با خصوصیات پتوس گلی که خانه را زیباتر می کند آشنا شوید.
گل پتوس یا پوتوس با نام انگلیسی ( pothos ) و نام علمی ( Epipremnum aureum ) گیاهی همیشه سبز، رونده و چند ساله از خانواده گلشیپوریان و بومی مناطق گرمسیری جنوب شرقی آسیا و جزایر غربی اقیانوس آرام است. این گیاه زیبا تکثیر بسیار آسانی دارد و از مقاوم ترین گیاهان آپارتمانی محسوب میشود. پتوس خاصیت روندگی دارد و ساقههای بلند آن از طریق ریشههای هوایی که به سطوح میچسبند بالا میروند و این گیاه را به انتخابی عالی برای سبدهای آویزان، روش کوکداما و قفسههای کتاب تبدیل میکند. برگ هاي پوتوس، براق و قلبی شکل به رنگ ابلق، سبز تيره و یا سفید است و رشد سریعی دارند.
یکی از دلایل اصلی محبوبیت پتوس، زنده ماندن و رشد این گیاه تنها در آب و بدون خاک است. بنابراین با توجه به این ویژگی میتواند برای افراد مبتدی در زمینه نگهداری گل و گیاه نیز مناسب باشد. همچنین این گیاه در طیف وسیعی از شرایط محیطی رشد میکند و یک گزینه عالی برای حمام یا دفتر کار شما است زیرا میتواند نور کم را تحمل کند و با خاک فقیر و خشکی کوتاه مدت به خوبی کنار بیاید.
نیازهای یک پتوس را بشناسید
نور :
پتوس در طیف وسیعی از شرایط نوری رشد میکند اما نور روشن و غیر مستقیم را ترجیح میدهد. این گیاه نور کم، نیم سایه و یا سایه را به خوبی تحمل میکند اما نوع مرمری و ابلق به دلیل داشتن برگهای روشن باید نور بیشتری دریافت کنند تا رنگ زیبای برگهای خود را از دست ندهند. توجه کنید که به هیچ عنوان گیاه را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید چرا که باعث سوختگی برگ ها میشود. نیاز نوری کم گیاه پتوس را برای ادارات، شرکت ها و خانه های کم نور مناسب کرده است.
دما :
اگر منطقه سکونت شما دارای آب و هوای معتدل است، میتوانید این گیاه را در فضای آزاد نیز نگهداری کنید و از شاخه های آویز و برگهای پهن آن به عنوان یک عنصر پوششی برای ایجاد حریم در تراس یا پنجره استفاده کنید. اما در فضای آپارتمان بهترین دما برای رشد این گیاه دمای ۱۵ الی ۲۵ درجه سانتی گراد است. در صورتی که از این گیاه در فضای باز نگهداری میکنید، باید بدانید که زمستان های سرد و یخبندان برای آن مضر است و در دماهای پایین امکان از دست رفتن آن وجود دارد. در صورتی که برگهای سیاه و یخ زده را مشاهده کردید بهتر است آن را به جای گرمتری منتقل کنید و در صورت مشاهده برگهای بیحال با لکه های سوختگی، باید محیط نگهداری آن را خنک تر کنید.
آبیاری :
زمان مناسب برای آبیاری پتوس زمانی است که رویه خاک گلدان کامل خشک شده باشد. گل پوتوس خاک همیشه خشک و یا مرطوب را دوست ندارد و با آبیاری منظم از خشکی کشیدن گیاه که سبب قهوه ای و خشک شدن لبه برگها میشود، جلوگیری کنید. همچنین گیاه را بیش از حد آبیاری نکنید و اجازه ندهید خاک آن حالت باتلاقی پیدا کند چرا که در این زمان رشد گیاه متوقف میشود و خطر پوسیدگی آن وجود دارد. در صورتی که در نگهداری گیاهان مبتدی هستید، میتوانید این گیاه را در آب نگهداری کنید تا مشکلات آبیاری نادرست و آلودگی های خاک برای آن اتفاق نیفتد.
رطوبت :
رطوبت محیط برای گیاه پتوس کافی است اما در صورتی که محیط خشک است و یا نوک برگها خشک شده است، بهتر است رطوبت آن را افزایش دهید. برای تامین رطوبت گیاه پوتوس میتوانید از سه روش ساخت جزیره، غبارپاشی یا قرار دادن ظرف آب کنار گیاه استفاده کنید. برای غبار پاشی بهتر است برگها را 2 یا 3 روز در میان و بعد از غروب آفتاب غبارپاشی کنید.
