عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر تشخیص سرطان کلیه در مراحل اولیه تاکید کرد.
متخصص اورولوژی (کلیه و مجاری ادرار) با تاکید بر اینکه تومورهای کلیه بیشتر بدخیم (۸۰٪) و فقط ۲۰ درصد آنها خوش خیم هستند، افزود: اگر سرطان کلیه در مراحل اولیه تشخیص داده شود، قابل کنترل است و در غیر این صورت، تهدید کننده حیات است و به عوامل مختلفی از جمله، اندازه تومور بستگی دارد، به طوری که رفتار و درمان ما با تومور ۴ سانتیمتری نسبت به تومور ۱۰ سانتیمتری، متفاوت خواهد بود.
"علیرضا عابدی" در پاسخ به این سوال که تومورها چگونه به وجود میآیند؟ گفت: رشد و تکثیر بیش از حد سلولها، باعث ایجاد تومور (نئوبلاست) میشود، تومورهای خوش خیم، رشد آهسته تری دارند و به اندامهای دیگر دست اندازی نمیکنند، اما تومورهای بدخیم، از رشد سریعتری برخوردارند و به ارگانهای دور دست هم تهاجم (متاستاز) دارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به انواع تومورهای کلیه به دو نوع، توپر و سیستیک، گفت: هرچه اندازه توده توپر بزرگتر باشد، احتمال بدخیمی نیز بیشتر است، تومورهای کلیه، بیشتر تهاجمی رفتار میکنند و جراح برای حفظ حیات بیمار، مجبور به خارج کردن کلیه است.
"علیرضا عابدی" خطر عوامل این بیماری را شامل چاقی به خصوص نوع شکمی، سیگار و سن بالا دانست و گفت: فشار خون بالا و عوامل ژنتیکی نیز در ابتلای فرد به سرطان کلیه تاثیر گذارند، همچنین بیماریهای مزمن مانند دیالیز مزمن که ممکن است، بعد از ۳سال، فرد در معرض سرطانهای کلیه یا کیستهای کلیه قرار گیرد.
این فوق تخصص اندویورولوژی افزود: دو عامل ژنتیک و محیط در ایجاد انواع سرطانها نقش دارند، از جمله عوامل محیطی سیگار، چاقی و رژیم غذایی ناسالم و و همچنین زمینه ژنتیکی فرد را از جمله عوامل تاثیر گذار در ایجاد سرطان است.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که سرطان کلیه با چه علائمی همراه است؟ گفت: سرطان کلیه در بیشتر مواقع بی علامت است و به طور تصادفی و اتفاقی در سونوگرافی و سیتی اسکنهایی که به دلایل دیگری انجام شده است، تشخیص داده میشود. همچنین کاهش وزن، ضعف و خستگی و کاهش اشتها میتواند از جمله علائم است، تورم و درد مفاصل نیز به دنبال ترشح بعضی مواد از تومور امکان پذیر است.
"علیرضا عابدی" افزود: ادرار خونی و درد پهلو شایعترین علامت ایجاد شده در این افراد است که باعث مراجعه به پزشک و تشخیص بیماری میشود.
کارشناس برنامه گفت: بهترین روش تشخیص تومورهای کلیه، سی تی اسکن همراه با تزریق ماده حاجب است که پس از تشخیص تومور در سی تی اسکن، معمولاً بیمار کاندید جراحی میشود، گاهی حتی با یک سونوگرافی تشخیص اولیه داده میشود، که برای رؤیت بهتر ماهیت تومور، سی تی اسکن همراه با تزریق تجویز میشود.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که آیا بیمار در هر سنی که باشد جراحی برداشت کلیه صورت میگیرد؟ گفت: تومورهای کلیه به شیمی درمانی و رادیوتراپی مقاومند و تنها راه درمان جراحی و خارج کردن کلیه است.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنج شنبه ساعت ۱۶ به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش میشود.