به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما: شبکه سوم سیما در برنامه صبح بخیر ایران با
آقای مهدی رضایی، دبیر رویداد چهارسوق گفتگویی انجام داده است که به شرح ذیل می باشد.
سوال: رویداد چهارسوق یکی از آن رویدادهای مهم مردمی است که اتفاقات خوبی را رقم میزند افراد بسیاری انتقال تجربه میکنند درحوزههای مختلف، حرفهایشان را میزنند، قصه هایشان را میگویند، روایت هایشان را میگویند از زندگی خودشان از مسیری که طی کردند و خلاصه یک چنین روایتهایی از زندگی افراد همیشه میتواند جذاب باشد برای آدمهای مختلف، اگر برویم دنبال آن و یادگیری و کسب تجربهها و اگر بخواهیم آن چیزی که بزرگترها در خشت خام میبینند و ما در آینه میبینیم را سعی کنیم که یک مقداری محکم و جمع بندی شدهتر در نظر بگیریم باید بنشینیم پای تجربیات دیگران و از ایشان بخواهیم که حرف هایشان را برای ما بزنند و ما هم ورق بزنیم و دانه به دانه یاد بگیریم و درسهای زیادی را از دل این ماجراها میشود درآورد. امسال هم قرار است چهاردمین دوره این رویداد در اسفندماه برگزار شود. برایمان از رویداد چهارسوق و نحوه شکل گیری آن بفرمایید.
رضایی: سال ۹۲ بود که جمع بندی مان از فضای معلمی کشور این طور شد که خیلی فضا غلبه ناامیدی در آن پررنگ است بخاطر این که آن چیزی که در رسانه ضریب میخورد مشکلات معلمی و سختیهای معلمی بود و آن چیزیکه کمتر دیده میشد اتفاقات نو و خلاقانه و رو به جلو بود و پیام رسانها هم تازه داشت اوج میگرفت و یکسری فیلم از مدارس خارجی دست به دست میشد و این حس که با مدارس ما خیلی فاصله دارند با اینها در حالی که ما میدیدیم که این طور نیست و اتفاقات مبارکی در آموزش و پرورش دارد میافتد تصمیم گرفتیم به نوعی این اتفاقات را به سطح رسانه بیاوریم و به آنها ضریب بدهیم. چه کار کردیم؟ یک طراحی اولیهای شد که رویدادی برگزار شود، صاحبین تجربه که کار موفقی در حوزه مدرسه و کلاس و تعلیم و تربیت داشتند بیایند از تجربههای خودشان بگویند، الحمدالله توانستیم ۱۳ تا را برگزار کنیم کم کم به این جا رسیدیم که نقاط طلایی زیاد دارند دیده میشوند و ضریب میخورند و از طریق چهارسوق هم دارند دیده میشوند. بستری هستیم که صاحبین تجربه و صاحبین نظر حتی یعنی اساتید دانشگاه حتی میخواهند نظرشان را بیان کنند میآیند در چهارسوق مطرح میکنند دیگر کم کم رفتیم سراغ این که این نقاط طلایی که روشن شده است را به هم وصل کنیم. شعارمان را تغییر دادیم به هم افزایی برای تحول در آموزش که این تک چراغهای روشن که وجود دارند اینها را چطور میتوانیم با هم سیم کشی کنیم که یک اتفاق مبارک تر و بزرگتری را رقم بزنیم.
سوال: یک مهندس درست و حسابی این ماجرا حتما میخواهد که این سیم کشی را درست رقم بزند و بعد یک خروجی خوب تحویل داده شود که حتما میتواند موثر باشد، من با گذشتهای که از بروبچههای چهارسوق میبینم گمانم از این مهندسها در دل خودشان زیاد دارند.
رضایی: لطف دارید تلاش میکنیم که همیشه یادگیرنده باشیم رویداد هم تقریبا تا جایی که توانسته تعاملی بوده است با مخاطبانش و مخاطبان خیلی از ایدههایی که اجرا کردیم و خیلی از کارهایی که رفتیم سراغش رابه ما یاد دادند، الان هم ایده مرکزی مان در این هم افزایی این است که آدمها خودشان میتوانند ایده بزنند و کار جدید تعریف کنند صرفا ما باید ارتباطشان را وصل کنیم، رفتیم در سطح اتصالشان فعلا ایستادیم.