نگهداری پتوس
کود دهی :
این گیاه به تقویت کننده خاصی برای رشد نیاز ندارد اما در صورتی که رشد آن متوقف شده است و یا خاک آن مدتهاست که تعویض نشده است، بهتر است در فصول رشد از کود تقویتی مخصوص استفاده کنید.
خاک :
خاک سبک، غنی از مواد مغذی، کمی اسیدی و دارای زهکشی بالا برای انواع پتوس مناسب است. خاک و کود آماده و یا کمپوست میتوانند برای کاشت پتوس مناسب باشند.
تعویض گلدان :
پتوس نیز مانند بیشتر گیاهان آپارتمانی گلدان کوچک را به گلدان بزرگتر ترجیح میدهد. بنابراین زمانی اقدام به تعویض گلدان کنید که ریشه از گلدان بیرون زده باشد. این امر را از طریق زهکش گلدان بررسی کنید و در صورت مشاهده بیرون زدگی ریشه ها از زهکش گلدان و یا بیحال بودن برگ ها با وجود مناسب بودن همه ی شرایط، گلدان فعلی را با یک سایز بزرگتر تعویض کنید.
هرس:
هرس کردن شاخ و برگ پیر یا زرد گیاهان و یا کوتاه کردن شاخه های بلند میتواند به رشد بهتر گیاه کمک کند و گیاه پتوس نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین در صورتی که میخواهید یک پتوس پر شاخ و برگ داشته باشید، بهتر است از شاخه های خیلی بلند قلمه بگیرید و پس از ریشه دار شدن آنها را مجدد در کنار گیاه اصلی بکارید. بهتر است در فصول پاییز یا زمستان، کمی از شاخه های بلند گیاه را قلمه بگیرید و کوتاه کنید تا در طول فصل سرما گیاه پر انرژی تری داشته باشید.
تکثیر :
تکثیر پتوس بسیار ساده است و تنها با گرفتن یک قلمه 8 الی 10 سانتی متری به همراه حداقل یک برگ و گره ( محل اتصال برگ یه شاخه) و ریشه دار کردن آن در آب یا خاک، انجام میشود. به دلیل رشد سریع پتوس، قلمه ها به سرعت و در مدت نهایتا 2 هفته ریشه دار شده و برگهای جدید تولید میکنند.
نگهداری گل پتوس در آب :
همانطور که گفته شد، پتوس از جمله گیاهانی است که در آب نیز رشد میکند اما کیفیت ریشه و برگهای آن مانند پوتوس کاشته شده در خاک نیست. توجه داشته باشید که انتقال قلمه ای که ریشه آن در آب رشد کرده و بزرگ شده و مدت طولانی در آب نگهداری شده، کمی دشوار است و ممکن است قلمه از بین برود. همچنین انتقال یک پتوس دارای ریشه از خاک به آب نیز ممکن است منجر به بیحالی آن شود. در ادامه با بعضی از نکات پرورش و نگهداری پتوس در آب آشنا میشویم :
وسایل مورد نیاز برای پرورش پتوس در آب :
یک ظرف ترجیحا شیشه ای شفاف
کود مایع
آب بدون املاح
برای شروع باید قلمه هایی از گیاه اصلی که حداقل دارای یک برگ باشند را از قسمت بند جدا کنید.
یک ظرف شیشه ای را بردارید و از آب بدون املاح ( آبی که به مدت 24 ساعت در جایی ساکن نگهداری شده ) پر کنید. بهتر است ظرف شما شیشه شفاف باشد تا به وضوح ریشه ها را ببینید و از تغییرات آنها و کثیف بودن آب مطلع شوید.
در صورتی که قلمه شما برگهای زیادی دارد، برگهای پایینی آن را جدا کنید و برای ریشه زایی سریعتر، تنها 4 الی 5 برگ بر روی آن نگه دارید. توجه داشته باشید که از قرار دادن برگها در آب خودداری کنید، زیرا ماندن برگها در آب باعث گندیده شدن آنها و کثیف شدن آب میشود.
برای ریشه زایی سریعتر و رشد بهتر برگها، چند قطره کود مایع و یا هورمون ریشه زایی به آب اضافه کنید.
ظرف را در نور روشن غیر مستقیم قرار دهید.
آب داخل ظرف را هر دو تا سه هفته یکبار یا هر زمان که آب کثیف به نظر میرسد تعویض کنید. ظرف را با یک پارچه یا مسواک قدیمی تمیز کنید تا جلبک های داخل آن از بین بروند و ریشه های سیاه و لزج را نیز از گیاه جدا کنید.
هر چهار تا شش هفته یکبار کود مخصوص را به پوتوس خود اضافه کنید. منبع :سایت ایران درخت