محمد بن سلمان بعد از تصاحب قدرت از یک سو سیاستهای سرکوب را شدت بخشیده و از دیگر سو به سرمایه گذاری کلان در حوزههای ورزشی و خرید چهرههای سرشناس ورزشی روی آورده است.
از خرید باشگاههای غربی تا چهرههای سرشناس ورزشی
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از سایت «میدل ایست مانیتور» عربستان درسال ۲۰۲۱ بخشی از سهام باشگاه حرفهای «نیوکاسل» انگلیس را که در بالاترین سطح فوتبال این کشور فعالیت دارد خرید و در همان سال مسابقات جایزه بزرگ «فرمول یک» را برگزار کرد.
در سال ۲۰۲۲ بعد از برگزاری مسابقات «LIV Golf» و انعقاد قرارداد «کریستیانو رونالدو» فوق ستاره پرتغالی با باشگاه النصر اکنون گفته میشود عربستان گامهایی برای خرید کمپانی «World Wrestling Entertainment» (کشتی کج) برداشته است.
همچنین گزارشها حاکی از این است که باشگاه «الهلال» عربستان که معروفترین باشگاه فوتبال این کشور است به دنبال خرید «لیونل مسی» فوق ستاره آرژانتینی در مقابل مبالغ کلان است.
علاوه بر این، عربستان حق میزبانی برگزاری سوپر جام اسپانیا را برای چندین سال گرفته است و درعین حال به یونان و مصر پیشنهاد داده است که میزبانی برگزاری جام جهانی فوتبال ۲۰۳۰ را به طور مشترک برعهده بگیرند.
بن سلمان نمیخواهد از رقیب قطری خود عقب بماند
بی تردید بخش عمدهای از سرمایه گذاری عربستان درحوزه ورزش در واکنش به سرمایه گذاریهای مشابه قطر صورت میگیرد که موفق شد بازیهای جام جهانی دوحه ۲۰۲۲ را با موفقیت برگزار و رکورد جدیدی را بنام خود ثبت کند.
از این رو تحرکات عربستان و شخص بن سلمان در حوزههای ورزشی بعد از برگزاری بازیهای جام جهانی دوحه به شدت افزایش یافته است و امضای قرار دادهای کلان با چهرههای ورزشی سرشناس همچون رونالد و مسی بعد از این مقطع صورت گرفته است.
اما اینکه ایا بن سلمان نیزهمانند قطر در این عرصه موفق خواهد شد یا نه تردید جدی وجود دارد. زیرا قطر برخلاف عربستان میزبانی یکی از رودیدادهای ورزشی جهان را برعهده گرفت و رکوردی را نه تنها بنام خود بلکه بنام کشورهای عربی و اسلامی به ثبت رساند؛ ضمن اینکه سرمایه گذاریهای قطر هم در داخل این کشور صورت گرفت و هم اینکه زیربنایی و چندمنظوره بود.
اما سرمایه گذاریهای عربستان و شخص بن سلمان اولا روی باشگاههای ورزشی غربی است و نه تنها سرمایهای را وارد این کشور نمی کند بلکه آن را از عربستان خارج میکند و دوم اینکه عربستان به خرید چهرههای سرشناس ورزشی روی اورده است که اثرات مقطعی وزودگذر دارد.
از دیگر سو قطردر داخل نقش حقوق گسترده حقوق بشر نداشته است و سعی کرده اصلاحات سیاسی و اقتصادی را به موازات هم پیش ببرد و در عرصه تحولات منطقهای نیز سیاست متوازن اتخاذ کرده و خود را در برابر جریانات منطقهای حاکم از جمله محور مقاومت و اخوان المسلمین قرار نداده است.
اما بن سلمان عربستان را در مسیری قرار داده است که محمد رضا شاه، ایران را در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی درآن مسیر قرار داده بود. به اعتقاد برخی از صاحب نظران سیاسی، تفکیک توسعه اقتصادی از توسعه سیاسی یکی از عوامل بروز انقلاب اسلامی در ایران بوده است.
از این رو ادامه روند کنونی در عربستان به شکاف روز افزون میان توسعه سیاسی و توسعه اقتصادی میانجامد و روز بروز عربستان را با چالشهای داخلی مواجه میکند.
سرمایه گذاری ورزشی تلاشی برای روتوش چهره عربستان و بن سلمان است
اگر کسی خبرهای عربستان را بعد از تصاحب قدرت از سوی محمد بن سلمان پیگیری کند با یک تناقض بزرگ در رویکردها و سیاستهای این کشور مواجه میشود.
یکی از موارد و مصادیق روشن دراین زمینه این است که از یکسو بن سلمان با اجرای پروژههای بلندپروازانه همچون نئوم میخواهد چهرهای به اصطلاح مدرن از عربستان به تصویر بکشد و تصور عمومی از این کشور به عنوان یک کشور قبیلهای و سنتی را تغییر دهد، اما از دیگر سو فضای به شدت سیاسی بسته را دنبال میکند و از هیچ اقدامی برای نقض حقوق بشر فروگذاری نمیکند.
ورزش نیزاز جمله حربههای است که بن سلمان برای تحریف افکار عمومی از نقض گسترده حقوق بشر در این کشور بکار گرفته است. در واقع پشت پرده سرمایه گذاری کلان عربستان در دوره بن سلمان در عرصه ورزش را میتوان در این راستا جستجو کرد.
طبق گزارش سازمان اروپایی-سعودی حقوق بشر عربستان طی ده سال گذشته رکوردی را از اعدام به ثبت رسانده است و این درحالی است که از سال ۲۰۱۳ تا اکتبر ۲۰۲۲، ۱۱۰۰ نفر را اعدام کرده که بیش از ۹۹۰ مورد آن در زمان سلطنت «ملک سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان از اوایل سال ۲۰۱۵ بوده است.
عربستان سعودی به تازگی احکام طولانی و سختی برای دهها تن از بازداشت شدگان صادرکرده است، به گونهای که برخی از آنها به چندین سال حبس و برخی با مجازات اعدام رو به رو هستند. بازداشتشدگانی نیزهستند که هر لحظه منتظر صدور احکام نهایی و اعدام هستند.
بر این اساس میتوان گفت تا زمانی که بن سلمان در در داخل در نقض حقوق بشر و در خارج در تجاوز به یمن بازنگری نکند، سرمایه گذاری کلان روی پروژههای ورزشی و یا پروژههای کلان همچون نئوم، توسعه پایدار را برای این کشور به ارمغان به همراه نخواهد آورد و فقط تضادها و شکافهای داخلی را وسعت خواهد داد. احمد کاظم زاده