل شده و گاز پالایش شده به شبکه گاز سراسری کشور اضافه خواهد شد.
خجسته مهر افزود: مبلغ این قرارداد ۹۰۰ میلیون دلار و مدت زمان اجرای آن ۱۴ ماه است.
هرمزگان قطب جدید پتروشیمی و گازی
استاندار هرمزگان نیز در مراسم بهره برداری از این طرح ها گفت: پیشرفت همراه با عدالت در طرحهای نفتی و پالایشگاهی هرمزگان بصورت همزمان دنبال می شود.
مهدی دوستی افزود: تکمیل گاز رسانی به بندرلنگه، سیریک، بستک، جناح و حاجی آباد از دیگر طرح های در دست اجرا است.
وی گفت: صادرات ال پی جی از هرمزگان به ۳۰۰ میلیون دلار رسیده است.
دوستی افزود: میادین جدید نفتی نیز در استان کشف شده است که در آینده جزئیات آن اعلام می شود.
وی گفت: قطب جدید پتروشیمی در شرق هرمزگان شکل گرفت است و هرمزگان توانایی این را دارد به عسلویه دوم تبدیل شود.
نماینده مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی هم گفت: آموزش، راه سازی، بهداشت و مدرسه سازی از مسئولیتهای اجتماعی وزارت نفت است که در هرمزگان بصورت مطلوبی انجام میشود.
محمد آشوری افزود: مالیات شرکتهای فعال در استان همچون شرکت فلات قاره باید در خود استان پرداخت شود.
در خواست اشتغال نیروهای بومی در صنایع نفتی
احمد مرادی نماینده مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: پالایشگاه نفت بندرعباس تعهدات مسئولیت اجتماعی خود را به خوبی محقق کرده است.
وی افزود: طرح گازرسانی به فارغان و احمدی حاجی آباد نیز اکنون در حال اجرا است.
مرادی با اشاره به آمار 26 درصدی بیکاری در استان خواستار استفاده از نیروهای متخصص بومی در طرح های نفت و گاز شد.
وی همچنین گفت: مجموع بیکاران جزیره بوموسی ۱۵۰ نفر است که می شود در پالایشگاه سیری به کار گرفته شوند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز با اشاره به اینکه طرح کک اسفنجی از سلسله طرحهای اقتصاد مقاومتی است؛ گفت: شرکتهای داخلی بعد از تحریمهای آمریکا توانستند مشکلات سر راه فولاد و آلومینیوم را حل کنند که برای رفع این مشکل کک اسفنجی به بندرعباس و کک سوزنی به اراک داده شده است.
علی آقامحمدی افزود: برای توسعه سریع کشور نیاز به منابع نفتی داریم که این موضوع جدای از بودجه نفتی است.
وی گفت: باید ظرفیت تولید نفت در کشور را به ۷ میلیون ۴۰۰ هزار بشکه رساند که با کوچک کردن ساختار دولتی نفت این امر محقق میشود.
مستند تاراج قیرسازی و روغن سازی ها ی کشور میتواند یک فیلم عالی و نوشکافانه برای کارشناسان دلسوز صدا و سیما باشد .
شرکتهای نفت جی و نفت پاسارگاد ، سمبل این تاراج ملی هستند .