خواب نوجوانان معمولا نامنظمتر از خواب بزرگسالان و کودکان کم سن و سال است و این، از تغییرات زیست شناختی و اجتماعی در نوجوانان ناشی می شود.
تأثیر کم خوابی در خواب نوجوانان
کم خوابی، باعث خسارت در بدن، به خصوص بدن نوجوان که نیازهای منحصر به فرد دارند میشود، کمبود خواب، موجب میشود که نورونها در مغز به آرامی عمل کنند، و بر تواناییهای استدلال، مهارتهای تصمیم گیری انسان تاثیر میگذارد. کم خوابی، نوجوانان را در معرض خطر بیشتر برای چاقی و دیابت به دلیل تغییرات هورمونی قرار میدهد، و کنترل اشتها را دشوار میکند، سیستم ایمنی بدن نیز، با کمبود خواب به طور قابل ملاحظهای کاهش پیدا میکند. سیستم ایمنی در طول شب، زمان کافی برای ترمیم ندارد به همین دلیل در طول روز نمیتواند به وظایف خود عمل کند و نوجوانانی که مشکل کم خوابی دارند، بیشتر در معرض بیماری قرار میگیرند.
تغییرات در چرخه خواب نوجوانان
چرخه خواب، تحت کنترل ریتمهای روزانه بدن است، این ریتم ها، یک چرخه عادی ۲۴ ساعته را دنبال میکنند و همه چیز را از چرخه خواب تا درجه حرارت بدن، اشتها و تغییرات هورمونی را تحت تاثیر قرار میدهند. در دوران بلوغ، بسیاری از نوجوانان با تغییر ریتم شبانه روزی خود مواجه میشوند، و به جای آن که در ساعت ۸-۹ شب احساس خستگی کنند، این اتفاق در ساعات ۱۰-۱۱ شب میافتد، ممکن است به نظر برسد که نوجوان شما دچار بی خوابی است، اما بدن او تلاش میکند تا با تغییرات طبیعی کنار بیاید.
تغییرات در برنامههای مدرسه
در همان زمان که نوجوان شما در مرحله تأخیر در خواب قرار گرفته، ممکن است او نیز با زمان شروع مدرسه به مشکل بخورد، شروع مدارس در مقطع راهنمایی و دبیرستان، عموما ساعت ۷.۳۰ است که با این اوضاع، فرزند شما از خواب ۸ تا ۱۰ ساعته محروم میشود، بعضی از مدارس که شروع کار خود را از ساعت ۸:۳۰ آغاز کرده اند، تغییراتی در افزایش عملکرد تحصیلی، رفتار دانش آموزان و کاهش حوادث خودرو گزارش داده اند.
برنامه تمام وقت نوجوان
نوجوان معمولی، دارای یک برنامه شلوغ است که میتواند شامل یک شغل نیمه وقت، فعالیتهای اضافی، تکالیف و زندگی اجتماعی شلوغ باشد، بسیاری از این تعهدات، ممکن است باعث شود تا نوجوان شما دیر به رختخواب برود و یا استرس را تجربه کند، که باعث اختلالات خواب میشود. استرس، یکی از دلایل اصلی از دست دادن خواب است و فشار بر نوجوانان برای انجام آن، میتواند بالا باشد؛ هنگامی که تغییرات بیولوژیکی همراه با زندگی آکادمیک و اجتماعی نوجوانان درگیر میشود، جای تعجب نیست که آنها دچار کم خوابی میشوند. با این حال، راههایی وجود دارد که میتوانید به نوجوانان خود کمک کنید، تا عادتهای خوب خوابیدن را در حین آموزش دادن به آنها برای مدیریت استرس و برنامه شلوغ به کار گیرند.
ساختن عادات خواب بهتر
تمام عادتهای زندگی نوجوان شما سطح فعالیت آنها و میزان تماشای تلویزیون، میتواند بر روی خواب شبانه تاثیر بگذارد. به نوجوان خود کمک کنید، برنامه خواب خود را تغییر بدهد. با نگاهی دقیق به اتاق خواب شروع کنید، در حالی که ممکن است درهم و برهم باشد، اما باید شرایطی را ایجاد کنید که بتوانید خواب راحت داشته باشد. تختخواب نوجوان باید راحت و نرم باشد و در شب، اتاق خواب باید تاریک، آرام و خنک با درجه حرارتی بین ۶۰-۶۸ درجه باشد؛ اتاق خنک، دمای بدن را کاهش میدهد و موجب خواب راحت میشود. پس از ایجاد شرایط مناسب، شما میتوانید نوجوان خود را تشویق کنید، تا عادتهای خوب خواب را تمرین کند، مانند:
زمان خواب مشخص
مشخصا کار سختی است، به خصوص اگر برنامه آنها در طول هفته تغییر کند با این حال، سازگاری به بدن کمک میکند، تا ریتمهای سالم روزانه را ایجاد کند، که به نوبه خود، باعث میشود تا نوجوانان هر روز در همان زمان خسته شوند.
زمان بیداری مشخص
انجام این روش در روزهای تعطیل به نظر مشکل است، اما یک برنامه منظم اجازه میدهد تا بدن یک چرخه خواب سالم ایجاد کند.
برنامه خواب منظم
نوجوان شما، ممکن است تصور کند که او برای یک برنامه خواب منظم خیلی بزرگ شده است، اما افراد سالخورده هم میتوانند از مزایای آن بهرهمند شوند. بدن، بدنبال یک روال خواب منظم است، زیرا به سیگنالهای آرام بخش مغز کمک میکند، و در یک زمان مشخص شروع به تولید هورمون خواب میکند.
برنامه منظم میتواند شامل موارد زیر باشد:
حمام گرم، خواندن یک کتاب (اما نه یک خواننده الکترونیکی) یا گوش دادن به موسیقی آرام. هنگامی که فعالیتها در یک زمان مشخص انجام شود، مغز آن را شناسایی کرده، و از الگوی خاص خود پیروی میکند، تا نوجوان شما خواب راحت تری در شب داشته باشد.
اجتناب از محرکها
نوشیدنیهای انرژی زا، قهوه و نوشابه که دارای کافئین هستند، به طور موقت اثرات هورمونهای خواب، مانند:ملاتونین را مسدود میکنند، از کافئین، باید حداقل چهار ساعت قبل از خواب اجتناب شود.
محدود کردن زمان تلویزیون و صفحه نمایشها
نور آبی روشن از دستگاههای الکترونیکی، مانند گوشیهای هوشمند، تلویزیونها و دستگاه الکترونیکی باعث کاهش تولید ملاتونین میشود. با استفاده از این دستگاهها قبل از خواب، میتواند نوجوان را به بی خوابی مبتلا کند؛ برای جلوگیری از اختلالات خواب، حداقل یک ساعت قبل از خواب صفحه نمایش، از جمله بازیهای ویدئویی را خاموش کنید.