دکتر زهرا سید معلمی، مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت : خدمات دندانپزشکی پایه را در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر به صورت رایگان ارائه میکنیم و در شهرها تا ۶۵ درصد کاهش هزینه را برای مردم در نظر گرفتیم.
سوال: خدمات دندانپزشکی جزو گرانترین خدمات هستند و این عاملی است که ممکن است افراد کمتر به دندانپزشک مراجعه میکنند گفته میشود حدود ۴۰ درصد مردم از خدمات دندانپزشکی محروم هستند بعضی از آمارها این را میگوید و نزدیک ۷۰ درصد مردم توان پرداخت هزینههای دندانپزشکی را ندارند با توجه به این که شاخص پوسیدگی دندان در ایران افزایش یافته و آمارهای رسمی این را نشان میدهند، راه برون رفت این است که مردم بتوانند با حداقل پرداخت از جیب خدمات دندانپزشکی را در سطح یک بگیرند و شاید بشود گفت که رویکرد نظام سلامت در این حوزه، رویکرد پیشگیری است. خوشبختانه برخی از خدمات به خدمات دندانپزشکی که در سطح یک در پایگاههای جامع خدمات سلامت ارائه میشوند اضافه شدند و خدمات دندانپزشکی پوشش توسط بیمههای پایه زیاد شده است. خانم دکتر لطفا جزئیات بیشتری از این خبر را بازگو بفرمائید.
سید معلمی: همان طور که فرمودید واقعا بحث هزینههای دندانپزشکی به دلایل مختلفی که قیمت مواد و تجهیزات و سایر عوامل دیگری که وجود دارد زیاد است و فشار زیادی را بر مردم وارد میکند. ما به عنوان متولی سلامت دهان و دندان مردم وظیفه خودمان میدانستیم که روی بحث پرداخت از جیب مردم در خدمات دندانپزشکی اقدام انجام دهیم و خدا را شکر دو اقدام مهمی که ما توانستیم امسال انجام دهیم یکی بحث کاهش پرداخت از جیب بود یعنی آن هزینه مستقیمی که مردم پرداخت میکنند و یکی دیگر بحث گسترش پوشش بیمهای. دو اقدام به موازات هم انجام دادیم در بحث کاهش پرداخت از جیب مردم در مراکز خدمات جامع سلامت که مراکزی هستند که تحت پوشش وزارت بهداشت هستند و تعداد زیادی در سطح کشور گسترده هستند ما برای گروههای خاصی از جامعه مثلا مادران باردار و شیرده و کودکان و نوجوانان از بدو تولد تا ۱۴ سالگی خدمات دندانپزشکی پایه که میتوانیم بگوییم ۸۰-۹۰ درصد خدمات دندانپزشکی مورد نیاز مردم است را در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر به صورت رایگان ارائه میکنیم و در شهرها و بقیه مردم به جز این گروههایی که نام بردم تا ۶۵ درصد کاهش هزینه را برای مردم در نظر گرفتیم. متاسفانه در طی یکی دو سال اخیر هم ما با افزایش زیادی در تعرفههای دندانپزشکی مواجه بودیم این کاهش پرداخت خیلی منطقی کرده یعنی به نظر میرسد که واقعا الان توان مردم برای مراجعه و دریافت خدمات قطعا زیاد باشد. این خدمات هم یک بسته خدمتی است شامل هم موارد پیشگیرانه است مثل فلوراید تراپی که مادهای است برای کاهش پوسیدگی استفاده میشود و شیارپوش کردن دندانها که آن هم منجر به کاهش پوسیدگی میشود و خدماتی مانند جرم گیری، ترمیم، کشیدن دندان، درمان پالپ زنده، همانطور که گفتم عمده نیاز درمانی مردم به خدمات دندانپزشکی همین مجموعه بسته خدمتی است بیان کردم.
