اعدامهای مخفیانه عربستان سعودی باعث شده بسیاری از خانوادههای این کشور در وضعی مبهم و تاریک به حال خودشان رها شوند.
مصطفی الخیاط یکی از اعدام شدهها در عربستان است که به هیچ وجه قبل از اعدام به خانواده اش این موضوع اعلام نشده بود. خانواده این شهروند عربستانی هنوز نتوانسته اند برای وی مراسم تحریم و خاکسپاری برگزاری کنند. ٱخرین خبری که از این شهروند سعودی به خانواده اش رسیده است این بوده که روزی تلفنی با مادرش صحبت کرده و به مادرش گفته باید برود
و خوشحال است که مادرش و خانواده اش خوب هستند. یک ماه بعد از این مکالمه تلفنی مصطفی الخیاط یکی از ۸۱ نفری بود که در مارس سال ۲۰۲۲ در عربستان اعدام شدند. این اعدام بزرگترین اعدام دسته جمعی در عربستان سعودی در تاریخ مدرن این کشور بود.
برادر مصطفی میگوید اعدام مصطفی برای خانواده ما یک تراژدی بود و ما نمیدانیم که مسئولان بعد از اعدام این افراد آیا اجساد آنها را کجا دفن میکنند یا در بیابان رها میکنند یا به دریا میاندازند.
یاسر برادر مصطفی بعد از آن که در سال ۲۰۱۶ از ترس جانش از عربستان گریخته است اکنون بعنوان پناهنده سیاسی در آلمان زندگی میکند و اولین بار است که در این خصوص صحبت میکند.
یاسر میگوید برادرش مصطفی فردی شناخته شده بود و در سال ۲۰۱۱ در تظاهراتی به رهبری اقلیت شیعیان عربستان ضد حاکمیت آل سعود شرکت کرد و در سال ۲۰۱۴ بازداشت و زندانی شد. وی بهمراه ۳۰ نفر دیگر بازداشت شد و اتهامات ضد آنها تلاش برای کشتن ماموران امنیتی، تعرض جنسی، سرقت، ساخت بمب و تشدید اغتشاش و قاچاق اسلحه و مواد مخدر اعلام شد. یاسر میگوید البته مسئولان عربستان هرگز هیچ مدرکی را برای اثبات این اتهامات مطرح نکردند.
نام مصطفی یکی از اسامی ذکر شده در فهرستی که یک گروه سعودی به همراه سازمان حقوق بشر اروپایی آن را تهیه کرده است و این فهرست روز به روز افزایش مییابد.
مجازات اعدام در عربستان به طور برای ساکت کردن مخالفان و معترضان مورد استفاده قرار میگیرد. شکنجه در زندانهای عربستان هم کاملا رایج است و حتی بر روی زندانیان خردسال هم اعمال میشود.
گروه حقوق بشری عربستان موسوم به "ریپریو" اسناد اعدام ۱۴۷ نفر را در عربستان در سال گذشته جمع آوری کرده است، اما این گروه حقوق بشری معتقد است که شمار اعدام شدگان عربستان در سال گذشته بسیار بیشتر از این آمار و ارقام بوده است. این گروه حقوق بشری همچنین میگوید عربستان سعودی به شکلی بسیار گسترده از مجازات اعدام برای شهروندان کشورهای خارجی از جمله زنان خارجی شاعل در بخش خدمات خانگی در عربستان و قاچاقچیان مواد مخدر هم استفاده میکند.
محمد بن سلمان بعد از آن که به عنوان ولیعهد عربستان انتخاب شد و بعد هم حاکم غیررسمی این کشور شد قول داد پادشاهی عربستان را مدرن سازی بکند و در مصاحبهای در سال ۲۰۱۸ گفت کشورش بعنوان یک شریک بنیادین برای غرب تلاش میکند که استفاده از مجازات اعدام را محدود بکند. اما ۵ سال بعد از آن اظهارنظر، عربستان سعودی اکنون در بالای فهرستی قرار دارد که بیشترین اعدامها در آن انجام میشود و این در حالی است که همزمان عربستان سعودی ریاست گروه جی بیست را هم برعهده داشته است.
بررسیها درباره شمار اعدام شدگان در عربستان از سال ۲۰۱۰ الی ۲۰۲۲ میلادی نشان میدهند که در سال ۲۰۱۰ حدود ۲۶ نفر در عربستان اعدام شده اند و در سالهای بعد از آن شمار اعدام شدگان در عربستان حدود ۷۸ الی ۹۰ نفر بوده است. در سال ۲۰۱۶ این آمار به ۱۶۱ افزایش یافته است و این روند رو به رشد همچنان ادامه یافته و در سال ۲۰۱۹ به ۱۸۷ نفر رسیده است. در سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ همزمان با شیوع کرونا و ریاست عربستان بر گروه جی بیست شمار اعدام شدگان در این کشور کاهش یافته است. در سال ۲۰۲۲ بار دیگر آمار اعدام شدگان در عربستان به ۱۴۷ نفر رسید.
"مایا فوا" مدیر گروه حقوق بشری ریپریو گفت ولیعهد عربستان سعودی دقیقا برخلاف تعهدات و قول هایش عمل کرده است. در دوره وی بیشترین اعدامها در عربستان انجام شده و تجمعات در حمایت از دموکراسی به شدیدترین شکل سرکوب شده اند. علاوه بر این حکومت عربستان تلاش میکند اعدامها را کاملا مخفی نگه دارد به همین علت کاملا مشخص نیست کسانی که اعدام شده اند واقعا اعدام شده اند یا خیر؟. خانوادههای این افراد هم هیچ اطلاعی از سرنوشت آنها ندارند. این افراد بازداشت و محاکمه شده اند و به اعدام محکوم شده اند و بعد هم به شکلی مخفیانه اعدام شده اند. خانواده برخی از این افراد صرفا از طریق شبکههای اجتماعی متوجه شده اند که فرد بازداشت شده اعدام شده است. به شکل سنتی هم سرزدن محکومان رایجترین شیوه اعدام در این کشور است.