مسئولان وزارت جهاد کشاورزی حدود یک و نیم ماه پیش، وعده دادند تعرفه صادرات محصولات جالیزی را در بهمن اعلام کنند. با گذشت ۴۵ روز هنوز اظهاراتی از مسئولان را در این باره، اعلام نشده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مسئولان وزارت جهاد کشاورزی حدود یک و نیم ماه پیش، وعده دادند تعرفه صادرات محصولات جالیزی را در بهمن اعلام کنند تا کشاورزان درباره کشت این نوع محصولات تصمیم درستی بگیرند. با گذشت ۴۵ روز هنوز اظهاراتی از مسئولان را در این باره، اعلام نشده است.
۲۴ خرداد سال جاری آقای ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی در مراسم افتتاحیه پارک علم وفناوری استان البرز، از دریافت عوارض برای صادرات محصولات جالیزیی و آب بر خبر داد.
آقای قربانی معاون سابق برنامه ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی نیزبا تاکید بر افزایش تعرفه محصولات جالیزی گفت: محصولات مزرعهای که آب زیادی را استفاده میکنند، طبق سیاستهای کلی عوارض تدوین شده، حداقل ۱۰۰ درصد جاذبه صادرات محصول را نداشته باشد.
تا اینکه ۱۸ مهر ماه از طرح الگوی کشت رونمایی شد، بدون اینکه صحبتی از تعرفه محصولات جالیزی زده شود. کشاورزان هم طبق معمول گذشته، به امید صادرات کشت محصولات جالیزی را آغاز کردند.
البته در این میان فقط برای برخی محصولات از جمله گوجه فرنگی، پیاز و سیب زمینی تعرفه صادارت اعلام شد. تصمیم لحظهای مسئولان بر اعلام ناگهانی میزان تعرفه، باعث برهم زدن تنظیم بازار و سردرگمی کشاورزان شد.
آقای شیراوند معاون بازرگانی وزیر جهاد کشاورزی گفت: در موارد اضطراری که برای مدیریت بازار ضرورت دارد هیات دولت میتواند فاصله زمانی شش ماهه را رعایت نکند و نسبت به وضع اعمال عوارض صادراتی اقدام کند.
اما کشاورزان میگویند دولت اگر بخواهد عوارض جدیدی اعمال کند شش ماه جلوتر باید به تولید کننده، صادرکننده، واردکننده وکشاورز اطلاع دهد در حالیکه این اطلاع رسانی نشده است و اگر اطلاع رسانی میشد کشاورزان به جای کشت گوجه فرنگی زمینهای زراعی خود را به زیر کشت گندم میبردند. در چنین شرایط بلاتکلیفی کشاورزان خواستار لغو قانون جدید تعرفه صادراتی شدند. در نهایت قرار شد میزان تعرفه در بهمن ماه اعلام شود.
معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد: به منظور جایگزینی کشت محصولات جالیزی با محصولات اساسی، زمستان امسال، تعرفههای جدید صادراتی، اعلام خواهد شد. آقای شیراوند افزود: عوارض صادراتی محصولات جالیزی دو ماه آینده (بهمن ماه) اعلام میشود. شامل محصولاتی مثل گوجه فرنگی، خیار، پیار، سیب زمینی بادمجان و چند محصول دیگر ..
حال با فرا رسیدن بهمن ماه و با گذشت مهلت قانونی زمان اعلام شده، همچنان خبری از ابلاغ نیست.
به اعتقاد کارشناسان، این تعرفهها باید قبل از فصل کِشت، به اطلاع کشاورزان برسد تا فرصت کافی برای جایگزینی محصولات اساسی با محصولات جالیزی وجود داشته باشد.
کارشناسان کشاورزی میگوید: اعلام میزان تعرفه صادرات محصولات جالیزی در زمان مشخصی از سال باید تعیین شود تا از زیان تولید کننده و سرمایه گذار جلوگیری شود.
قانون نیز در اینجا به این موضوع تاکید کرده، بر اساس تبصره ۸ قانون بودجه دولت مکلف است قبل از اعمال هر گونه تغییرات در تعرفههای محصولات کشاورزی ۶ ماه قبل از اجرا آن را به کشاروزان وصادرکنندگان اطلاع دهد.