سوال: از کی قرار است اجرا شود؟
سید معلمی: در رابطه با گسترش پوشش بیمهای واقعیت این بود که افرادی که بیمه هستند که من تشویق میکنم واقعا مردم به سمت بیمه شدن بروند ۷۰ درصد هزینه خدمات را بیمهها میتوانند پرداخت کنند بیمههای پایه که با اقداماتی که انجام دادیم و همکاری شورای عالی بیمه و بیمههای پایه یعنی تامین اجتماعی، نیروهای مسلح و سلامت ایرانیان دو اقدام مهم انجام شد یکی شیارپوش دندانهای ۶ و ۷ دائمی تا سن ۱۴ سالگی یعنی تا زمانی که نیاز است که این دندانها شیارپوش شوند این تحت پوشش بیمه رفت و همین طور ترمیم دندانهای شیری و دائمی خلفی چه با مواد همرنگ و چه با مواد آمالگام تحت پوشش بیمه رفت که اقدام خیلی مهمی بود، عمده مردم بحث پرکردن دندانها برایشان خیلی اهمیت دارد و این بیمه شدن هم مختص مراکز دولتی نیست و در تمام کشور و تمام مراکزی که با بیمهها قرارداد ببندند قابل اجرا است و ما امیدوار هستیم این که فرمودید چه زمانی لازم الاجرا است ما این را ابلاغ کردیم و در تمام مراکزی که تحت پوشش خودمان بودند و شورای عالی بیمه همه ابلاغ کرده برای همه جا لازم الاجرا است و امیدواریم که بیمهها هم بتوانند تعهدات خودشان را به خوبی انجام دهند و مردم بتوانند خدماتی که موردنیازشان است در خدمات پیشگیری و خدمات درمانی دریافت کنند.
سوال: ما الان در مراکز جامع خدمات سلامت چقدر جمعیت تحت پوشش داریم؟
سید معلمی: طبق برآوردی که ما انجام دادیم به طور متوسط روزانه هفت هزار خدمت دندانپزشکی در مراکز ما ارائه میشود امیدواریم که بتوانیم با این برنامههایی که در پیش گرفتیم بار مراجعات و ارائه خدمات را بیشتر کنیم.
سوال: در صحبت هایتان فرمودید که قرار است پوشش بیمهای افزایش پیدا کند قطعا مراجعات مردم هم زیاد میشود، شما نیروی دندانپزشکتان را چطور میخواهید تامین کنید؟ من فکر میکنم حدود ۴۲ هزار دندانپزشک و ۱۲۰۰ رزیدنت که از آن ۴۲ هزار عدهای مهاجرت کردند و عدهای ممکن است فعالیت نکنند دندانپزشک این مراکز را چگونه میخواهید تامین کنید؟
سید معلمی: البته شاید تعدادی از مراکز دندان پزشکی تحت پوشش ما نیستند ما مراکز خودمان حدود ۳۴۰۰ مرکز است که نزدیک به سه هزار دندانپزشک در مراکز ما مشغول به کار هستند که عمدتا نیروهای طرحی هستند متعهد خدمت هستند، برنامهای که برای اینها داشتیم سعی کردیم از آن طرف انگیزه کاری برای دندانپزشکانمان را بیشتر کنیم.
سوال: بله، چون عزیزان از ما خواستند بحث پرداخت هایشان را هم مطرح کنیم به این دلیل که وقتی نظام سلامت میخواهد پوشش خدماتش را افزایش دهد بار مراجعات افزایش پیدا میکند و این برای نظام سلامت میتواند نقطه مثبتی باشد، اما از آن طرف هم دندانپزشک یا رزیدنتی که آن جا میآید این عزیزان تحت فشار کاری زیادی قرار خواهند گرفت، آیا مشوقهایی هم برای آنها در نظر گرفتید؟
سید معلمی: البته دندانپزشکان عمومی در ارتباط کاری با ما هستند رزیدنتهایی که دانشجویان تخصصی هستند نه، به خاطر این که انگیزه کاری را در دندانپزشکانمان اختصاص دهیم ما بحث دندانپزشکی خانواده را در مراکزمان فعال کردیم که تازه ابلاغ شده و امیدواریم که بتواند انگیزه کاری دندانپزشکان را افزایش دهد یعنی از آن طرف هم ارائه دهندگان خدمت بتوانند خوب کار کنند و هم دریافت کنندگان خدمت بتوانند خدمات را خوب بگیرند، در دو حوزه ما اقداماتی را انجام دادیم که انشاالله بتواند مثمر ثمر باشد و خدمات را ارائه کند.
مجری: شاید بشود گفت این به عنوان یکی از زیرساختهای این طرح است من امیدوارم ما در میانه راه با مسائلی مانند کمبود بودجه مواجه نشویم، چون ما شرایط به این شکل را در کشورمان تجربه کردیم مانند طرح تحول نظام سلامت، از شما تشکر میکنم.