سوال: عنوان چهارسوق از کجا آمد؟
رضایی: شاید یک کم پیچیده باشد، ولی به طور خلاصه آن جایی از بازارهای سنتی ایران است که سر چهارراه بوده و سوقهای مختلف به هم متصل میشدند و مرکز اطلاع رسانیها بوده است، کسی آنجا قرار میگرفته و چیزی را اعلام میکرده همه بازار در جریان قرار میگرفتند و مرکز اطلاع رسانی بوده است.
سوال: به نظرم مطلع خوبی است و توضیحات مبسوطش برای فرصت مناسبتر بماند، ولی مطلع خوبی برای آشنایی ما با عنوان چهارسوق بود. غالب روایتها و غالب افرادی که میآیند در چه حوزههای صحبت میکنند؟
رضایی: ما تعلیم و تربیت را عام از کلاس و مدرسه میدانیم بنابراین ممکن است که یک روحانی بیاید از تجربه کار موفق خودش در مسجد بگوید یک معلم بیاید از تجربه کلاس داری اش سر کلاس بگوید. در این ۱۰۰ سخنرانی که تا الان داشتیم ۱۰۲ تا سخنرانی به طور دقیق بخواهم بگویم از معلم روستایی که در یک کلاس چند پایه تدریس میکند تا استاد دانشگاه تا صاحبنظر، مسئول دولتی، مسئول غیردولتی، آدمی که در مسجد کار تربیتی میکند سطوح متفاوتند آنجایی برش میخورند و چهارسوقی میشوند که دغدغه تحول دارند، کار روتین شان را انجام نمیدهند و گشتند و کار متفاوت تولید کردند ترجیحا مبتنی بر مبانی بومی تولید کردند یعنی کسی که داری یک کاری را از خارج کپی میکند لزوما از نظر ما چهارسوقی نیست، ولی کسی که خودش به یک نتیجهای رسیده و میرود و انجام میدهد و اثرش را میبینیم او از نظر ما چهارسوقی حساب میشود.
سوال: یعنی مسئولیت اجتماعی همراه با خلاقیت؟
رضایی: خلاقیت، نوآوری، تحول که قاعدتا مسئولیت اجتماعی میآورد در پی آن، حداقل بعد از سخنرانی چهارسوق که حتما مسئولیت اجتماعی در پی آن میآورد.
سوال: وقتی که ما وارد چهارسوق شدیم و یکسری حرفها را شنیدیم اولا برای کسی که آنجا صحبت میکند و دوما برای کسی که آنجا نشسته و گوش میدهد چه اتفاقی قرار است رقم بخورد بعدا این ارتباط مداوم خواهد بود؟ چون شما گفتید که قرار است یک حلقههای وصلی ایجاد شود بین همین صحبتهایی که دارد میشود و موفقیتهایی که کسب شده و این اتفاق، اتفاق خیلی قابل توجهی است، ولی آن کسی که آنجا هست میتواند امیدوار باشد به ادامه این ارتباط و تداوم این ارتباط؟ و بعد این که داستان مدال چهارسوق را هم بفرمایید.
