در صورتی که فرد مزاج خود را به خوبی بشناسد و اصول سبک زندگی متناسب با مزاج خود را رعایت کند از بیماریها دور خواهد بود.
افرادی که مراج گرم و خشک دارند سرعت نبض، حرکت و کلامشان بالا است و کارها را معمولاً خوب، سریع و دقیق انجام میدهند (فرز هستند) و در هنگام لمس کردن، بدن این افراد به نسبت، گرم و داغ بوده، و پوست خشکی دارند.
به دلیل خشکی مزاج، احتمال ابتلا به یبوست در افراد با مزاج گرم و خشک زیاد است. رنگ و بوی دفعیات (ادرار، مدفوع، عرق) معمولا تند است. همچنین استعداد ابتلا به سوزش مقعد یا سوزش مجاری ادراری تناسلی در گرم و خشک ها زیاد است.
به خاطر حرارتی که در بدنشان وجود دارد، غذا را زود هضم کرده، ذخیره غذایی چندانی نیز در بدن ندارند؛ لذا با دیر شدن غذا سریعاً عصبی میشوند. معمولاً دهانشان زود خشک میشود.
به دلیل حرارت بالا که به سمت سر می رود، رشد موها در این افراد زیاد است؛ معمولاً موهای مشکی، مجعد و ضخیمی دارند؛ سفیدی زودرس و ریزش مو نیز در این گروه شایع است.
چون سرعت بالایی در فکر و انجام کارها دارند، ممکن است تا حدی تمرکز و تداومشان در کار ضعیف باشد. یعنی با انجام همزمان چند کار، کاری را در نیمه رها و کاری دیگر را آغاز میکنند (شاخه به شاخه پریدن). لذا گاهی انگ بیش فعالی به کسانی که مزاج گرم و خشک دارند زده می شود.
دارای حواس تیز بوده (تیزهوش و هشیار)، حتی محرک های (بو، صدا، لمس و…) بسیار ضعیف نیز آن ها را متاثر کرده؛ تغییر طعم، بو و رنگ را سریعاً متوجه میشوند.
روحیه ای بسیار حساس داشته؛ لذا شکنندگی روح و روان دارند و بسیار نیازمند ملاطفت، توجه و رعایت حال می باشند. کلا دارای خلقتی ظریف بوده (جسمی و روانی) و باید با آن ها به ظرافت و لطافت رفتار شود.
نیاز به خواب در این گروه نسبتا کم بوده، باکمی خواب کاملاً خستگیشان از بین میرود و دوباره میتوانند شروع به کار کنند. خواب سبکی دارند و مستعد به اضطراب، تشویش و کمخوابی هستند.
ایده آل گرا هستند و دوست دارند کارها سروقت و دقیق انجام شود. حالت بهینه را در هرچیزی دنبال می کنند. در هنگام رسیدن به قرار ملاقات مرتب تشویش و نگرانی از دیر رسیدن دارند.
توصیههای سبک زندگی مزاج گرم و خشک
گرم و خشک ها باید گوشت قرمز کم بخورند و گوشت شتر را حتی المقدور مصرف نکنند. از زیادهروی در مصرف تندی جات، شوری جات و شیرینیهای قنادی پرهیز کنند.
بااینکه عسل خواص بسیاری دارد ولی برای دارندگان مزاج گرم و خشک خصوصاً در فصول گرم توصیه نمیشود. مصرف عسل در فصول سرد برای اين گروه اشكالی ندارد.
سسها و ربها مخصوصاً سسهای تند برای این گروه بسیار مضر است. مصرف تخممرغ (زرده) را مخصوصا در فصل تابستان به کمترین حد خود برسانند.
با توجه به شرایط معده، مصرف آب دوغ خیار، ماست و دوغ در تابستان بسیار توصیه میشود. البته نباید با مصرف زیاد، باعث نفخ و پیش آمدن مشکلات بعدی شوند.
مصرف سبزیها (کاهو) و میوههای فصل تابستان که اکثراً خنک هستند، توصیه میشود. سبزی خوردن ها معمولا دارای طبع گرم بوده گرم و خشک ها باید در مصرف انواع تند آن ها (ترخون، تره، شاهی) باید احتیاط کنند.
افراد دارای مزاج گرم و خشك با مصرف خنکی جات میتوانند زندگی سالم وآرامتری داشته باشند. خوراکیهای ملس (بین ترش و شیرین) یا ترش، آبِ میوههای خشک، آبزرشک، آب تمشک، آب انار، عرق کاسنی و شاهتره، خاکشیر و کاهو برای این این افراد مناسب است.
روزی یک قطره روغن بنفشه، روغن کدو یا گشنیز را در بینی بچکانند یا بر روی سروصورت خود ماساژ دهند.
این افراد نباید در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار گیرند. رنگهای گرم مانند زرد و قرمز، چه در لباس و چه در محیط اطرافشان باعث تحریک و افزایش حرارت درونیشان میشود.
دیدن فیلمهای هیجانی( اکشن) برای این افراد مناسب نیست.
در صورت امکان هرروز استحمام کنند چون رطوبت حمام برای تعديل مزاج این افراد مفید است. غوطه وری در آب (استخر، جکوزی خنک، وان، بخار آب یا بخور خنک) بسیار مورد توصیه است. سونا، مخصوصاً سونای خشک برای این گروه توصیه نمیشود.
از بیدار ماندن زیاد، فعالیت های طولانی و سنگین، در معرض قرارگیری استرس و عصبی شدن و این قبیل امور افزایش دهنده حرارت مزاج، بشدت مخصوصا در فصول و اقلیم های گرم بپرهیزند. منبع : سایت دکتر میرغضنفری