رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی در مالزی با تشریح فعالیتهای قرآنی این رایزنی، زمینه همکاریهای مشترک دو کشور در زمینه سبک زندگی و امور قرآنی را وسیع و دارای قابلیتهای گسترده دانست.
وی افزود: پس از دوره کرونا که باعث تعطیلیهای گسترده و مستمر در مالزی شده بود الحمدالله بعد از گشایشی که از حدود آوریل سال گذشته آغاز شد به تدریج برای فعالیتهای فرهنگی رایزنی را به سمت فعالیتهای قرآنی بردیم و بحمدالله در همین چند ماهه موفق شدیم برنامههای خوبی را با مجموعههای مختلف مالزی اعم از دانشگاهی، NGOهای اسلامی و حتی مرکز سازمان توسعه اسلامی مالزی (جاکیم) و سازمان اصلی فعالیتهای اسلامی مالزی، داشته باشیم.
همکاریهای مشترک رایزنی و بنیاد قرآنی رستو
رایزن فرهنگی کشورمان در مالزی افزود: از جمله فعالیتهای قرآنی ما همکاری نزدیک و مشترک با بنیاد RESTU و مرکز نشر قرآن پوتراجایا بوده است. این بنیاد یکی از بنیادهای فعال در زمینه مسائل اسلامی بهویژه چاپ و نشر قرآن کریم است و در حوزه هنرهای اسلامی بسیار فعال هستند و ما برای فعالیتهای مشترک زمینههای فراوانی داریم.
اورعی کریمی ادامه داد: این نمایشگاه، جشنواره جهانی هنر قرآنی است که توسط بنیاد رستو و با همکاری بعضی از نهادهای رسمی دولتی و NGOهای مالزی برگزار میشود. در بخش بینالملل، این جشنواره بیشتر توسط جمهوری اسلامی ایران برگزار میشود .
چاپ قرآن مشترک ایران و مالزی
وی اضافه کرد: ما در حوزه فعالیتهای نمایشگاهی در زمینه آموزش هنرمندان مالزیایی در رشته خوشنویسی، تذهیب و ... همکاری داریم. از جمله فعالیتهایی که با بنیاد رستو قرار است انجام دهیم چاپ یک قرآن مشترک است موسوم به قرآن ایران و مالزی که بر اساس ذائقهها و علاقههای هر دو ملت در زمینه هنری و تذهیب همکاری خواهیم کرد و امیدواریم در آینده نزدیک به سرانجام برسد.
رایزن فرهنگی کشورمان ادامه داد: از فعالیتهای دیگری که با این بنیاد داریم شرکت در نمایشگاهها و جشنوارههای مختلف است که از این بنیاد دعوت کردیم که در نمایشگاه بینالمللی قرآن تهران در ماه مبارک رمضان شرکت کنند.
حضور پررنگ هنرمندان برجسته ایرانی
اورعی کریمی درباره انتخاب هنرمندان حاضر در این جشنواره گفت: هنرمندان ایرانی که در اینجا حضور دارند در زمینه خوشنویسی قرآنی، خط نقاشی و انیمیشنهای اسلامی و قرآنی فعال هستند. انتخاب این هنرمندان از سوی دوستان قرآنی ستادی انجام شد و بهترین هنرمندان را در این رشتهها به ما معرفی کرده اند.
نقش نمایشگاه در ترویج فرهنگ قرآنی
رایزن فرهنگی ایران در مالزی درباره تأثیر چنین رویدادهایی بر انس و الفت خانوادهها با مفاهیم قرآن گفت: یکی از مشکلات جوامع اسلامی از جمله ایران و مالزی این است که خانوادهها صرفاً با تلاوت و قرائت و یا حفظ مأنوس هستند، اما به لحاظ معنایی و اینکه قرآن در زندگیها باشد و به صورت عملیاتی از قرآن استفاده شود متأسفانه کمرنگ است. برگزاری این نمایشگاهها خصوصاً با تدابیری که اندیشیده شده و بخشهای مختلفی که برای آن در نظر گرفته شده، بسیار خوب است و باعث میشود که سبک زندگی اسلامی و قرآنی در خانوادهها به مرور نهادینه شود. امیدواریم بتوانیم با همکاری مشترک در حوزه سبک زندگی قرآنی، فعالیتهای بهتر و بیشتری داشته باشیم.
اورعی کریمی درباره حضور پررنگ ایران در این نمایشگاه افزود: چنین نمایشگاهی با این گستردگی و با مشارکت ارگانهای مختلف این کشور و دعوت از چند کشور برای نخستین بار در مالزی برگزار میشود. قرار است در سالهای آینده به صورت گستردهتری بهویژه در بخش بینالملل برگزار شود.
وی تصریح کرد: در نمایشگاه امسال رکن اصلی بخش بینالملل، جمهوری اسلامی ایران است، اما از کشورهای ترکیه، عراق و فلسطین هم دعوت شده و به صورت محدود حضور دارند.