رضایی: بخواهم یک مرور سریعی بر قصه چهارسوق داشته باشم، چهارسوق از یک جمع محدودی در مدرسهای شکل گرفت. شاید رویداد اول همه خودمان بودیم، کم کم هی آدمها توانستند با رویداد حس بگیرند، کم کم دعوت کنند دوستانشان را، کم کم آدمها و سخنرانهای مختلف به ما رسید و رسیدیم به نقطهای که الان در دوره پیش ثبت ناممان همه استانها ثبت نامی داشتیم به جز یک استان و افراد خارج از ایران هم ثبت نام و شرکت میکنند در این روند چه اتفاقی برایشان میافتد؟ ما به نوعی سخنران باید برای این رویداد پیدا کنیم که یا از شبکه ارتباطی خودمان آدمهایی که اثرگذار بودند میشناسیم یا آدمها خودشان داوطلب میشوند و یا احیانا عدهای از عزیزان لطف میکنند و معرفی میکنند در سایت مان همیشه معرفی سخنران باز است و معرفی میکنند و وارد فرآیند ارزیابی و پخته شدن مطلب میشویم تا این که به روز رویداد میرسیم، روز رویداد شرکت کنندهها مواجهند با یک تعدادی سخنرانی انگیزشی که تلاش شده در ۱۵ دقیقه جان کلام را بگویند، یک دوره رهیاری سخنران گذراندند در ۱۵ دقیقه اصل مطلب را بتوانند منتقل کنند و یک سری فعالیتهای شبکه ساز که آدمها را به هم مرتبطتر میکند یعنی شما اگر با یکی از دوستانتان به چهارسوق بیایید احتمالا با ۴ تا از دوستانتان بیرون بروید تلاش میشود که آدمها به هم متتصل شوند در طول سال هم ما برنامه منظمی نداریم یعنی یک رویداد سالانه را داریم حفظ میکنیم، ولی حتما این ارتباطات که در چهارسوق شکل میگیرد ادامه دار هست، هر جایی هم لازم است که ما کمکی کنیم دیگر مخاطبین ما میدانند به ما میگویند که در این زمینه آدم معرفی کنید، در این مسئله کمک مان کنید، یک کارهایی را کنار چهارسوق شروع کردیم بعنوان پروژه دیگر به نام خانه نوآوری تعلیم و تربیت، آنجا دیگر همه دغدغه مندهای تعلیم و تربیت میخواهند یک کاری کنند ما خدمت ایشان هستیم که کمک شان کنیم.
سوال: جایزه هم میدهید؟
رضایی: حضور خودمان جایزه نیست؟
سوال: نمیدانم، برای ما چرا، باید ببینیم برای بقیه هم هست یا نه.
رضایی: خیلی فضای تعلیم و تربیت مادی نیست خداروشکر، یعنی دوستانی که میآیند بیشتر کمک فکری میخواهند و کمک هدایت در مسیری که موثرتر شود.
سوال: حالا جایزه ممکن است معنوی باشد همان مدال چهارسوق چیست؟
رضایی: یک جایزهای است چند سالی است طراحی میکنیم تحت عنوان جایزه معلم یا مدال چهارسوق که نزدیک اجراییم، ولی هنوز در مرحله نیمه نهایی به سر میبرد آن هم این است که برای این که بتوانیم رسالت و جایگاه معلمی را به آن نقطه مطلوبش برگردانیم لازم است که رویدادهای حول معلم شکل بگیرد. به طور ویژه میخواهیم یک جایزه داشته باشیم در سطح اسکار برای معلمی در سطح جشنوارههای فجر برای معلمین، به این بهانه بشود که به معلمین پرداخت بعنوان یک شغل مقدس ارزشمند.
سوال: از سال ۹۲ تا الان بوده یک چنین مدالی یا قرار است طراحی شود؟
رضایی: نه موضوعی داشتیم جایزههایی در چهارسوق، جایزه خبر تعلیم و تربیت را داشتیم، موضوعات مختلف یک دستگرمیهایی رفتیم، ولی انشاالله ۱۴۰۲ اولین جایزه را به طور رسمی انجام میدهیم.
سوال: مسیری که چهارسوق آمده پلهها را یکی یکی نه چند تا چند تا طی کرده و مطمئنم که از این جا به بعدش هم اتفاقات مبارک تری خواهد افتاد و یک رویداد خیلی خیلی معتبر در سطح بین المللی که همین الان هم هست از این به بعد هم بیشتر خواهد شد.
رضایی: همه عزیزان را دعوت میکنم و اگر مایل بودند در چهاردهمین چهارسوق که ۵ اسفند ماه برگزار میشود شرکت کنند، انشاالله پنج شنبه آینده ۱۳ بهمن ثبت نام مان را آغاز میکنیم رویداد به صورت حضوری است و هر چند که به صورت غیرحضوری هم میتوانند بهره ببرند.