کبد چرب در صورتی که علامتدار شود با نشانه هایی چون احساس کسالت و خستگی، تهوع و درد یا ناراحتی مبهم در سمت راست بالای شکم خود را نشان میدهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مهاباد؛ یک فوق تخصص بیماریهای کبد و گوارش با اشاره به اینکه به طور کلی کبد چرب به دو نوع الکلی و غیر الکلی تقسیم میشود، گفت: کبد چرب الکلی در پی مصرف طولانی الکل ایجاد میشود و کبد چرب غیرالکلی عمدتاً در زمینه سندرم متابولیک مثل چاقی، دیابت و چربی خون بالا فرد را مبتلا میکند.
بهزادحاتمی، فوق تخصص بیماریهای کبد و گوارش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه کبد چرب یعنی رسوب چربی در کبد به میزان بیش از پنج تا ۱۰ درصد وزن کل آن را تشکیل میدهد، افزود: پیشرفت رسوب چربی در کبد ممکن است باعث ایجاد التهاب درسلولهای کبدی و به دنبال آن به مرور باعث ایجاد فیبروز پیشرفته کبدی و سیروز شود.
حاتمی تصریح کرد: کبد چرب در اکثر موارد علامتی ندارد و بیماران غالباً بطور اتفاقی که سونوگرافی شکم به دلایل دیگر انجام میدهند متوجه چرب بودن کبد خود میشوند و یا در بررسی علت افزایش آنزیمهای کبدی، کبد چرب تشخیص داده میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه، با بیان اینکه کبد چرب در صورتیکه علامتدار شود با نشانههایی چون احساس کسالت و خستگی، تهوع و درد یا ناراحتی مبهم در سمت راست بالای شکم خود را نشان میدهد تأکید کرد: در صورتیکه کبد چرب باعث التهاب و آسیب پیشرونده کبد شود میتواند منجر به بیماری پیشرفته کبدی یا سیروز شود.
حاتمی، در ادامه به شیوع بالای کبد چرب در ایران اشاره کرد و گفت: این بیماری در کشور حتی از متوسط جهانی بالاتر است و طبق برخی آمار موجود شیوع کبد چرب در ایران حدود ۴۰-۳۰ درصد در جمعیت بالای ۱۸ سال است.
وی ،شایعترین سن بروز کبد چرب را دهه چهار و پنج زندگی عنوان کرد و گفت: بیماری کبد چرب در مردان شایع تر است اما در عین حال برخی مطالعات نیز شیوع بالاتر کبد چرب در زنان را گزارش کردهاند.
فوق تخصص بیماریهای کبد و گوارش بالغین دانشگاه افزود: با توجه به سیر روز افزون شیوع اضافه وزن و چاقی در کودکان، به نظر می رسد که سن شیوع کبد چرب پایین تر شده است و افزایش شیوع کبد چرب در کودکان زنگ خطری است که باید توجه جدی به آن معطوف داشت.
حاتمی اظهارکرد: پیروی از سبک غلط زندگی، کم تحرکی و استفاده روز افزون از تنقلات و غذاهای آماده پرکالری (فست فود) از عوامل مهم افزایش شیوع کبد چرب در کودکان و بزرگسالان است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، با بیان اینکه اضافه وزن و چاقی، دیابت، چربی خون بالا و سندرم متابولیک از عوامل خطر عمده ابتلا به کبد چرب هستند، گفت: برخی بیماریها نیز از جمله کمکاری تیروئید، سندرم تخمدان پلیکیستیک، آپنه انسدادی در موقع خواب ممکن است با کبد چرب همراه باشند و همچنین برخی داروها نیز ممکن است باعث ایجاد کبد چرب شوند.
وی گفت: عوامل ژنتیکی و تفاوتهای قومی نژادی نیز در ایجاد کبد چرب نقش دارند.
حاتمی تصریح کرد: کبد چرب درصورت عدم درمان علاوه بر اینکه ممکن است باعث آسیب پیشرونده کبدی، سیروز کبدی، نارسایی کبدی و بالاخره سرطان کبد شود به عنوان عامل خطر عمده برای بیماریهای قلبی عروقی به شمار می رود.
وی گفت: نخستین و اساسیترین اقدام درمانی برای کبد چرب، ورزش و کاهش وزن است.
حاتمی، با اشاره به اینکه بیمارانی که اضافه وزن یا چاقی دارند باید با اصلاح شیوه زندگی خود، ورزش و رژیم غذایی به کاهش وزن مبادرت کنند، اضافه کرد: در این افراد کاهش وزن سریع به هیچ وجه توصیه نمیشود، بطوریکه حتی ممکن است باعث تشدید آسیب کبدی نیز شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه افزود: میزان توصیه شده مجاز برای کاهش وزن ۰/۵ تا یک کلیوگرم درهفته است و در عین حال بهتر است این افراد روزانه حداقل ۴۵-۳۰ دقیقه ورزش متوسط (حداقل ۵ روز در هفته) داشته باشند.
وی گفت: توصیه می شود افراد مبتلا به کبد چرب از مصرف غذاهای پرکالری و پرچرب و به ویژه پرکربوهیدرات مانند فستفود، شیرینیجات و نوشابههای گازدار و بویژه الکل اجتناب کنند و مصرف میوهها و سبزیجات تازه را در دستور غذایی خود قرار دهند.