رایزن فرهنگی کشورمان در مالزی درباره تدابیری که برای تداوم همکاری دو جانبه فرهنگی بین ایران و مالزی اندیشیده شده است گفت: تمرکز بر مشترکات اسلامی، دینی ، تمدنی و فرهنگی بسیار کمک میکند که بتوانیم روابط فرهنگی گستردهتری داشته باشیم. در بحث قرآن فعالیتهای مختلف در حوزههای مختلف قرآنی برنامهریزی میکنیم یکی از موضوعاتی که به صورت مشترک با مالزی در پی آن هستیم و گفتگوها و مقدماتی با مجموعههای مختلف و نه تنها بنیاد رستو با چند مجموعه دیگر انجام داده ایم بحث سبک زندگی اسلامی و الگوی جامعه قرآنی است. روی این موضوع متمرکز هستیم، حتی در یکی از مراکز قرآنی در یکی از شهرهای مالزی الگوی کوچکی از جامعه قرآنی در حال پیاده شدن است و آنها از ما هم برنامه خواسته اند.
لزوم نزدیکی تدبر و تفسیر قرآن در جوامع اسلامی
اورعی کریمی افزود: امیدواریم که بتوانیم با بضاعت بسیار غنی و خوب قرآنی که جمهوری اسلامی دارد در این حوزه کمک کنیم. یکی دیگر از موضوعاتی که به صورت جدی دنبال میکنیم نزدیک کردن حوزه تدبر و تفسیر قرآن است. مشکل اصلی جوامع اسلامی این است که بیشتر به قرائت و حفظ قرآن میپردازند، ولی از پرداختن به تدبر در قرآن و آوردن مفاهیم قرآن به متن و بطن زندگی، به صورت عملیاتی کمتر پرداخته شده است.
وی ادامه داد: ما در مورد بحث تدبر در قرآن با دوستان مالزیایی گفتگو میکنیم و دنبال این هستیم که در این حوزه بیشتر همکاری داشته داشته باشیم. اما به نظر من تدبر بدون توجه به تفسیر موفق نخواهد شد. تدبر میتواند یک موضوع عمومی باشد، ولی تفسیر موضوع خاصی است که علما به آن میپردازند.
رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی در مالزی تأکید کرد: نمیتوانیم از مردم عادی انتظار داشته باشیم که به تفسیر بپردازند، ولی تدبر بدون آشنایی حداقلی با تفسیر نمیتواند تأثیر مهم و خوبی که انتظار داریم در زندگی و سبک زندگی داشته باشد. پس نزدیک کردن تدبر و تفسیر میتواند یکی از اموری باشد که در سبک زندگی اسلامی و قرآنی کمک کند.
کریمی گفت: در همایش قرآنی که اینجا در سال ۲۰۲۲ برگزار شد این موضوع به صورت جدی مطرح شد و راهکارهایی برای آن ارائه شده تا اینکه تدبر و تفسیر به هم نزدیک شود و در زندگی عموم مردم جریان داشته باشد. راهکارهایی ارائه شده که قرار است در دسامبر ۲۰۲۳ با دعوت بیشتر از مردم حتی دعوت از نوجوانان و کودکان، موضوع جامعه قرآنی و سبک زندگی اسلامی بیشتر بررسی شود.
گستردگی فعالیتهای قرآنی رایزنی فرهنگی
وی درباره فعالیتهای قرآنی رایزنی علاوه بر حوزه مسابقات و نمایشگاه گفت: رایزنی در بحث مسابقات بینالمللی قرآن مالزی به نمایندگان جمهوری اسلامی کمک میکند. در مالزی سازمان توسعه اسلامی (جاکیم) مسابقات را برگزار میکند و ما به دوستان سازمان اوقاف و قاریان و اساتیدی که انتخاب میشوند کمک و زمینه را آماده میکنیم که بدون دغدغه و بدون نگرانی بتوانند در مسابقات مالزی شرکت کنند. از این طرف هم مسابقات بینالمللی قرآن تهران را داریم که رایزنی فرهنگی یکی از ارکان رسمی کمک به مسابقات است و مکاتبات با کشور میزبان و گرفتن مدارک قاریان و حافظانی که به تهران معرفی میشوند از طریق رایزنی فرهنگی و سفارت جمهوری اسلامی ایران دنبال میشود.
رایزن فرهنگی کشورمان در مالزی افزود: به غیر از مسابقات، برگزاری نشستهای قرآنی از جمله دیگر برنامهاست. یکی از این نشستها را در سال ۱۴۰۱ با عنوان نشست علمی بازگشت به قرآن برگزار کردیم و در حوزه بانوان و دیگر حوزهها نیز فعالیتهای موفقی انجام شده است.
گفتنی است؛ جشنواره جهانی هنرهای قرآنی مالزی از ۳۰ دی تا ۹ بهمن ماه، در مرکز چاپ و نشر قرآن پوتراجایا در حال برگزاری است و بازدید برای عموم مردم در روزهای هفته از ساعت ۹ تا ۱۸ و در روزهای آخر هفته از ساعت ۹ تا ۲۱ آزاد است. این جشنواره به همت تعدادی از نهادهای مالزیایی از جمله بنیاد رستو و با همکاری رایزنی فرهنگی ایران در این کشور و مساعدت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی سازماندهی شده است.